Χρόνο στην τουρκία μέχρι τον μάρτιο δίνει η εε
Στα μαλακά πέφτει για ακόμη μια φορά η Τουρκία, όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν τα ξημερώματα οι «27», έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις.
Το κείμενο, όπως εκτιμούν αναλυτές, είναι κατά τι πιο σκληρό από το προσχέδιο, σε καμία περίπτωση όμως δεν τηρεί την συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Οκτώβριο περί επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα αφού δεν επέδειξε αλλαγή συμπεριφοράς κατά το μεσοδιάστημα.
Η ελληνική πλευρά πέτυχε αναφορά-καταδίκη της Τουρκίας όσον αφορά στις ερευνητικές δραστηριότητες
Η ΕΕ δίνει λίγο ακόμη χρόνο στην Τουρκία, μέχρι τον Μάρτιο του 2021, -όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί και μεταβίβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ- χωρίς καν να συμφωνηθεί μια έκτακτη σύνοδο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με πρόταση που διατυπώθηκε στη διάρκεια των χθεσινών διαβουλεύσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκαλεί την Άγκυρα για τις παράνομες και μονομερείς δραστηριότητές της, καθώς και για την ρητορική της εναντίον συγκεκριμένων κρατών – μελών, καλώντας παράλληλα το Συμβούλιο της ΕΕ να υιοθετήσει περισσότερες πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου και ζητεί από τον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ να υποβάλει έκθεση αναφορικά με τις πολιτικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας με σκοπό να εξεταστούν, το αργότερο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να εξεταστούν νέα μέτρα σε περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθήσει τις «χωρίς εξουσιοδότηση» ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα είναι κυρώσεις σε βάρος προσώπων, και ενδέχεται να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα εάν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειές της» δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι κυρώσεις έχουν σκοπό να τιμωρηθεί η Άγκυρα για τις «παράνομες και επιθετικές» ενέργειές της στη Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, διευκρίνισαν διπλωματικές και ευρωπαϊκές πηγές.
Κυβερνητικές πηγές: Ένα βήμα τη φορά«Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά» τόνισαν κυβερνητικές πηγές.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Ταυτόχρονα, δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης). Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας».
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, «η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής. Η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruç Reis, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ταυτόχρονα στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχισή τους η αποχή από παράνομες δραστηριότητες – όρο που έχει θέσει η Ελλάδα σε κάθε σχετική συζήτηση».
Τι προβλέπει η συμφωνίαΑναλυτικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις, με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019, που αφορούν περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, το οποίο περιήλθε σε γνώση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Παράλληλα, «καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021», ενώ παράλληλα «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Ζητεί ακόμη από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει ως προς την πρόταση για την πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, «η ΕΕ θα επιδιώξει να συνεργαστεί, σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις ΗΠΑ».
Πάντα σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγράφει την αποχώρηση του πλοίου Ορούτς Ρέις και επιμένει στη συνέχιση της αποκλιμάκωσης για την επανέναρξη και την ομαλή συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Τονίζεται ταυτόχρονα ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για την ανάπτυξη συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, με προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει ετοιμότητα να προωθήσει γνήσια συνεργασία με την Ένωση και τα κράτη μέλη και να επιλύσει διαφορές μέσα από τον διάλογο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Αυτή η «ατζέντα θα μπορούσε να εκταθεί στα πεδία της οικονομίας, του εμπορίου, επαφές ατόμων, υψηλού επιπέδου διάλογο και συνεχή συνεργασία στα θέματα της μετανάστευσης». Ταυτόχρονα, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να συνεχίσει να χορηγεί οικονομική βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες που φιλοξενούνται στην Τουρκία» και «η συνεργασία» με την κυβέρνηση στην Άγκυρα «για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη» και «τη μάχη εναντίον των δικτύων διακινητών μεταναστών».
The post Χρόνο στην Τουρκία μέχρι τον Μάρτιο δίνει η ΕΕ appeared first on Fimotro.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Γώγος: Δεν είναι δεδομένο ότι ανοίγουν τα δημοτικά 7 Ιανουαρίου
- Αποκάλυψη σοκ: Η 35χρονη ετοίμαζε επίθεση στην Ιωάννα με υδροκυάνιο μέσα στο νοσοκομείο
- Μαζί επίδομα ενοικίου και συντάξεις Ιανουαρίου 2021: Πληρωμή ΚΕΑ ΙΚΑ ΟΓΑ ΟΠΕΚΕΠΕ
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 11 Δεκεμβρίου
- ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ από το εμβόλιο! To άρθρο του Γάλλου λοιμωξιολόγου που προκάλεσε σάλο...
- Τα 3 ζώδια που βγάζουν αρνητική ενέργεια
- ΕΜΒΟΛΙΟ Pfizer! Αλλεργίες, παρενέργειες και 6 νεκροί λίγο πριν από την έγκριση στις ΗΠΑ...
- Ανεκδοτάρα: Η τροχαία καταδιώκει έναν οδηγό που τρέχει με υπερβολική ταχύτητα…
- Άνοιγμα αγοράς: Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν με click away – Σήμερα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης
- Αγίου Σπυρίδωνος- 12 Δεκεμβρίου: Ο βίος του Αγίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fimotro
- Τελευταία Νέα Fimotro
- Χρόνο στην τουρκία μέχρι τον μάρτιο δίνει η εε
- Τζόκερ: αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί
- Μάχη της ελλάδας για κυρώσεις στην τουρκία
- Γαλλία: ανακοινώθηκε νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας
- Έφυγε από τη ζωή η λήδα βαρδινογιάννη – η ανάρτηση της όλγας κεφαλογιάννη
- Ξεκινά εθνική εκστρατεία εμβολιασμού
- Συμφωνία της ε.ε. για το ταμείο ανάκαμψης
- Διαμαρτυρία παραγωγών φωτοβολταϊκών για τις πληρωμές απε
- Βερολίνο και παρίσι φοβούνται κύμα πτωχεύσεων λόγω της πανδημίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Παγώνη: Με 100 θανάτους τη μέρα δεν μας απασχολεί το ρεβεγιόν
- Βουλή: Αρχίζει το απόγευμα η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού
- Τα 3 ζώδια που βγάζουν αρνητική ενέργεια
- Click away: Έτσι θα ψωνίσουμε τις γιορτές – Πώς λειτουργεί το σύστημα
- Σχολεία – «Βόμβα» Γώγου: “Δεν είναι σίγουρο πότε θα ανοίξουν”
- Ανεκδοτάρα: Η τροχαία καταδιώκει έναν οδηγό που τρέχει με υπερβολική ταχύτητα…
- Κορονοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Τι δείχνει νέα έρευνα
- Η ΠΟΣΔΕΠ συμφωνεί με την ίδρυση Ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, αλλά υπό 4 όρους