Δικαστικο μετωπο φαρμακοποιων και γιατρων κατα του υπουργειου παιδειας...

10:01 4/11/2015 - Πηγή: Fimotro
Δικαστικό μέτωπο υψώνουν φαρμακοποιοί και γιατροί έναντι των αποφάσεων του υπουργείου Υγείας...
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) προσφεύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που ρυθμίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, ενώ τη νομική οδό ακολουθεί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για την απόφαση που προβλέπει χορήγηση γενοσήμων σε ποσοστό 40% στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα,
και όπως ανακοίνωσαν, ο ΠΦΣ και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) κατέθεσαν αιτήσεις ακυρώσεως καθώς και αιτήσεις αναστολής εκτελέσεως κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αλλάζει πλήρως το μέχρι σήμερα ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Στο σκεπτικό των αιτήσεων που κατατέθηκαν εκ μέρους του ΠΦΣ από το Νομικό Σύμβουλο κ. Ηλία Δημητρέλλο και τον Δικηγόρο κ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου, και από την Νομική Σύμβουλο του ΦΣΑ κυρία Σοφία Αγγέλου, αναφέρεται ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ είναι ευθέως αντισυνταγματική και αντίθετη με το Ενωσιακό κεκτημένο (Ενωσιακό Δίκαιο, νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ΔΕΕ).

Επικαλούνται μεταξύ άλλων ότι το ΣτΕ με σειρά αποφάσεών του (228/2014 η πλέον πρόσφατη) έχει δεχθεί ότι τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ιδιότυπα καταστήματα, στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση, το δε ΔΕΕ (αποφάσεις C 171/07, C 172/07 και C 531/06), εκτός των άλλων, έχει δεχθεί ότι ο περιορισμός της ιδιοκτησίας των φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιούς διασφαλίζει την ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών και αποτρέπει συγκρούσεις.

Τη δικαστική οδό ακολουθούν οι γιατροί

Η απόφαση του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, την οποία θα προσβάλει ο ΠΙΣ στο ΣτΕ, στοχεύει στην αύξηση της κατανάλωσης των γενοσήμων σε ποσοστό 40%, από περίπου 20% που εκτιμάται ότι είναι σήμερα.

Η Ελλάδα κατέχει μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη σε χορήγηση γενοσήμων και η συγκεκριμένη απόφαση έχει ληφθεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως να διασφαλίζεται η εφαρμογή της. Αποτελεί δε μνημονιακή δέσμευση μέσα στο πλαίσιο των μέτρων ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η απόφαση δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε ό,τι τους αφορά και ιδίως στο θέμα των ποινών που επισείει η μη τήρηση της στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, διότι συνταγογραφούν δραστική ουσία και όχι εμπορική ονομασία φαρμάκου και συνεπώς δεν γνωρίζουν ποιο σκεύασμα (πρωτότυπο ή γενόσημο) λαμβάνει τελικά ο ασφαλισμένος.
Keywords
Τυχαία Θέματα