Ανησυχουν για τις φιλοδοξιες του εθνικου μετωπου της λεπεν...

20:31 21/3/2015 - Πηγή: Fimotro
Πρόκειται για εκλογές στην πρώτη βαθμίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, με εξαίρεση το Παρίσι, τη Λυών (δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας) καθώς...
και τις γαλλικές υπερπόντιες κτήσεις. Οι υποψήφιοι του Εθνικού Μετώπου συμμετέχουν σε περίπου 2.000 εκλογικές περιφέρειες, ενώ η γαλλική Κεντροδεξιά ή οι σοσιαλιστές δεν «κατεβάζουν» τόσους πολλούς υποψηφίους. Στα προπύργια του κόμματος περιλαμβάνονται και τα προάστια της Μασσαλίας. Εδώ το Εθνικό Μέτωπο έχει ήδη καταφέρει να εκλέξει έναν τοπικό άρχοντα, τον γερουσιαστή Στεφάν
Ραβιέ.

Ενώ πολλοί υποψήφιοι χρησιμοποιούν απροσχημάτιστα αντισημιτικό, ρατσιστικό ή ομοφοβικό λεξιλόγιο η στρατηγική της κομματικής ηγεσίας είναι να καταφεύγει σε πιο στρογγυλεμένες διατυπώσεις. Πάντως ο Στεφάν Ραβιέ είναι αρκετά σαφής, όταν προειδοποιεί ότι «σε είκοσι χρόνια η Γαλλία θα έχει γίνει ισλαμική δημοκρατία». Συμπληρώνει μάλιστα ότι η Γαλλία μπορεί να μην έχει γίνει ακόμη «ισλαμική δημοκρατία», αλλά σε κάθε περίπτωση οι ισλαμιστικοί πυρήνες πληθαίνουν με γρήγορο ρυθμό και μάλιστα κάποιοι από αυτούς δεν περιορίζονται στη θεωρία, αλλά προχωρούν σε βίαιες επιθέσεις.

Κάθε επίθεση ισλαμιστών αποτελεί για το Εθνικό Μέτωπο ένα επιχείρημα, μία ένδειξη επιβεβαίωσης της πολιτικής και των συνθημάτων του. Και τα επιχειρήματα αυτά βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα υποβαθμισμένα βόρεια προάστια της Μασσαλίας- περιοχές που συνήθως δεν αναφέρονται καν στις γαλλικές εφημερίδες, παρά μόνο όταν έχει προηγηθεί κάποιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών του υποκόσμου. Ο Στεφάν Ραβιέ ξιφουλκεί κατά των μεταναστών και υποστηρίζει ότι η μετανάστευση αποτελεί «σοβαρό εμπόδιο» για τη Γαλλία.
«Μηδενική ανοχή», «απέλαση για τους παράνομους», «πρώτα οι Γάλλοι στις κοινωνικές παροχές»- αυτά είναι μερικά από τα συνθήματα του Εθνικού Μετώπου και του Στεφάν Ραβιέ που φαίνεται να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Ο Ραβιέ ταυτίζεται με την εκλογική του περιφέρεια και προβάλλει ως προσόν ότι δεν έχει αποφοιτήσει από ανώτατες σχολές των γαλλικών ελίτ, καθώς, όπως λέει «το δικό του πανεπιστήμιο είναι τα βόρεια προάστια της Μασσαλίας».

Ο ίδιος πάντως, ως τοπικός άρχων, εδρεύει σε ένα σατώ του 18ου αιώνα. Από τον κήπο του ξεπροβάλλει, ανάμεσα στους φοίνικες, μία επιβλητική θέα της Μασσαλίας. Στο καφενείο, απέναντι από το δημαρχείο, δεν ακούγονται ευχάριστα λόγια για τον Στεφάν Ραβιέ. Όπως λέει ο ιδιοκτήτης του καφενείου «τίποτα δεν έχει αλλάξει εδώ με το Εθνικό Μέτωπο. Το πεζοδρόμιο τους ζήτησα να φτιάξουν, αλλά τίποτα δεν έγινε».

Στο τραπέζι κάθεται και ένας ηλικιωμένος άνδρας με καταγωγή από την Τυνησία, που ήρθε στη Μασσαλία πριν από σαράντα χρόνια. «Στην πραγματικότητα το Εθνικό Μέτωπο δεν έχει τόση επιρροή στις παρηκμασμένες πολυκατοικίες των προαστίων» λέει. «Όσοι μένουν εκεί έτσι κι αλλιώς δεν πάνε να ψηφίσουν. Αυτοί που στηρίζουν το Εθνικό Μέτωπο είναι ʻεκεί πάνωʼ» λέει ο ηλικιωμένος άνδρας και εννοεί τα πλούσια, παραδοσιακά προάστια της πόλης, τους νοσταλγούς της παλαιάς, κραταιάς Γαλλίας».

Πηγή: Deutsche Welle
Keywords
Τυχαία Θέματα