Μπακογιάννης-μπαμπινιώτης συζήτησαν για την αξιοποίηση του τοσίτσειου μετά την κατάληψη

16:27 19/9/2019 - Πηγή: Fimotro

Τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα προς όφελος των Αθηναίων, το κτίριο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας στη συμβολή των οδών Αχαρνών, Σουρμελή και Μάγερ που εκκενώθηκε σήμερα, συζήτησαν το μεσημέρι ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας «Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων» καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης του κτιρίου για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς ώστε να βοηθήσει στην αναβάθμιση της περιοχής. Το επόμενο διάστημα ο Δήμος Αθηναίων και το Διοικητικό

Συμβούλιο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας θα έχουν πιο συστηματική συνεργασία με στόχο να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

Ήδη ο Δήμος Αθηναίων αμέσως μετά την εκκένωση προχώρησε στον πλήρη καθαρισμό του εσωτερικού του κτιρίου, το σφράγισε και ξεκίνησε παρεμβάσεις αναβάθμισης του εξωτερικού χώρου με ενίσχυση του φωτισμού της περιοχής για να είναι πιο ασφαλής και φιλική.

Η ιστορία του Τοσίτσειου της οδού Αχαρνών που εκκενώθηκε

Το 1933 μετά την εγκατάσταση των Σχολείων στο Αρσάκειο Ψυχικού, μεγάλος αριθμός μαθητριών παρέμεινε στο κεντρικό κτήριο. Επιθυμία τού Δ.Σ. τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ήταν να μεταστεγασθούν τα Σχολεία από το κέντρο τής πόλης, ώστε ολόκληρο το κτήριο να ενοικιασθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Έτσι, προτάθηκε η αγορά του κτιρίου σε σχέδια του Τσίλλερ οικίας τού Γ. Αργυρόπουλου στη γωνία των οδών Αχαρνών και Σουρμελή. Το κτίριο αγοράστηκε τότε από το Δ.Σ. των σχολείων αλλά και το οικόπεδο 2.591 τ.μ. έναντι του ποσού των 7. 500.000 δραχμών. Το συμβόλαιο υπ’ αριθμ. 13330, που συνέταξε ο συμβολαιογράφος Αθηνών Κ. Δ. Γιαννίτσης, υπέγραψε εκ μέρους τής Φ.Ε. ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Κυριακός και οι κληρονόμοι τού Γ. Αργυρόπουλου Σοφία και Αλέξανδρος.

Το Σχολείο επαναλειτούργησε έως το 1972. Μαθήτριες από όλα τα σημεία τής Αθήνας αποφοίτησαν από το Τοσίτσειο τής οδού Αχαρνών. Τη δεκαετία του 1960 κατά μήκος της οδού Σουρμελή κτίστηκε νέο κτήριο για να στεγάσει τις τάξεις τού Γυμνασίου. Το 1968 μάλιστα προστέθηκε και 3ος όροφος (4 διδακτικές αίθουσες) σε σχέδια τού Χ. Πολυχρονόπουλου. Όσο ο αριθμός των μαθητριών ήταν μικρός το κτήριο ήταν λειτουργικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα