Δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω οι δανειστές…

10:16 6/3/2017 - Πηγή: Fimotro

Δυσκολεύουν οι εξελίξεις για την κυβέρνηση καθώς το πρώτο αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν την Τρίτη, μια ημέρα μετά την Καθαρή Δευτέρα, είναι μια… τρύπα στο νερό! Και αυτό γιατί δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τις σκληρές θέσεις του που έχουν εκφραστεί και προς την πλευρά της Αθήνας. Υπό αυτή την έννοια,

πολύ σημαντικές θα είναι οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν σήμερα και αύριο στο Χίλτον για τα εκκρεμή θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, για το ύψος των μέτρων αλλά και για το μείγμα των αντιμέτρων. Και μπορεί το ΔΝΤ να εμμένει στη σκληρή γραμμή σε θέματα όπως τα εργασιακά και οι συντάξεις, ωστόσο στο Βερολίνο φαίνεται να υπάρχει μια «ελαστικότητα» στη διάρκεια των πλεονασμάτων αλλά και στον «οδικό χάρτη» για το χρέος. Πρόκειται για τα κομμάτια ενός παζλ που θα πρέπει να συμπληρωθoύν για να ανοίξει ο δρόμος ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων η χθεσινή ημέρα κύλησε… επεισοδιακά, καθώς το ΔΝΤ δεν δέχεται την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιμένει σε μέτρα 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις και 1% στο αφορολόγητο. Ενδεικτικό της σκληρής στάσης που τηρεί το Ταμείο είναι το ότι δεν δέχεται καν να συζητήσει για «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» στα εργασιακά, που αποτελούν εμβληματικό θέμα για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας πρόκειται για επανάληψη της στάσης στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί τις τελευταίες μέρες το ΔΝΤ, το οποίο με τη στάση του δείχνει να αμφισβητεί τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup. Την ίδια ώρα όμως με έμμεσο τρόπο η Τρόικα θέτει και ζήτημα για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Με την εμμονή των δανειστών για αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων αυξάνεται και οι κίνδυνος απολύσεις για τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ οι οποίες μπαίνουν στο υπερταμείο προς πώληση.
Το Δημόσιο, ωστόσο, για τους δανειστές αποτελεί μια “ανοιχτή” πληγή. Διαρκώς επαναφέρουν ζητήματα μισθολογίου και αριθμού των εργαζόμενων. Κάπως έτσι η κυβερνητική πλευρά θεωρεί ότι για ακόμη μια φορά θα τεθεί ζήτημα “παγώματος” στις μισθολογικές ωριμάνσεις, αλλά και ζήτημα ειδικών μισθολογίων.
Οι εκπρόσωποι των Θεσμών θέτουν διαρκώς ζήτημα επιδομάτων και έτσι θα επιχειρηθεί με την ενσωμάτωση των σημαντικότερων από αυτά στους μισθούς να περισωθεί μεγάλος μέρος από τα χρήματα που παίρνουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Και αυτό ωστόσο θα πρέπει να συμφωνηθεί με την τρόικα, γεγονός που θεωρείται πολύ δύσκολο και έτσι φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις.
Συντάξεις
Στο τραπέζι πέφτει επίσης και μείωσης της προσωπικής διαφοράς για όλους, επομένως, τσεκούρι στις συντάξεις για όλους. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών στις παράλογες αυτές απαιτήσεις του ΔΝΤ επικρατεί μια ένοχη σιωπή από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών. Συνολικά ζητούν να μειωθεί το ποσοστό κρατικής χρηματοδότησης για τις συντάξεις, με τους εταίρους να την υπολογίζουν στο 12%- 15 % του ΑΕΠ. Το Ταμείο απαιτεί κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις άμεσα.
Το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω σε 4 σημεία:
1. Τα εργασιακά: Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, ισχύει διαφορετικό πλαίσιο από αυτό του ευρωπαϊκού κεκτημένου, από το οποίο δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι εργασιακές σχέσεις.
2. Δημοσιονομικό κενό για το 2019: Το Ταμείο να επιμένει στις προβλέψεις του για 2% του ΑΕΠ, ζητώντας τα αντίστοιχα μέτρα για την κάλυψή του, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
3. Αφορολόγητο: Το Ταμείο επιμένει ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι μεγάλο το ποσοστό που δεν πληρώνει φόρους και ζητάει τη μείωσή του.
4. Συντάξεις: Το ποσοστό κρατικής χρηματοδότησης για τις συντάξεις, με τους εταίρους να την υπολογίζουν στο 12 — 15 % του ΑΕΠ. Το Ταμείο απαιτεί κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις άμεσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα