Απομακρυνεται ο κινδυνος χρεοκοπιας

10:10 22/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Στα «χέρια» της Ελλάδας βρίσκεται πλέον η τύχη του νέου προγράμματος βοήθειας, μετά τις αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της (PSI), τις νέες διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των επίσημων δανείων του πρώτου...
πακέτου στήριξης και τη διαφαινόμενη νέα οικονομική στήριξη από την Ευρωζώνη ακόμα και για το
διάστημα από το 2015 και έπειτα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup δίνουν το «πράσινο φως» στην υλοποίηση του PSI που θα οδηγήσει σε μείωση του δημοσίου χρέους κατά 110 δισ. ευρώ, ενώ απώτερος στόχος είναι το δημόσιο χρέος να μειωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020. Ταυτόχρονα, απομακρύνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας, αφού εάν όλα κυλήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί, στις 12 Μαρτίου θα έχει γίνει η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων και στις 19 Μαρτίου (μία μέρα πριν από τη λήξη των ομολόγων ύψους 14,5 δισ. ευρώ) θα έχει υπογραφεί το νέο πρόγραμμα.
Ωστόσο, η Ελλάδα καλείται τώρα να εφαρμόσει τις πολιτικές εκείνες που σε μεγάλο βαθμό απέτυχε να υλοποιήσει στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου. Για να μη γίνουν τα ίδια λάθη, η Ευρωζώνη αποφάσισε την αυστηρότερη επιτήρηση της κυβέρνησης (όποια και αν είναι αυτή), καθώς και την εξασφάλιση της αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς τους δανειστές μέσω της δημιουργίας ενός ειδικού λογαριασμού για τον σκοπό αυτό.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, δήλωσε χθες ότι το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης αποτελεί μία «νέα ευκαιρία» για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος και έσπευσε να σημειώσει πως για να συμβεί αυτό απαιτεί «δουλειά, δουλειά, δουλειά».
Πάντως, ήδη υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι οι εκτιμήσεις στις οποίες βασίστηκε η Ευρωζώνη για να υπολογίσει τις ανάγκες της Ελλάδας και την πορεία του χρέους της, μπορούν να ανατραπούν αρκετά σύντομα. Η πρώτη αβεβαιότητα έχει να κάνει με τα επίπεδα της ύφεσης για φέτος. Προβλέπεται στο 4,3% και θεωρείται μία αισιόδοξη εκτίμηση. «Γκρίζα ζώνη» είναι και το κατά πόσο η Ελλάδα θα κατορθώσει να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και να εισπράξει τα προβλεπόμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Αμφιλεγόμενη, παραμένει, και η επιτυχία στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Για τους λόγους αυτούς και η Ευρωζώνη επιδίωξε και πέτυχε την αυστηρότερη και εντονότερη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας. Στα βασικά χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος της Ελλάδας περιλαμβάνονται:
1. Το «κούρεμα» κατά 53,5% της αξίας ελληνικών ομολόγων που εκτιμώνται σε περίπου 206 δισ. ευρώ. Ετσι, προκύπτει όφελος της τάξης των 110 δισ. Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) το «κούρεμα» υπολογίζεται σε 73-74% του ΑΕΠ.
2. Μετά το «κούρεμα» οι ομολογιούχοι θα λάβουν νέα ομόλογα που θα καλύπτουν το 46,5% της αξίας των παλαιών τίτλων. Αυτά τα νέα ομόλογα θα είναι ένας συνδυασμός ελληνικών τίτλων (σε ποσοστό 31,5% αντί 35% που είχε συμφωνηθεί αρχικώς) διάρκειας 11 έως 30 ετών και άλλο ένα 15% σε ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) διετούς διάρκειας.
3. Στην αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα
Keywords
Τυχαία Θέματα