Αξιολογηση: δεν ξεκινανε οι συνομιλιες αν δεν ξεκαθαρισει το τοπιο με δντ...

22:00 2/4/2016 - Πηγή: Fimotro
Σε καταλύτη εξελίξεων που απειλούν να ανατρέψουν ή να τινάξουν...
στον αέρα τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στην Αθήνα αναδεικνύονται πλέον οι διαρροές που δημοσιεύει ο ιστότοπος Wikileaks των συνομιλιών μεταξύ των στελεχών του διεθνούς νομισματικού ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, έντονη ενόχληση και δυσφορία για το περιεχόμενο των συνομιλιών που διέρρευσαν,
επικρατεί όχι μόνο στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και στις τάξεις των δανειστών. Όπως ανέφεραν πηγές μέσα από τη διαπραγμάτευση, εξαιρετικά αμφίβολο θεωρείται πλέον και εάν θα ξεκινήσουν καν οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και των επικεφαλής κουαρτέτου την Δευτέρα στην Αθήνα, όπως έχει προγραμματιστεί.

«Δεν θα ξεκινήσει τίποτα εάν δεν ξεκαθαρίσει την στάση του το Ταμείο ή αν δεν αλλάξει ο Πολ Τόμσεν» ανέφεραν το Σάββατο ευρωπαϊκές πηγές στο protothema.gr, θέτοντας έτσι θέμα παραμονής του Πολ Τόμσεν στην ελληνική υπόθεση και πετώντας ταυτόχρονα το μπαλάκι στην κυβέρνηση για να προβεί αυτή σε ενέργειες , όπως η επιστολή στην κύρια Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να αποκαλύψει το Δ.Ν.Τ. τις πραγματικές προθέσεις και σκοπούς του για την διαπραγμάτευση που, θεωρητικά, ξεκινά την Δευτέρα.

Αν και κανείς από τους ξένους εμπλεκόμενους δεν μπορεί να μιλήσει ανοιχτά (ή δεν θέλει επισήμως να επιβεβαιώσει καν τη γνησιότητα των διαλόγων που μεταφέρονται), σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, παράγοντες κοντά στη διαπραγμάτευση έδειχναν έντονα προβληματισμένοι για τη σκοπιμότητα και το timing των αποκαλύψεων.

Αν και όλοι θέλουν να κρατούν αποστάσεις από θεωρίες συνωμοσίας , αρμόδιοι παράγοντες μέσα από τη διαπραγμάτευση έδειχναν ότι δεν δίνουν βάση στα σενάρια περί υποκλοπής των τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ της κύριας Ντέλιας Βελκουλέσκου από την Αθήνα και τον κύριου Πολ Τόμσεν από το εξωτερικό, στην επικοινωνία που είχαν στις 19 Μαρτίου από το ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Αντιθέτως άφηναν ανοιχτά όλα τα άλλα ενδεχόμενα, ακόμα και την ακραία θεωρία, η διαρροή να προέκυψε με πρωτοβουλία και σε γνώση του Δ.Ν.Τ. με σκοπό να μην ολοκληρωθούν οι συνομιλίες στην εβδομάδα μέχρι τις 11 ή 12 Μαρτίου, οπότε θα διακοπούν προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι να μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την ετήσια εαρινή σύνοδο του Ταμείου , ή ακόμα και για να προκαλέσουν όξυνση και στις σχέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών, για την τύχη του ελληνικού χρέους και τον ρόλο του Δ.Ν.Τ. από εδώ και στο εξής.

Άλλωστε, είτε θέλει και επιχειρεί να φύγει απ' το ελληνικό πρόγραμμα είτε όχι το Δ.Ν.Τ., επί της ουσίας οι αξιωματούχοι του Ταμείου που φέρονται να συνομιλούν για την ελληνική υπόθεση, μάλλον τους Ευρωπαίους δανειστές φαίνονται να πιέζουν περισσότερο για να δεχτούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους , παρά να επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα που αλλιώς θα έπρεπε, έως και στο 3,5% του ΑΕΠ.

Με άλλα λόγια, επισήμαιναν διπλωματικές πηγές, μάλλον την Ελλάδα συμφέρει το περιεχόμενο των διαλόγων το οποίο διέρρευσε και όχι την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών που καλούνται να λάβουν τις αποφάσεις τους για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Η κυρία Βελκουλέσκου φέρεται στις συζητήσεις αυτές να εκφράζει τη δυσφορία της γιατί οι Ευρωπαίοι δανειστές δέχθηκαν μια χαλάρωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά χωρίς ταυτόχρονα να έχουν εγγυηθεί για την γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας η οποία απαιτείται.

Αλλά και στη διάρκεια της συνομιλίας, εάν και εφόσον αυτή είναι η αυθεντική, οι αξιωματούχοι του Δ.Ν.Τ. μιλούν επανειλημμένως «για το καλό της Ελλάδας και των Ελλήνων», άρα δηλαδή δείχνουν διπλωματικά ότι δεν υπονομεύουν τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, παρότι σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν να τη θεωρούν σαν αξιόπιστο συνομιλητή. Γι' αυτό φέρονται να βάζουν στο τραπέζι της συζήτησης απειλές και προς τις δύο πλευρές. Δηλαδή και προς τη Γερμανία της κυρίας Μέρκελ για να δεχτεί ελάφρυνση χρέους αν θέλει να παραμείνει το Δ.Ν.Τ., αλλά και προς την ελληνική πλευρά ότι μπορεί να βρεθεί να πιέζεται και να διαπραγματεύεται με άδεια ταμεία τον Ιούλιο. Κάτι όμως που και ο κύριος Τόμσεν προβλέπει στη συζήτηση αυτή ότι και οι Ευρωπαίοι δεν θα ήθελαν να βρίσκεται παράλληλα ανοικτό σαν ενδεχόμενο το καλοκαίρι, την ώρα δηλαδή που θα κρίνεται και η παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα