Μπλόκο κατά airbnb ζητούν παρίσι, βερολίνο, βαρκελώνη και άλλες 7 πόλεις

09:35 21/6/2019 - Πηγή: Fimotro

Αγωνιώδες SOS στην Ευρωπαϊκή Ενωση εκπέμπουν δέκα μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, στη μάχη τους για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων (από την Airbnb και άλλες πλατφόρμες), που οξύνουν το πρόβλημα στέγης για τους μόνιμους κατοίκους και αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία ιστορικών συνοικιών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, σε κοινή τους επιστολή οι δήμοι του Βερολίνου (που κατόπιν λαϊκού αιτήματος αναγκάστηκε να παγώσει τα ενοίκια για μια πενταετία!), του Παρισιού,

των Βρυξελλών, της Βιέννης, του Αμστερνταμ, της Βαρκελώνης, της Βαλένθια, του Μονάχου, του Μπορντό και της Κρακοβίας εξηγούν ότι η «εκρηκτική ανάπτυξη» που παρουσιάζουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων θα πρέπει να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι δέκα ιστορικοί δήμοι της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Πολωνίας ανησυχούν ιδιαίτερα από τη (μη δεσμευτική) γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Απρίλιο. Αυτή έκρινε ότι βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου η Airbnb πρέπει να λογίζεται ως πάροχος ψηφιακών πληροφοριών και όχι παραδοσιακός μεσίτης. Αν η απόφαση του ΔΕΕ οριστικοποιηθεί, η Airbnb και οι άλλες πλατφόρμες του είδους θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς περιορισμούς στην Ε.Ε. των 28, χωρίς μάλιστα να φέρουν ευθύνη για το αν οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων πληρούν τους τοπικούς κανόνες που ρυθμίζουν την αγορά τουριστικών καταλυμάτων!

«Οι ευρωπαϊκές πόλεις πιστεύουμε ότι τα σπίτια χρησιμεύουν πρώτα και κύρια για να ζεις», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο του Αμστερνταμ. «Πολλοί υποφέρουν από την έλλειψη στέγης. Εκεί όπου ανθούν οι τουριστικές ενοικιάσεις, τα σπίτια εξαφανίζονται από την παραδοσιακή αγορά κατοικίας».
Οι Αρχές της γερμανικής, της γαλλικής, της βελγικής πρωτεύουσας και των άλλων επτά πόλεων υποστηρίζουν ότι η Ε.Ε. πρέπει να τους λύσει τα χέρια ώστε να μπορούν να θεσπίζουν δικούς τους κανόνες, που θα θέτουν όρια στην «υπερβολική τουριστικοποίηση» των συνοικιών.

Αφήνουν μάλιστα αιχμές κατά του Δικαστηρίου της Ε.Ε., ότι με τη γνωμοδότησή του ευνοεί τους «γίγαντες του Διαδικτύου» σε βάρος του αστικού σχεδιασμού, των οικιστικών κανονισμών και της προτεραιότητας που θα έπρεπε να δίνουν οι πόλεις στην εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων τους.

Βέβαια, οι ευρωπαϊκοί δήμοι δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Πέρυσι η Πάλμα ντε Μαγιόρκα ψήφισε την απαγόρευση σχεδόν όλων των τουριστικών διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, επειδή η αύξησή τους κατά 50% μέσα σε ένα χρόνο εκτίναξε κατά 40% τις τιμές των ενοικίων για συμβατικές κατοικίες. Το ίδιο διάστημα η Βαρκελώνη ανακάλεσε όλες τις νέες άδειες βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ το Βερολίνο, όπως προαναφέραμε, πάγωσε τα ενοίκια για μια πενταετία. Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στο Παρίσι αντιμετωπίζουν τσουχτερά πρόστιμα αν δεν έχουν εγγραφεί στο δημοτικό μητρώο προτού νοικιάσουν σε τουρίστες μέσω της Airbnb, και από την πλευρά του το Αμστερνταμ προσπάθησε να περιορίσει το μέγιστο χρονικό όριο τουριστικής ενοικίασης στις 30 ημέρες.

«Δεν πρέπει να επιτραπεί στις ψηφιακές πολυεθνικές να αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ από τις πόλεις και τα κράτη», τόνισε στο γαλλικό ραδιόφωνο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Παρισιού, Ιάν Μπροσά, καλώντας την Ε.Ε. «να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και όχι των μεγάλων εταιριών».

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι στην Πόλη των Φώτων (που διαθέτει τουλάχιστον 60.000 τουριστικές κατοικίες) η κατάσταση έχει ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό, ώστε στα τέσσερα κεντρικά διαμερίσματα του Παρισιού (arrondissements) το 25% των ακινήτων δεν είναι πια σπίτια, αλλά μόνο τουριστικά συγκροτήματα.

«Οι δήμοι μας δεν είναι ενάντια σε αυτόν τον τύπο ενοικίασης διακοπών. Ο τουρισμός φέρνει στις πόλεις μας έσοδα και δουλειές. Ομως, θα πρέπει να ορίζουμε εμείς τους κανόνες», υπογραμμίζει το «μανιφέστο των 10».

Το πρόβλημά τους είναι ότι η Airbnb και οι άλλες πλατφόρμες δεν συνεργάζονται στην παροχή στοιχείων ή το κάνουν κατά βούληση. Ταυτόχρονα, φοβούνται ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. να προωθήσει το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη «διανεμητική οικονομία» (sharing economy), αδιαφορώντας αν οι πόλεις θα παραμείνουν ανθρώπινες και βιώσιμες για τους κατοίκους τους.

Η Αirbnb δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για τη γνωμοδότηση του ΔΕΕ και πάτησε επάνω σε αυτήν για να επιχειρηματολογήσει υπέρ των «συνεργατικών οικονομικών πλατφορμών», που «δημιουργούν ευκαιρίες στους καταναλωτές». Οσο για τους δεινοπαθούντες κατοίκους, υποσχέθηκε ότι «θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες τις πλευρές ώστε να βάλει τους ντόπιους στην καρδιά του βιώσιμου ταξιδιού του 21ου αιώνα»…

«Παρακαλώ την Unesco να μας βάλει στη μαύρη λίστα»

Αφού είδε κι απόειδε με το ιταλικό υπουργείο Μεταφορών, ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο, ανακοίνωσε ότι θα παρακαλέσει την Unesco να βάλει την πόλη του στη… μαύρη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

Αφορμή για αυτό το ξέσπασμα ήταν η αμέλεια του υπουργού Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι (Κίνημα Πέντε Αστέρων) να λάβει μέτρα μετά το πρόσφατο ατύχημα με κρουαζιερόπλοιο στο πολυσύχναστο κανάλι Τζουντέκα, που ευτυχώς δεν είχε νεκρούς, αλλά μόνο τέσσερις τραυματίες. Το κρουαζιερόπλοιο έπεσε πάνω σε τουριστική βάρκα στις αρχές Ιουνίου και οι ντόπιες Αρχές τόνισαν ότι αυτό το επικίνδυνο σημείο πρέπει να κλείσει για τα μεγάλα σκάφη. «Η Βενετία και εμείς οι ίδιοι νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο», υποστήριξε ο δήμαρχος.

Ο υπουργός κωλυσιεργεί λέγοντας ότι πρέπει να γίνει τοπικό δημοψήφισμα, τη στιγμή που η Unesco απείλησε ήδη πριν από δύο χρόνια ότι το 2021 θα βάλει τη Βενετία στην ατιμωτική λίστα «απειλούμενων μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς» αν οι Αρχές δεν λάβουν επαρκή μέτρα για την προστασία των μνημείων της και του ευαίσθητου περιβάλλοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα