Απαντηση στην "eurostat" το... ελληνικο πλεονασμα θα κινηθει πανω απο ...812 εκατ. ευρω.

09:25 11/2/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό FimotroΗ απάντηση στα όσα βγήκαν στο "φως της δημοσιότητας" για το Ελληνικό πλεόνασμα έδωσε ο κ.Χρήστος Σταϊκούρας όπου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το... πρωτογενές πλεόνασμα θα κινηθεί πάνω από... 812 εκατ. ευρώ ή το 0,4% του ΑΕΠ μιλώντας στην Επιτροπή Απολογισμού-Ισολογισμού της Βουλής.Ο κ. Σταϊκούραςτόνισε πως σε ό,τι αφορά το 2013, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, που αξιολογεί
η Τρόικα, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο από τα 812 εκατ. ευρώ ή το 0,4% του ΑΕΠ. Η χώρα, όπως είπε, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους του Προγράμματος.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, που θα παρουσιάσει η Eurostat, στα 3,9 δισ. ευρώ ή στο 2,1% του ΑΕΠ. Δηλαδή, συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας, με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ΕΣΛ-95), ενσωματώνονται οι υπόλοιπες παράμετροι που εξαιρούνται με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και, συνεπώς, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο. "Με τις επιπτώσεις της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκύπτει πρωτογενές έλλειμμα 8,3% του ΑΕΠ. Όλα αυτά έχουν παρουσιασθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση στους Πίνακες του Προϋπολογισμού", είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 19 δισ. ευρώ.Παράλληλα, αναφορικά με το χρέος κάλεσε τους εταίρους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να καταστεί βιώσιμο, ενώ σημείωσε ότι έχει μειωθεί δραστικά το κόστος εξυπηρέτησης του. "Το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων έχει σημαντικά μειωθεί, και διαμορφώνεται σε προ Μνημονίου επίπεδα. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου διαμορφώθηκε, κατά την τελευταία έκδοσή τους, στο 4,0%.

"Η αλήθεια είναι ότι το δημόσιο χρέος, εδώ και δεκαετίες, είχε πολύ ισχυρή αυξητική δυναμική. Αλήθεια, επίσης, είναι ότι ο ρυθμός αύξησής του αρχίζει να περιορίζεται, η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκειά του έχει χρονικά επεκταθεί και οι δαπάνες εξυπηρέτησής του έχουν αισθητά μειωθεί", σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.Επίσης, τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους διακρατείται πλέον από τους εταίρους και το Ευρωσύστημα, ενώ η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκειά του διαμορφώνεται στα 16 έτη. Για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης η μέση διάρκεια δεν ξεπερνά τα 7 έτη.

Σύμφωνα πάντα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, και οι δύο αυτές παράμετροι έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη μείωση του κινδύνου εξόφλησης και αναχρηματοδότησης και για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ απελευθερώνουν πόρους για την ανάπτυξη και εξοικονομούν χρόνο για την αναδιάταξη της οικονομίας. Όπως επισήμανε:

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο νέου δανεισμού, το οποίο διαμορφώνεται από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαμορφώθηκε, στο τέλος Δεκεμβρίου, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, λίγο πάνω από 2%.
Οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 19 δισ. ευρώ το 2013, έναντι 36,7 δισ. ευρώ το 2012.
Οι δαπάνες για τόκους εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 6,1 δισ. ευρώ το 2013, από 12,2 δισ. ευρώ το 2012.

Ωστόσο, όπως είπε, "παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, το ζήτημα της περαιτέρω ενίσχυσης της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους παραμένει ανοικτό. Ρεαλιστικές λύσεις και εφαρμόσιμες τεχνικές υπάρχουν. Πρέπει να υιοθετηθούν, με καθαρό τρόπο, το συντομότερο δυνατό".

Ο κ. Σταϊκούρας "άδειασε" το Γραφείο Προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι το Γραφείο διαψεύστηκε στις προβλέψεις του. Όπως είπε, διαψεύστηκε τελικά η πρώτη έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού που κατέγραφε προβληματισμούς ως προς τη δυνατότητα της χώρας να επιτύχει, πρωτογενές πλεόνασμα το 2013- νωρίτερα από τις προβλέψεις- και υποστήριζε την "αδυναμία επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων παρά μόνο από το 2014".
Επίσης, όπως είπε, διαψεύστηκαν και μεταγενέστερες εκθέσεις του. Ενδεικτικά ανέφερε: Όταν Έκθεση είχε συγχύσει το «δημοσιονομικό» με το «χρηματοδοτικό» κενό, με αποτέλεσμα να υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό είναι πολύ υψηλότερο, 4 φορές μεγαλύτερο ακόμη και από τις τότε εκτιμήσεις της Τρόικα.Όταν Έκθεση υποστήριζε ότι «η Τρόικα αναμένει διορθωτικά μέτρα για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, κάτι που τελικά, ποτέ δεν έγινε.Όταν Έκθεση υποστήριζε ότι «οι δημόσιες επενδύσεις συνεχώς περικόπτονται», κάτι που επίσης δεν έγινε. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν στα 6,65 δισ. ευρώ, υψηλότερες κατά 540 εκατ. ευρώ έναντι του 2012, ενώ οι συνολικές, και παρελθόντων ετών, επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 3,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 420 εκατ. ευρώ έναντι του 2012. "Δηλαδή, δύο βασικοί πυλώνες ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, διαμορφώθηκαν, τελικά, υψηλότερα από το 2012".Όταν Έκθεση υποστήριζε ότι «το Κράτος εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των προμηθευτών», τη στιγμή που το Κράτος έχει ήδη μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κατά 50% το 2013. Ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες, το Δεκέμβριο του 2013, ανέρχονται, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 9,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012
Αναλυτικότατη η παρουσίαση των αριθμών γύρω από το Ελληνικό πλεόνασμα από τον κ.Σταϊκούρα όπου σίγουρα αποτελεί απάντηση στην Eurostat ΕΝΏ ΤΟ ΣΊΓΟΥΡΟ ΕΊΝΑΙ ΌΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΌΜΕΝΟ....!
Keywords
Τυχαία Θέματα