Διεθνη αναστατωση προκαλεσε.... η αντιπολιτευση με το... δημοψηφισμα

12:44 13/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Αγαπητό Fimotro,
Είναι η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση αναγκάζεται να... "χάσει από μόνη της" αφού επέλεξε να μην παραστεί στην βουλή και μην προτείνει-ψηφίσει τίποτα...
σχετικά με τις επτά διαφορετικές προτάσεις της για δημοψήφισμα όσον αναφορά την ΔΕΗ. Η κυβέρνηση κατάφερε έτσι
και βγήκε κερδισμένη πολλαπλά αφού χάθηκε η ευκαιρία της αντιπολίτευσης με την αποχή της να διατυπώσει τις διαφωνίες της με αποτέλεσμα να παραδοθεί "αμαχητί" η νίκη στην κυβέρνηση.

Η αντιπολίτευση κατάφερε επίσης να δημιουργήσει ένα... δυσμενές έντονο κλίμα διεθνώς που στην παρούσα χρονική στιγμή είχε αποκατασταθεί με πολύ προσπάθεια...
Το "μάρμαρο" από τις άστοχες ενέργειες τις αντιπολιτεύσεως καλείται τώρα και πάλι να πληρώσει ο Ελληνικός λαός αφού επιχειρείται να διαταραχθεί το καλό κλίμα στην Οικονομία με "αιχμηρές δηλώσεις" για την επίσκεψη της τρόικα για "αιμοσταγή μέτρα" από το Σεπτέμβρη και άλλα τέτοια...

Η αλήθεια είναι ότι τα... 601 προαπαιτούμενα που θα ζητήσει η τρόικα αυτή τη φορά και που δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι αυτή την ώρα είναι πολλά και θα αποτελέσουν την βάση για την επόμενη αξιολόγηση.Αλλά για όσους γνωρίζουν σε αυτά δεν υπάρχουν άλλοι φόροι ούτε μειώσεις μισθών και άλλα παρεμφερή μέτρα.Τα μέτρα που εκκρεμούν αφορούν κυρίως την πάταξη στα οργανωμένων συμφερόντων που θα φέρουν μειώσεις σε τιμές προϊόντων και υπηρεσιών και άλλα παρεμφερή.Σε καμία περίπτωση δεν εκκρεμούν δυσμενή θέματα που έχουν να κάνουν με το εισοδήματα των πολιτών.

Τώρα με την όλη αναστάτωση της αντιπολιτεύσεως δεν καλύφθηκε επίσης και το ποσό των 3 δισ. ευρώ στο ομόλογο που είχε θέσει το ΥΠΟΙΚ. Με αποτέλεσμα "αρνητικά" εξελίχθηκε για το υπουργείο Οικονομικών η έκδοση του τριετούς ομολόγου και προκάλεσε προβληματισμό για τη βιωσιμότητα της κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας από τις αγορές. Οι προσφορές περιορίστηκαν στο ποσό των 3 δισ. ευρώ ενώ απορροφήθηκε ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 3,5% όταν στην Πορτογαλία το επιτόκιο φτάνει μετά βίας το 1.5% σε ανάλογες εκδώσεις.Οι αρχικές προσδοκίες του ΥΠΟΙΚ ήταν το επιτόκιο να κινηθεί στο 3%, αλλά όταν το κλίμα άρχισε να επιβαρύνεται και με το δημοψήφισμα της αντιπολίτευσης, όπου στόχος αναπροσαρμόστηκε στο 3,5%, και έτσι διαμορφώθηκε, αλλά χωρίς να καλυφθεί όπως είπαμε ο στόχος του ποσού.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην προηγούμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τον περασμένο Απρίλιο, το ποσό που ζητούσε το υπουργείο Οικονομικών ήταν 3 δισ. ευρώ και οι προσφορές των ξένων (κυρίως) θεσμικών ήταν επταπλάσιες, καθώς διαμορφώθηκαν σε 20,8 δισ. ευρώ. Βέβαια οι νέες ανησυχίες για την υγεία της μητρικής εταιρείας της μεγαλύτερης τράπεζας της Πορτογαλίας έπληξαν τα ομόλογα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, περιορίζοντας έτσι και τη ζήτηση στη δεύτερη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Συμπερασματικά καταλαβαίνουμε ότι η αντιπολίτευση με το δημοψήφισμα και τις 7 διαφορετικές προτάσεις της κατάφερε:Να ενισχύσει την αναστάτωση στις αγορές και να εκτινάξει το επιτόκιο στο ομόλογο στο 3.5%.Να επιβαρύνει το κλίμα διεθνώς.Να χαλάσει την καλή εικόνα της Ελλάδος στο Εξωτερικό στην Οικονομία.Να επιβαρύνει την θέση της.Ενώ αντίθετα η Κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του κυρίως ο κύριος Χρύσανθος Λαζαρίδης επεξεργάστηκαν με "έξυπνο" τρόπο τις μεθοδεύσεις της αντιπολιτεύσεως που στο τέλος ήταν.... απούσα και πήραν πόντους. Αφού το μόνο που επιτευχθεί είναι να "αυτοχάσει" η αντιπολίτευση και ναεκτιναχθεί το επιτόκιο στο ομόλογο στα ύψη που η μη κάλυψή του με τέτοιο υψηλό επιτόκιο μπορεί να ήταν δώρο στην άδικη συγκυριακά πίεση....του κακού κλίματος του δημοψηφίσματος.

Μήπως τελικά να σκεφτούν κάποιοι στην αντιπολίτευση ότι το "μάρμαρο" το πληρώνει ο Ελληνικός λαός ;
Keywords
Τυχαία Θέματα