Διατηρεί την ηλικία των 15 για την αλλαγή φύλου ο κοντονής!

11:32 9/10/2017 - Πηγή: Fimotro

Σε επιμέρους βελτιώσεις προσανατολίζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, δεν προτίθεται να αποσύρει την επίμαχη ρύθμιση για χορήγηση του δικαιώματος αλλαγής φύλου σε ανήλικα δεκαπέντε ετών, που δεν ήταν στο

αρχικό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά προσετέθη κατά τη διαδικασία συζήτησης του στις επιτροπές του κοινοβουλίου. Ωστόσο, ο κ. Κοντονής αναμένεται να κάνει βελτιωτικές αλλαγές, ενώ από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τη δική της πρόταση νόμου.

Εν τω μεταξύ, πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργία Γιαννά, που απειλεί να καταψηφίσει το νομοσχέδιο συναντάται με τον κ. Κοντονή.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αν η κυρία Γεννιά δεν αλλάξει γνώμη, είναι πιθανό να καταψηφίσει και άρθρα. Όπως εξήγησε στο Newpost η βουλευτής αυτή βγαίνει μπροστά και λέει δημόσια αυτά που συζητάνε και άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν μπορεί οι «53» να κάνουν ότι θέλουν ούτε να εκπροσωπούν μόνοι τους το κόμμα.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο, έτσι όπως συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς ενδέχεται να γίνουν αλλαγές, ως τη διαμόρφωση της τελικής του μορφής, προβλέπει τα εξής:

Δίνεται η δυνατότητα με δικαστική απόφαση- πάντα- ένα άτομο να αλλάξει το φύλο του, όταν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο, αναφέρονται λεπτομερώς, χωρίς να υποβληθεί, όπως γινόταν ως σήμερα, σε χειρουργική επέμβαση η ψυχιατρική θεραπεία.Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται με τις νέες ρυθμίσεις να εμφανιστεί αυτοπροσώπως σε ειδική αίθουσα των δικαστηρίων, χωρίς δημοσιότητα και με εξασφάλιση της εχεμύθειας.Η απόφαση του δικαστηρίου για την αλλαγή του φύλου του υποχρεωτικά δημοσιεύεται σε Ληξιαρχείο και η αλλαγή «περνάει» σε ταυτότητα, διαβατήριο και λοιπά.Οι υπάλληλοι του Ληξιαρχείου και άλλων δημοσίων υπηρεσιών υποχρεούνται σε καθήκον εχεμύθειας σε σχέση με την αλλαγή φύλου των πολιτών.Αλλαγή φύλου επιτρέπεται και στους έγγαμους, με την προϋπόθεση ότι ο γάμος τους κηρύσσεται αμέσως ανυπόστατος, αλλά αν θέλουν να συνεχίσουν την κοινή τους ζωή, τους δίνεται η δυνατότητα να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης.Σε κάθε περίπτωση δεν επηρεάζονται οι σχέσεις τους με τα παιδιά τους, αν υπάρχουν, καθώς διατηρούνται στο ακέραιο οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δικαίωμα αλλαγής φύλου παρέχεται δύο φορές. Μία φορά που το άτομο θα αλλάξει το φύλο του και μία ακόμα αν θέλει να επανέλθει στο προηγούμενο.Με τις νέες ρυθμίσεις, επιχειρείται, να προβλεφθεί καταστρατήγηση του νόμου και για το λόγο αυτό, αναφέρεται ότι παρά την αλλαγή του φύλου, διατηρούνται σε ισχύ δικαιώματα και υποχρεώσεις που προϋπήρχαν.Οι εν λόγω διατάξεις είναι από εκείνες που δέχονται επικρίσεις και προκαλούν αντιδράσεις, όπως και εκείνες που αφορούν τα ανήλικα.Για τα ανήλικα προβλέπεται δικαίωμα αλλαγής φύλου με προϋποθέσεις αυστηρότερες, όπως είναι φυσικό, τη συναίνεση των γονιών τους και επιπλέον τη γνωμοδότηση πολυμελούς επιστημονικής επιτροπής η οποία συγκροτείται από πολλές ιατρικές ειδικότητες. Η συγκρότηση της θα προβλεφθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας.Στο νομοσχέδιο υπάρχουν προβλέψεις για άτομα υπό δικαστική επιτήρηση η κηδεμονία και ρυθμίζονται και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτούνται ιατρικές πράξεις σχετικές με το φύλο, όταν διαπιστώνεται ιατρικά κίνδυνος για την υγεία των ανήλικων και ορίζεται πως και με ποίου την ευθύνη γίνονται.Ανάλογες νομοθετικές αλλαγές έχουν γίνει και σε άλλες χώρες, Μάλτα, Ιρλανδία, Αργεντινή, Δανία ενώ σε πολλές χώρες ήδη αποτελεί παρελθόν η προϋπόθεση της χειρουργικής επέμβασης για την αλλαγή του φύλου, όπως στην Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και αλλού.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η ελληνική δικαιοσύνη με απόφαση της το 2016 που έχει καταστεί ήδη αμετάκλητη (εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο) έχει αποφανθεί ότι η αλλαγή του φύλου δεν προϋποθέτει χειρουργική επέμβαση κάτι που προσκρούει στα ανθρώπινα δικαιώματα και συνιστά κατά τον ΟΗΕ βάναυση προσβολή του ανθρώπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα