''δε θα απολυθει κανενας εργαζομενος στο εσυ''...

13:37 23/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο ΕΣΥ και ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση μεταξύ αξιολόγησης και διαθεσιμότητας ή απόλυσης...
παρείχε ο υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησης με τους διοικητές του ΕΣΥ, με αφορμή την άρνηση των εργαζομένων αλλά και διοικήσεων να προχωρήσουν στην αξιολόγηση προσωπικού.

«Η αξιολόγηση αποτελεί νομική υποχρέωση και πρέπει να γίνει. Αυτό που επίσης πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι ότι δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για να οδηγήσει στην απόλυση. Επιπλέον, υπενθυμίζω ότι οι στόχοι των προγραμμάτων
κινητικότητας, διαθεσιμότητας και εξόδου εκπληρώνονται με το πρόγραμμα που ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους» ανέφερε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας εμφατικά ότι «δεν είμαστε τρελοί! Εξαγγείλαμε με την πολιτική ηγεσία προ 20 ημερών προσλήψεις στο σύστημα υγείας. Δηλαδή από τη μία μεριά θα ξεκινούμε προσλήψεις και από την άλλη μεριά θα κάνουμε απολύσεις;».

Μάλιστα, ο υπουργός «κάρφωσε» και διοικητές τονίζοντας ότι όλοι τους είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν μέχρι κεραίας το νόμο για την αξιολόγηση του προσωπικού του ιδρύματος που διοικούν και κάλεσε τους διαφωνούντες να υποβάλουν παραίτηση.

«Αποτελεί υποχρέωση της διοικήσεως να εφαρμόσει το νόμο. Δεν μπορώ να λαμβάνω χαρτιά από διοικήσεις που μου εξηγούν γιατί δεν θα εφαρμόσουν το νόμο. Αυτά τα χαρτιά δεν υπάρχουν. Εάν οι διοικήσεις θεωρούν ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο, παρακαλώ μαζί με τις παρατηρήσεις τους γιατί δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο και την παραίτησή τους» είπε ο κ. Βορίδης, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα του κατά την πρώτη συνάντηση με τους αξιωματούχους του ΕΣΥ. «Η διοίκηση δεν είναι συνδικαλιστικός εκπρόσωπος, δεν είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι έχουν το συνδικάτο τους, έχουν το σωματείο τους, έχουν τους ανθρώπους που θα μιλήσουν από τη σκοπιά του εργαζομένου. Η διοίκηση εκπροσωπεί το δημόσιο συμφέρον» είπε ανεβάζοντας τους τόνους προς τους διοικητές ο υπουργός.

Δεν εξαιρείται κανένας από την αξιολόγηση

Ενδεικτικό της σημασίας που δίδεται στην αξιολόγηση του προσωπικού σύμφωνα με τον κ. Βορίδη είναι ότι προχωρεί και η αξιολόγηση των επικεφαλής των νοσοκομείων. Όπως εξήγησε «θα συναφθεί σύμβαση αποδοτικότητας μεταξύ των διοικήσεων των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών. Είναι ένας μηχανισμός με τον οποίο οι διοικητές, οι υποδιοικητές, οι ειδικοί σύμβουλοι των νοσοκομείων αποδέχονται την αξιολόγησή τους από τις υγειονομικές περιφέρειες. Από τη στιγμή που ζητάμε και επιμένουμε να γίνει η αξιολόγηση προσωπικού, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να εξαιρούμε τους εαυτούς μας από μία διαδικασία αξιολογήσεως η οποία μάλιστα θα έχει συμβατικά χαρακτηριστικά με την έννοια ότι αποδεχόμαστε και συνέπειες εξαιτίας μίας δυσμενούς αξιολογήσεως».

Απέστειλε μάλιστα μήνυμα και στο προσωπικό των νοσοκομείων αναφορικά με το επίμαχο θέμα. «Είναι προσβλητικό για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, την ώρα που εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αξιολογούνται και με δυσμενέστατες συνέπειες για αυτούς, να λέει: «Εμένα δεν θα με αξιολογήσετε». Γιατί εκεί υπάρχουν άνθρωποι που πράγματι αναλώνονται, που πράγματι αφήνουν την ψυχή τους, που πράγματι καταθέτουν κάθε μέρα το είναι τους, ειδικά μέσα στο σύστημα υγείας. Είναι προσβλητικό για αυτούς το να λέει κάποιος ότι δεν θέλει αξιολόγηση» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Μαθήματα… οικονομικών στους διοικητές

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των νοσοκομείων και δη στο «καυτό» θέμα των συρρικνωμένων προϋπολογισμών, ο κ. Βορίδης κάλεσε τους διοικητές να συνεργάζονται με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο, λύνοντας και το γρίφο της κατανομής των αρμοδιοτήτων. «Στο πλαίσιο της κατανομής των αρμοδιοτήτων το σύστημα υγείας στα νοσοκομεία θα βρίσκεται στην αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού, του κ. Γρηγοράκου, με τον οποίο θα είστε όλοι σε στενότερη συνεργασία» ανακοίνωσε στους αξιωματούχους του ΕΣΥ.

«Αντιλαμβάνομαι την πίεση που παρουσιάζει η ανάγκη του δημοσιονομικού εξορθολογισμού και την πίεση που εμφανίζει σε πολλά σημεία η ανάγκη εκτέλεσης σφιχτών προϋπολογισμών» είπε ο κ. Βορίδης και ζήτησε από τους μάνατζερ των νοσοκομείων να ανταποκριθούν στην πρόκληση της εποχής, δηλαδή να αρχίζουν να καταρτίζουν ουσιαστικούς προϋπολογισμούς, να αντιστοιχίσουν τους αριθμούς σε πραγματικά μεγέθη αποδοτικής παροχής υπηρεσίας προς τους νοσηλευόμενους.

«Η στάση των διοικήσεων δεν πρέπει να μείνει μία στάση αμυντική. Δηλαδή «Τα λεφτά μου, μη μου τα πειράξετε». Πρέπει να είναι μία στάση πραγματική, μία στάση ουσιαστικής παρέμβασης. Τι δίνω; Πληρώνω φθηνά ή ακριβά; Τι θα έπρεπε να κάνω και να προτείνω για να πληρώσω καλύτερα; Τι είδους διαπραγμάτευση; Με ποιο μηχανισμό; Τα κόστη σε σχέση με τους νοσηλευόμενους μου είναι σωστά; Ή μήπως σε τελευταία ανάλυση πληρώνω πολλά. Μήπως ο φορολογούμενος τελικώς πληρώνει πολλά χρήματα και θα μπορούσα εγώ να κάνω κάτι;» περίγραψε ο υπουργός Υγείας το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινούνται οι διοικητές του ΕΣΥ.
Keywords
Τυχαία Θέματα