Δεν ενδιαφερεται το καταρ για το ελληνικο

Εκτός της διεκδίκησης του μεγάλου project της αξιοποίησης της πρώην έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού βγαίνει για μία ακόμη φορά το Κατάρ, στο ...παρά πέντε μάλιστα της υποβολής των...
δεσμευτικών προσφορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Qatari Diar, θυγατρική της Qatar Authority Investment, ενημέρωσε τη διοίκηση
του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, για την οποία η καταληκτική ημερομηνία επισήμως, λήγει στις 29 Νοεμβρίου- ανεπισήμως ωστόσο έχει ήδη δοθεί εκ νέου παράταση δεδομένου του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του έργου.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις... Κασσάνδρες που προέβλεπαν εξαρχής ότι το Κατάρ δε θα υπέβαλε τελικά δεσμευτική πρόσφορα, όταν θα έφθανε η κρίσιμη ώρα. Ιδιαίτερα μάλιστα με δεδομένο ότι από το 2010- οπότε και ο εμίρης του Κατάρ Σεϊχης Χαμαντ Μπιν Χαλίφα εξέφρασε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση της έκτασης στον τότε Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου (σ.σ. οι περισσότεροι θυμούνται τις επενδύσεις των 5 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες στον τύπο)- και μετά, οι Καταριανοί φαίνονται να αμφιταλατεύονται για τη συμμετοχή τους ή μή στο διαγωνισμό. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Qatari Diar, ενώ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον στη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ τον Απρίλιο του 2012, λίγους μήνες μετά τον Ιανουάριο του 2013 απέσυρε το ενδιαφέρον της, αρνούμενη να υπογράψει τη σχετική συμφωνία εμπιστευτικότητας μαζί με τους υπολοίπους τρείς διεκδικητές του έργου. Από τους βασικούς λόγους που είχαν προβληθεί τότε, πέραν των επιμέρους θεμάτων των φορολογικών κινήτρων και των χρήσεων που θα ενταχθούν στην έκταση, ήταν ότι οι Καταριανοί επιθυμούσαν εξαρχής διακρατική συμφωνία, αίτημα ωστόσο, το οποίο σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης, θα έβρισκε αντίθετες τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μετά από διαβουλεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά αλλά και κυβερνητικών στελεχών, η Qatari Diar επανήλθε στη διαγωνιστική διαδικασία το Φεβρουάριο του 2013 για να αποχωρήσει εκ νέου τώρα...

Πλέον, εντός των διεκδικητών του έργου απομένουν τρείς υποψήφιοι επενδυτές, ο ισραηλινός όμιλος Elbit, η Lamda Development και η βρετανική London & Regional Properties, οι οποίοι έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε ένα Μαραθώνιο διαβουλεύσεων αφενός με το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να επιλυθούν θέματα σχετικά με τους όρους του διαγωνισμού, αφετέρου με υποψηφίους συνεταίρους δεδομένου ότι το έργο, λόγω μεγέθους, δεν είναι δυνατό να υλοποιηθεί από έναν και μόνο επενδυτή. Από την πλευρά του, το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να αναμένει δύο προσφορές, με πιο ισχυρές τις πιθανότητες συμμετοχής της ισραηλινής Elbit και της θυγατρικής του ομίλου Λάτση. Μάλιστα, η Lamda Development φέρεται να έχει πραγματοποιήσει επαφές, μεταξύ άλλων, και με τον κινεζικό όμιλο Fosun, ο οποίος επιδεικνύει εσχάτως μεγάλη κινητικότητα στην ελληνική αγορά.
Στο μέτωπο του ΤΑΙΠΕΔ, οι τελευταίες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου για την παροχή της δυνατότητας στον επενδυτή να καταβάλλει τμηματικά το αρχικό τίμημα ελήφθησαν με γνώμωνα ακριβώς τη διευκόλυνση των επενδυτών ειδικά σε μία περίοδο που οι χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων έχουν καταστεί ιδιαίτερα δυσχερείς.
Keywords
Τυχαία Θέματα