Δέσμευση μητσοτάκη για αποκατάσταση των ζημιών

15:29 11/7/2019 - Πηγή: Fimotro

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση σε όσους νοσηλεύονται. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών»,

αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα τραγικά γεγονότα από την κακοκαιρία στην Χαλκιδική ανάγκασαν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να αναβάλλει την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας αλλά και την συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με τον Αντώνη Σαμαρά.

Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση σε όσους νοσηλεύονται. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 11 Ιουλίου 2019

Γιατί το 112 είναι νεκρό: Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας και πολιτικής αδράνειας

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το 112 είναι σε λειτουργία αλλά στην Ελλάδα ακόμη το περιμένουμε. Ο Ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης των πολιτών μέσω sms, είναι ένα λογισμικό που εκπορεύεται μέσα από τις εγκαταστάσεις του 112, κι’ αυτό, ενώ είχε προβλεφθεί πολλά χρόνια τώρα, ποτέ δεν λειτούργησε.

Τον Νοέμβριο του 2011 προκηρύχθηκε από την «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» και για λογαριασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανοικτός διεθνής διαγωνισμός για το έργο «Εκσυγχρονισμός και Αναβάθμιση των Υπηρεσιών που αφορούν στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Εκτάκτων Αναγκών “112” με χρήση ΤΠΕ για τη βέλτιστη διαχείριση περιστατικών έκτακτης ανάγκης – κρίσεων και την έγκαιρη ενημέρωση των Πολιτών». Η χρηματοδότηση είχε εξασφαλιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση του ΕΣΠΑ 2007-2013. Στόχος ήταν το κέντρο να λειτουργήσει το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Για την υλοποίηση του έργου υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2014 σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ταυτόχρονα σχεδόν με τον Νόμο 4249/24-3-2014 αναδιοργανώθηκε η ΓΓΠΠ και δημιουργήθηκε ειδική Μονάδα Ευρωπαϊκού Αριθμού Εκτακτης Ανάγκης «112». Ακολούθησε τον Ιούνιο του 2014 η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον δεύτερο μειοδότη (ΟΤΕ), μετά την επιτυχή προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο τέλος του 2016 το έργο, που είχε καθυστερήσει σημαντικά, αποφασίστηκε να μεταφερθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 και να ενταχθεί στις Δράσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με αναδιαρθρωμένη χρηματοδότηση.

Η εκτέλεση της σύμβασης ανεστάλη τον Φεβρουάριο του 2017, η ανάκληση κατέστη οριστική τον Μάιο του 2017 αλλά ήρθη την ίδια ημέρα με άλλη απόφαση.

Το θέμα είχαν φέρει στη Βουλή και οι βουλευτές της Ν.Δ. Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Μάκης Βορίδης. Στην ερώτηση που κατέθεσαν στις 19 Απριλίου 2018 προς τους αρμόδιους υπουργούς Νίκο Τόσκα και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, ζητούσαν να ενημερωθούν αν η νέα υπηρεσία «eCall» του συστήματος 112 υποστηρίζεται στη χώρα μας.

«Το υφιστάμενο κέντρο (112) δεν υποστηρίζει την υπηρεσία “eCall”, ενώ η επικαιροποιημένη πληροφορία για το πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το νέο κέντρο 112, που προαπαιτείται για τις όποιες περαιτέρω ενέργειες υλοποίησης και ενεργοποίησης της υπηρεσίας “eCall”, πρέπει να αναζητηθεί στη ΓΓΠΠ, η οποία και είναι η αρμόδια», ανάφερε η απάντηση Παππά στους βουλευτές της Ν.Δ.

Ο κ. Τόσκας στις 14 Μαΐου 2018 απαντώντας έριξε τις ευθύνες στις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και ομολογεί ότι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ «πάγωσε» η σύμβαση του 2014, προσθέτοντας «το “e-Call”, αρμόδιο να απαντήσει είναι το αρμόδιο συνερωτώμενο υπουργείο και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών».

Για το 112 είχε γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση και πέρυσι το καλοκαίρι αλλά και πάλι λύση δεν δόθηκε παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με όλα τα πορίσματα θα μπορούσε ν είχε αποβεί σωτήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα