Αρχιζει ο ελεγχος των δανειστων για τα προαπαιτουμενα

Το πρώτο τεστ για την κυβέρνηση θα γίνει αυτή την εβδομάδα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αρχικά και το EuroWorking Group στη συνέχεια θα εξετάσουν το αν...
έχουν υλοποιηθεί τα πρώτα προαπαιτούμενα προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, που αποτελεί το πρώτο μέρος της δόσης. Παράλληλα όμως, θα πρέπει να προχωρούν οι συζητήσεις για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, αλλά πιο άμεσα για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, προκειμένου η Αθήνα
να πάρει άλλο ένα δισ. ευρώ.
Αύριο καταφθάνει στην Αθήνα το «κουαρτέτο» των δανειστών. Οι επικεφαλής ελεγκτές, δηλαδή, της χώρας, ήτοι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρότι (ESM)-νέο πρόσωπο στην αποστολή- και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα παραμείνουν στη χώρα έως τις 10 Νοεμβρίου, προκειμένου να εξετάσουν τα προαπαιτούμενα, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακό και φορολογικό, με το ΔΝΤ να επιμένει μάλιστα στις αμφιβολίες του για το εάν η Ελλάδα δύναται να πιάσει το φετινό στόχο για πλεόνασμα (0,24% του ΑΕΠ) με το ίδιο να επιμένει για διπλάσιο ποσό!
Η δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων περιέχει επώδυνα μέτρα και πρέπει να ψηφιστεί έως τις 4 Δεκεμβρίου, ώστε να εκταμιευτεί και το υπόλοιπο ποσό που θα επιτρέψει το άνοιγμα της συζήτησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τι περιλαμβάνει δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων
1. Δεύτερη φάση του Ασφαλιστικού:
- στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις
- αύξηση εισφορών ΟΓΑ
- νέος υπολογισμός εισφορών του ΟΑΕΕ
- κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων
2. Ισοδύναμα για απόφαση ΣτΕ με ετήσιο κόστος 2 δισ. ευρώ
3. Κατάργηση ΕΚΑΣ - Άμεση εφαρμογή από Μάρτιο του 2016 για 70.000 συνταξιούχους
4. Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους - Ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς
5. Αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια
6. Αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες από 13% στο 20%
7. Νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο - Επέκταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Keywords
Τυχαία Θέματα