Δεσμευση ισπανιας - ιταλιας για παραμονη της ελλαδα στο ευρω


Ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι υπογράμμισε σήμερα «τη δέσμευση της Ισπανίας και της Ιταλίας για να παραμείνει η Ελλάδα εντός της ευρωζώνης», με την...
ευκαιρία της επίσκεψης του Ιταλού ομολόγου του Μάριο Μόντι στη Μαδρίτη.

«Η δέσμευσή μας στο ευρώ είναι απαρασάλευτη και θα υιοθετήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούμε τη σταθερότητα, τον αμετάκλητο χαρακτήρα του», πρόσθεσε ο Ραχόι, την ώρα που οι τρεις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) θεωρούνται οι πιο ευάλωτες
χώρες στην ευρωζώνη κατά την παρούσα κρίση.

Στην Ισπανία βρίσκεται σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, συνοδευόμενος από τρεις υπουργούς του, προκειμένου να συναντηθεί με τον ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι. Παρά το γεγονός ότι η επίσημη αφορμή της συνάντησης είναι η πρώτη διμερής σύνοδος κορυφής ανάμεσα στις δύο χώρες την τελευταία τριετία, το μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών τους θα επικεντρωθεί στην ευρωπαϊκή επικαιρότητα.
Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο χώρες έχουν ταχθεί κατά της προσφυγής στο δανεισμό από τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από την πλευρά του, ο Ραχόι έχει αποφύγει για σχεδόν τρεις μήνες να ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι δεν έχει εκτιμηθεί ακόμα αν αυτό είναι προς το εθνικό συμφέρον.

Η ιταλική κυβέρνηση από την άλλη, η οποία έχει επανειλημμένως τονίσει ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, έχει την πεποίθηση ότι οι αγορές θα ηρεμήσουν αν η Ισπανία δεχτεί το σχέδιο διάσωσης, το οποίο θα βοηθήσει επίσης στο να εκτονωθεί η πίεση και στο ιταλικό χρέος.

Η Ισπανία έχει ήδη ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους της, σχεδόν 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών της που χωλαίνουν μετά την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων. Το θέμα αυτό αναμένεται να διευκρινιστεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, καθώς η Γερμανία αντιτίθεται στη χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών ενώ άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Ο Μάριο Μόντι αντιμετωπίζει επίσης τις δικές του δυσκολίες. Το πολιτικό έδαφος κάτω από τα πόδια του έχει αρχίσει να κλυδωνίζεται ως αποτέλεσμα των αιτιάσεων του προκατόχου του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για τον αντίκτυπο της λιτότητας στην οικονομία της Ιταλίας. Το κόμμα του Μπερλουσκόνι είναι ένα από τα δύο που ως τώρα στήριζαν την πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης.

Μετά τη σύνοδο κορυφής οι δύο πρωθυπουργοί θα ανοίξουν το Φόρουμ Διαλόγου Ιταλίας και Ισπανίας, στο οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και από τις δύο χώρες.
Keywords
Τυχαία Θέματα