Αποδεχεται η κυβερνηση την προταση 75 βουλευτων για αλλαγες στο "ποθεν εσχεσ"

18:18 8/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Την πρόθεση της κυβέρνησης να αποδεχτεί την πρόταση νόμου 75 βουλευτών, με πρωτοβουλία του πρώην Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, για αλλαγές στον έλεγχο «πόθεν έσχες» δήλωσε ο Δημήτρης Ρέππας στη Βουλή. Εξ αρχής ο...
υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή θετικός σε κάθε πρωτοβουλία που έχει στόχο τη διαφάνεια και σημείωσε ότι «είναι ίσως η πρώτη φορά που βρισκόμαστε ενόψει της υιοθέτησης από την κυβέρνηση μιας πρότασης νόμου
βουλευτών».

Η πρόταση νόμου αφορά τον έλεγχο σε βάθος του «πόθεν» με έμφαση στο «έσχες», δηλαδή στη διερεύνηση και αποκάλυψη των περιπτώσεων που για ευνόητους λόγους αποκρύπτονται περιουσιακά στοιχεία.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση και υπογράμμισε και ο κ. Κακλαμάνης η ισχύουσα νομοθεσία είναι ανεπαρκής γιατί περιορίζεται στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων που καταγράφει κάθε χρόνο ο υπόχρεος και δημοσιοποιούνται μόνο οι δηλώσεις των πολιτικών προσώπων, ενώ είναι προφανές ότι «κανένας απατεών και κανένας καταχραστής δημοσίου χρήματος δεν καταγράφει στη δήλωσή του τα προϊόντα των εγκληματικών του δραστηριοτήτων».

Στην πρόταση νόμου προτείνεται η υποβολή πρόσθετης δήλωσης παραίτησης υπέρ του ελληνικού δημοσίου από την κυριότητα ή άλλο δικαίωμα σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει παραληφθεί από τη δήλωση «πόθεν έσχες» κάθε υπόχρεου.
Keywords
Τυχαία Θέματα