Αποκάλυψη δντ: συζητά νέο δάνειο 3 έως 6 δις. ευρώ προς την ελλάδα

19:33 10/3/2017 - Πηγή: Fimotro

Την αλλαγή της στάσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισημαίνει επικαλούμενο πηγές του το πρακτορείο Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να παράσχει στην Ελλάδα ένα δάνειο μικρότερου ύψους από αυτό που είχε χορηγήσει πριν από πέντε χρόνια.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, το ΔΝΤ συζητά τη χορήγηση δανείου μεταξύ

από 3 έως 6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό σημαντικά χαμηλότερο από τα 29 δισ. ευρώ που είχε χορηγήσει στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της χώρας το 2012.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι διατηρεί επαφές με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία νωρίτερα είχε αποκαλύψει ότι ο πρωθυπουργός της είχε ζητήσει το ΔΝΤ να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα.

«Σε αυτήν τη βάση, ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Τόμσεν: Το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη

«Το ελληνικό χρέος είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο», δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα στο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του «Atlantic Council».

Ερωτηθείς για την Ελλάδα, επανέλαβε ότι καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια από την πλευρά της Αθήνας δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση από την Ευρωπαϊκή πλευρά.

Καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς πιο ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε.

Οσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και το αν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι «Κάποιος θα μπορούσε να βάλει χαμηλότερους στόχους. Η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους συμφώνησαν στο 3,5%. Φυσικά θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

Τις απόψεις Τόμσεν έδειξε να ενστερνίζεται και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ που επίσεις μετείχε στη συζήτηση.

«Είναι απολύτως απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους. Είδαμε την ανάπτυξη που παραμένει μηδενική», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα