Ασπίδα από την ε.ε. στην τουρκική προκλητικότητα

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί. Και ξέρει τι να κάνει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», διαμηνύει η ελληνική κυβέρνηση, κλιμακώνοντας τη διπλωματική αντεπίθεση με στόχο να μην ισχύσει η άκυρη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, αλλά και να υπάρξει καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα αύριο και μεθαύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου επιδίωξη της Ελλάδας είναι να χαρακτηριστεί ως παράνομη αυτή η «συμφωνία» και μη δυνάμενη να παράγει οποιοδήποτε νομικό αποτέλεσμα και να υπάρξει ξεκάθαρη στήριξη στην Ελλάδα. «Διεκδικούμε μία πολιτική ομπρέλα, για οποιοδήποτε πλαίσιο κυρώσεων ή άλλων ενεργειών, που θα ακολουθηθεί από τα υπόλοιπα όργανα της Ε.Ε.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος εξήγησε πως «το “ό,τι χρειαστεί” είναι μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από την κυβέρνηση, αλλά κυρίως από την Ελλάδα, καθώς είναι θέμα εθνικό, που δεν επιδέχεται κομματικές ταμπέλες, έχει να κάνει με την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και το “ό,τι χρειαστεί” σημαίνει ότι χρησιμοποιείς όλα τα εργαλεία που έχεις στη διάθεσή σου».

Ρητή αναφορά ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα περιλαμβάνεται και στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το οποίο συζητήθηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Παρουσιάσαμε συνολικά την τουρκική συμπεριφορά -όλους τους τελευταίους μήνες- που προκαλεί ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η ξεκάθαρη θέση των εταίρων μας, για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο, αποτελεί μια ξεκάθαρη απάντηση, ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα», δήλωσε μετά το τέλος των εργασιών ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Η χώρα μας απέστειλε ήδη και δύο επιστολές προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας αναπτύσσοντας τις ελληνικές θέσεις, παραθέτοντας τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και ζητώντας να τεθούν υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να καταδικάσει τη «συμφωνία» ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στην πρώτη επιστολή προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας που τώρα είναι η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών επισημαίνεται ότι η «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ), ενώ επισημαίνεται παράλληλα ότι η «συμφωνία» είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γ.γ. του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας την απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ επισημαίνεται ότι η σύναψη της «συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής.
Στην επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ ζητείται να μην πρωτοκολληθεί αυτή η άκυρη συμφωνία, γιατί δεν πληροί τους κανόνες διεθνούς νομιμότητας, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και να μη δημοσιευθεί στο σχετικό τεύχος που τηρείται στα Ηνωμένα Έθνη.

«Κρίθηκε σκόπιμο να έχουμε και τις δύο επιστολές, ώστε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες που πρέπει», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Τα ελληνικά επιχειρήματα ανέπτυξε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο προχθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, αναδεικνύοντας την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο και ζητώντας τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα