''δεν υπαρχει αναπτυξη με ελλειμματα και χωρις μεταρρυθμισεισ''...

12:54 9/10/2014 - Πηγή: Fimotro
«Χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με τεράστιο δημόσιο χρέος και δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Ε.Ε»...
Αυτό είναι επιγραμματικά το συμπέρασμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) που έλαβε χώρα στο Μιλάνο με βασικό αντικείμενο την αντιμετώπιση της ανεργίας και δη των νέων.

Όσο και η απόφαση της κυβέρνησης του Μανουέλ Βαλς στη Γαλλία να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που μεταθέτει τη μείωση
του ελλείμματος της Γαλλίας στο 3% για μετά το 2017 και όσο και αν τα μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού της Ιταλίας «για τα μαθητούδια της Ευρώπης» είχαν δημιουργήσει σε ορισμένους αναλυτές την εσφαλμένη εντύπωση που επίκειται κάποια κοινή γαλλο-ιταλική κίνηση κατά της πολιτικής λιτότητας η πραγματικότητα είναι πως όσο δεν υφίσταται λιτότητα ούτε στη Γαλλία, αλλά ούτε και στην Ιταλία άλλο τόσο ισχύει πως ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία είναι διατεθειμένες να παραβιάσουν το παράγωγο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν πρόκειται όμως για ένα συνέδριο για το τίποτε καθώς τόσο ο Φρανσουά Ολάντ, η χώρα του οποίου ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -καθώς ο προϋπολογισμός που παρουσίασε παραβιάζει συγκεκριμένες συμφωνίες- όσο και ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική βουλή την επόμενη εβδομάδα, ζήτησαν περισσότερα κεφάλαια από την Ε.Ε και περισσότερη ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για να αντιμετωπιστεί η ανεργία στην Ε.Ε.

Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι υποστήριξαν πως μόνο μέσω των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και στοχευμένων επενδύσεων από κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μπορεί η Ε.Ε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της στον 21ο αιώνα καθώς ακόμα και η οικονομία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, της γερμανικής, αρχίζει και εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

Ο γαλλικός προϋπολογισμός στην κρησάρα της Κομισιόν

Εν τω μεταξύ, φήμες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως ο προϋπολογισμός της Γαλλίας ενδέχεται να κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντίθετος με το Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάπτυξης, με συνέπεια η Κομισιόν να προτείνει «διορθώσεις». Ένα ενδεχόμενο που θα παρασύρει περισσότερο την ήδη χαμηλή δημοφιλία του προέδρου Ολάντ.

Την ίδια στιγμή ο αρχικός ενθουσιασμός του Ματέο Ρέντσι για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία αρχίζει και μειώνεται και ήδη οι ικανότητες και η θέληση του 39χρονου πολιτικού από τη Φλωρεντία να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία, η οποία εν αντιθέσει με τη Γαλλία έχει έλλειμμα κάτω από το 3%, αρχίζουν να αμφισβητούνται ανοιχτά αναφέρουν πως ο προϋπολογισμός της Γαλλίας ενδέχεται να κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντίθετος με το Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάπτυξης, με συνέπεια η Κομισιόν να προτείνει «διορθώσεις».

Ένα ενδεχόμενο που θα παρασύρει περισσότερο την ήδη χαμηλή δημοφιλία του προέδρου Ολάντ.
Keywords
Τυχαία Θέματα