Αοζ - τροϊκα - προληπτικη γραμμη στηριξης η ατζεντα της..... κυβερνησης

Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΕίναι αλήθεια ότι έπεσαν "όλα μαζί" επικοινωνιακά τα σημαντικά θέματα της κυβέρνησης και δίνονται "πολλαπλές ερμηνείες" για την εξέλιξή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις αντιδράσεις και διάφορες ερμηνείες σε ΑΟΖ, τρόικα και... προληπτική γραμμή στήριξης σημειώνονται σημαντικά βήματα όπου ένα - ένα σιγά -σιγά ξεκαθαρίζουν, ξεκινώντας με τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ όπου ανακοινώνετε ότι η "τριμερής" στο Κάιρο θα μπορούσε
να είναι και "τετραμερής" με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες περιμένουμε από ώρα σε ώρα σημαντικές ειδήσεις σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.
Όπως μάθαμε σχετικά η ενεργοποίηση του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με απώτερο στόχο την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των τριών χωρών, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες μας είναι αποτέλεσμα μακράς και επίπονης διαδικασίας και διαβουλεύσεων μεταξύ τωνεμπλεκομένων μερών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το αποτέλεσμα της συνάντησης Κορυφής στο Κάιρο είναι "προϊόν μακράς προετοιμασίας" της κυβέρνησης. Ωστόσο το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι η "τριμερής" στο Κάιρο θα μπορούσε να είναι "τετραμερής" με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν ειδήσεις σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 η τότε αιγυπτιακή κυβέρνηση είχε διαμηνύσει στην Αθήνα ότι ξεκινά συζητήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Αιγύπτου – Τουρκίας, κάτι που τότε είχε προκαλέσει ερωτηματικά και εκνευρισμό στο ελληνικό ΥΠΕΞ. Μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε ότι Καστελόριζο και Στρογγυλή, σύμφωνα με την Τουρκία, δεν έχουν δικαίωμα ΑΟΖ, αφού μόνο σε αυτήν την περίπτωση Τουρκία και Αίγυπτος έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα.

Από τότε μέχρι τώρα βέβαια έγιναν πολλά, λέει στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών. Η πτώση της κυβέρνησης Μουμπάρακ και τα όσα επακολούθησαν με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τη σημερινή κυβέρνηση στο Κάιρο, "έφεραν τα πάνω κάτω". Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ επιτάχυνε τις εξελίξεις. Η Αθήνα δεν έπαψε ποτέ να έχει ψηλά στην ατζέντα της την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.Η παρούσα κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιλέγοντας την τακτική των "χαμηλών τόνων" έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, κινήθηκε "παρασκηνιακά" ώστε να φτάσουμε στο πρόσφατο κοινό ανακοινωθέν των τριών χωρών.
Η Άγκυρα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τις επιλογές της.
Η θέση της περί δύο ξεχωριστών κρατών στη Κύπρο, απομονώνει το "ψευδοκράτος" και προσθέτει ένα ακόμη μέτωπο στα ήδη ανοιχτά με τους Κούρδους και το ISIS στα σύνορά της με Ιράκ και Συρία. Για το λόγο αυτό και η επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου στην χώρα μας.

Τώρα στο άλλο μέτωπο με την τρόικα, η συγκυβέρνηση και ειδικά το Μαξίμου παίρνει μερικώς αποστάσεις από την τρόικα επιβάλλοντας τις 100 δόσεις στα ληξιπρόθεσμα δείχνοντας έμπρακτα ότι δεν θα επιβληθούν άλλα μέτρα και δίνοντας "ανάσα" στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη της κρίσης. Ενώ ξεκαθαρίστηκε χθες ότι σύντομα η τρόικα θα είναι στην Αθήνα δια στόματος του κ. Βενιζέλου για το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων.
Ενώ θέμα θα μπει και με την προληπτική γραμμή στήριξης που θα πρέπει να έχει η χώρα μας έτσι ώστε να διασφαλιστεί-θωρακιστεί η χώρα μας σε κάθε μελλοντικό οικονομικό κίνδυνο όπως στην αγορά των ομολόγων.
Πάντως η κυβέρνηση εργάζεται για να προλάβει το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ενώ δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να συμβιβαστεί σε θέματα όπως τις 100 δόσεις αφού ο σχολιασμός τέτοιων θεμάτων κατατάσσονται στην "ευρύτερη πίεση" της τρόικα για ολοκλήρωση όλων των μεταρρυθμίσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα