Ανοικτη απαντηση της υποψηφιας ευρωβουλευτου ριτας πικρου - μωραϊτακη στον β. κορκιδη

13:44 22/4/2014 - Πηγή: Fimotro
ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ
Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να ενεργοποιήσει όλες εκείνες τις υγιείς δυνάμεις της αγοράς για μπορέσει να μπει σε ένα βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης, ώστε να καταφέρει να...
σταθεί στα πόδια της, να μειώσει την ανεργία και να στηρίξει τους αδύναμους.

Σ' αυτή την προσπάθεια, η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα εθνικές διαστάσεις, είναι απαραίτητο να στηρίξουμε τα αιτήματα και του εμπορικού κόσμου, υποστηρίζοντας και επεκτείνοντας τις προτάσεις της ΕΣΕΕ
προς την Ευρώπη για την επιβίωση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επιπλέον του εμπορίου, απαιτείται σφαιρική αντιμετώπιση όλων των τομέων της, ώστε να καταστεί η Ελλάδα χρηματοοικονομικό, ναυτιλιακό, εμπορικό, τουριστικό, ιατρικό, κ.α. κέντρο. Στον φάκελο μου διαθέτω εμπεριστατωμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι βέβαιο ότι από την συνολική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα ωφεληθεί και ο εμπορικός κόσμος.

Η ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης προς όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός εθνικού στρατηγικού πλαισίου στήριξης της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, τους εμπόρους.

Μεταξύ των θεμάτων που θίγει ο κ. Κορκίδης, στα περισσότερα εκ των οποίων συμφωνώ πλήρως κατ' αρχήν, αν και πιστεύω ότι επιδέχονται βελτίωσης ειδικά στις λεπτομέρειες, διότι μην ξεχνούμε πολλές φορές "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες". Ο κ. Κορκίδης επειδή προέρχεται από την αγορά όπως και εγώ με 20χρονη εργασιακή εμπειρία στον χρηματοπιστωτικό τομέα με επαγγελματικές πιστοποιήσεις, αντιλαμβανόμαστε κατά τον ίδιο τρόπο τη σημασία που έχει η υιοθέτηση προτάσεων της αγοράς. Αλίμονο αν συνεχισθεί το φαινόμενο να ψηφίζονται από τους ευρωβουλευτές Ευρωπαϊκές Οδηγίες χωρίς διαβούλευση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών με τους φορείς της αγοράς. Οι άνθρωποι της αγοράς και της επιστήμης μπορούν με πρακτικό τρόπο να υλοποιήσουν προτάσεις ανάπτυξης.

Ειδικότερα επί των προτάσεων του φίλου κ. Βασίλη Κορκίδη έχω να επισημάνω τα εξής στα θέματα που ελαφρώς διαφοροποιούμαι ή έχω κάποια πρόσθετα σχόλια.

Ως προς την πρόταση 2 επί της φορολογίας, για τον τρόπο φορολόγησης των επιχειρηματιών, θεωρώ ότι θέλει συζήτηση διότι η φορολογία είναι απαραίτητο εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής και όχι εισπρακτικής όπως έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

Ως προς την πρόταση 5 επί της γραφειοκρατίας-διαφάνειας και το θεσμό των επιμελητηρίων, συμφωνώ αρκεί τα έσοδα των επιμελητηρίων να σχετίζονται με τη χρήση των υπηρεσιών που κάνει κάθε επιχείρηση.

Η πρόταση 8 επί της φερεγγυότητας με βρίσκει σύμφωνη αλλά πρέπει προσέξουμε τις λεπτομέρειες προκειμένου να μην εγερθούν θέματα σκόπιμων χρεοκοπιών επιχειρήσεων.

Επί της πρότασης 12 για τη ρευστότητα, θεωρώ ότι το Ταμείο αυτό ή Τράπεζα μπορεί να πάρει ως προίκα τα 11 δις του Τ.Χ.Σ. που είναι σε ομόλογα αυξημένης αξιοπιστίας (3A) του EFSF και αφού τα βάλει ενέχυρο στην ΕΚΤ να πολλαπλασιάσει αυτά τα κεφάλαια. Εδώ παρατηρείται το φαινόμενο να παραμένουν αδρανή 90 εκατ. ευρώ του ΤΑΝΕΟ σε money market fund της Deutsche Bank στο Λονδίνο με 1,5% απόδοση όπως έγραψε η Κυριακάτικη Δημοκρατία της 20/4/2014 σελ. 5γ/29. Την ίδια στιγμή ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με πολλά καινοτομικά χαρακτηριστικά και διεθνείς ευρεσιτεχνίες αγωνιούν να βρουν κεφάλαια για να αναπτύξουν την επιχείρησή τους και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Χρήματα υπάρχουν, χρειάζονται όμως τα κατάλληλα πρόσωπα να τα αξιοποιήσουν. Είναι ένα από τα σημεία που πρέπει να βελτιωθεί στην διακυβέρνηση.

Υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα, τα οποία πρέπει να δεχθούν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές για να αξιοποιηθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας.

Πικρού Μωραϊτάκη Ελευθερία (Ρίτα)
Keywords
Τυχαία Θέματα