Χάος στην αυστραλία: σκοτώνουν 10.000 καμήλες γιατί πίνουν πολύ νερό

11:51 8/1/2020 - Πηγή: Fimotro

Δραστικά μέτρα για την επιβίωση των ντόπιων καλούνται να πάρουν οι αρχές της νότιας Αυστραλίας, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με πρωτοφανή διλήμματα εν μέσω της πύρινης τραγωδίας.

Την ώρα που οι νέες εκτιμήσεις των ειδικών ανεβάζουν τον αριθμό των ζώων που έχουν σκοτωθεί (από τον Σεπτέμβριο) στο ένα δισεκατομμύριο, εκ των οποίων κάποια σπάνια είδη που ζουν στη χώρα, οι ηγέτες των Αβορίγινων στη νότια Αυστραλία και η κεντρική κυβέρνηση αποφάσισαν να προχωρήσουν στη θανάτωση 10.000 αυστραλιανών άγριων καμήλων(!),

καθώς καταναλώνουν το νερό που απεγνωσμένα έχουν ανάγκη οι κάτοικοι, αφού τα αποθέματα είναι λιγοστά εξαιτίας της ξηρασίας και των πυρκαγιών.

Σήμερα αναμένεται επαγγελματίες σκοπευτές να απογειωθούν με ελικόπτερα για να προχωρήσουν στη θανάτωση των ζώων σε δύσκολα προσβάσιμες και απομονωμένες περιοχές στα νοτιοδυτικά της χώρας. Οπως εξηγούν οι ντόπιοι, οι καμήλες γκρεμίζουν φράχτες και εισβάλλουν σε σπίτια, προσπαθώντας να βρουν νερό ή ακόμη και να εκμεταλλευτούν την υγρασία από τα κλιματιστικά. Τα ζώα ταλαιπωρούνται και οι συνθήκες για τους κατοίκους εν μέσω της λειψυδρίας είναι οριακές.

Η αυστραλιανή άγρια καμήλα έφτασε τον 19ο αιώνα από τη Βρετανική Ινδία και το Αφγανιστάν για να αξιοποιηθεί σε κατασκευαστικά έργα και μεταφορές στην κεντρική και δυτική Αυστραλία. Πριν από μια δεκαετία ο πληθυσμός της είχε φτάσει το ένα εκατομμύριο, που έπειτα από ειδικό πρόγραμμα μειώθηκε στις 300.000.

Οι εικόνες με τα απανθρακωμένα καγκουρό και τα βίντεο με τα τραυματισμένα κοάλα που αναζητούν λίγο νερό από τους ντόπιους κάνουν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης. Από την πύρινη κόλαση έχουν χάσει τη ζωή τους 25 άνθρωποι, εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν καεί και τουλάχιστον 2.000 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η πτώση της θερμοκρασίας και το ψιλόβροχο του τελευταίου τριημέρου έδωσε ώθηση στις προσπάθειες κατάσβεσης των εστιών, ωστόσο η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βικτώρια έχει εκδώσει προειδοποίηση για νέα άνοδο της θερμοκρασίας από την Πέμπτη.

Συλλήψεις εμπρηστών

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης εργάζονται νυχθημερόν τις τελευταίες εβδομάδες για να σβήσουν τις εστίες φωτιάς. Οι θερμοκρασίες – ρεκόρ που καταγράφηκαν, ξεπερνώντας σε κάποιες περιοχές τους 48 βαθμούς Κελσίου, επιδείνωσαν την κατάσταση. Η αρμόδια υπηρεσία καταπολέμησης εμπρησμών προχώρησε στη σύλληψη 183 υπόπτων για εμπρησμό σε Κουινσλάνδη, Νέα Νότια Ουαλία, Νότια Αυστραλία και Ταζμανία, μεταξύ αυτών αρκετών ανηλίκων. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως οι συλληφθέντες, εκ των οποίων 40 ανήλικοι, είναι ύποπτοι για 200 πράξεις εμπρησμού και σε 24 έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Οι αρμόδιοι του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Εμπρησμών υποστηρίζουν πως το 85% των πυρκαγιών σχετίζεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα, το 13% οφείλεται σε επιβεβαιωμένο εμπρησμό και το 37% σε πιθανό.

Εκτινάχθηκε το οικονομικό κόστος

Πέρα από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και την οικολογική καταστροφή, τεράστιο είναι το οικονομικό κόστος, καθώς η Επιτροπή Ασφαλειών της Αυστραλίας εκτιμά πως το ποσό που θα πρέπει να δοθεί από τις ασφαλιστικές για τις 8.985 αιτήσεις αποζημιώσεων ανέρχεται σε 485,59 εκατομμύρια δολάρια.

Το Κλιματικό Συμβούλιο της Αυστραλίας εκτιμά ότι οι σωρευτικές ζημίες από τη μείωση της γεωργικής παραγωγής και της παραγωγικότητας της εργασίας θα φθάσουν τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, τα 211 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050 και τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ως το 2100!

Επιπλέον, εκτιμάται πως για κάθε ημέρα που το τοξικό νέφος της φωτιάς καλύπτει τον ουρανό του Σίδνεϊ το κόστος στην οικονομία είναι 50 εκατομμύρια δολάρια. Αλλωστε, η ατμόσφαιρα στις μεγάλες πόλεις και τα οικονομικά κέντρα είναι αποπνικτική, οι κάτοικοι κυκλοφορούν με μάσκες και πολλά κτίρια έχουν κλείσει.

Η Εθνική Γκαλερί στην Καμπέρα παρέμεινε κλειστή το τελευταίο 48ωρο για προληπτικούς λόγους λόγω του τοξικού νέφους -για πρώτη φορά στα 53 χρόνια λειτουργίας της. Οπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι, τα βλαβερά στοιχεία που μεταφέρονται στον αέρα εγκυμονούν κινδύνους τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τα έργα τέχνης (φιλοξενούνται πίνακες του Πικάσο και του Ματίς).

Η κατάσταση στο Σίδνεϊ περιγράφεται από τον Τύπο ως σουρεαλιστική, αφού τα συστήματα πυρόσβεσης χτυπούν ακατάπαυστα εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων νέφους, κτίρια εκκενώνονται και σχολεία μένουν κλειστά. Οι συνδικαλιστικές Ενώσεις στη Νέα Νότια Ουαλία που εκπροσωπούν 600.000 εργάτες στην πολιτεία υποστηρίζουν πως είναι παράνομο για τους εργάτες να δουλέψουν υπό την τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Keywords
Τυχαία Θέματα