ΔΝΤ: "ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ"

23:01 12/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σωστό δρόμο, αλλά θα χρειασθεί χρόνος για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, τόνισε ο διευθυντής δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ, Κάρλο Κοταρέλι, κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Ταμείου για τη δημοσιονομική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας...

Εξηγώντας τις διαφορές που παρατηρούνται κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων σταθεροποίησης από διαφορετικές χώρες, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ
σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει αποδώσει περισσότερο από το αναμενόμενο στην πλευρά των δαπανών».
Στην έκθεση που παρουσίασε ο κ. Κοταρέλι επισημαίνεται ότι για να αυξήσουν την αξιοπιστία της δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιχειρούν οι χώρες που βρίσκονται υπό την πίεση των αγορών (όπως είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία) πρέπει να είναι έτοιμες να υιοθετήσουν επιπλέον μέτρα για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων σταθεροποίησης.
Η έκθεση, που εκτιμά ότι το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2011 θα είναι 7,4%, σημειώνει ότι παρά την αγορά σημαντικού μέρους του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ, τα στοιχεία δείχνουν πως οι ξένοι έχουν πουλήσει ελληνικό χρέος, μέρος του οποίου έχουν αγοράσει μη τραπεζικές ελληνικές οντότητες.
Ο κ. Κοταρέλι προέβλεψε ότι η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν αλλάζει τιςπροβλέψεις του Ταμείου.
Η έκθεση αναφέρει ότι την προηγούμενη δεκαετία πολλές χώρες κατέγραψαν στους προϋπολογισμούς τους μελλοντικά έσοδα για να περιορίσουν το εύρος των ελλειμμάτων τους, και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα χρησιμοποίησε μελλοντικά έσοδα από λαχεία ή ακόμη και επιδοτήσεις της ΕΕ.
Για την Ελλάδα σημειώνεται ειδικότερα η τακτική την οποία ακολούθησε η χώρα την περίοδο 2001-2007 όταν μείωσε την αξία του χρέους της αξιοποιώντας τη μέθοδο των swaps.
Τέλος, σε ό,τι αφορά γενικότερα τα δημοσιονομικά δεδομένα σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Κοταρέλι επισήμανε ότι ενώ η Ευρώπη εφαρμόζει περιοριστική πολιτική και στην ευρωζώνη καταγράφεται σημαντική μείωση των ελλειμμάτων, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία οι οποίες συνεχίζουν σε πορεία αύξησης των ελλειμμάτων τους, αν και προβλέπεται πως από το 2012 και αυτές - κυρίως οι ΗΠΑ, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιαπωνία καθιστούν πιο δύσκολη κάθε πρόβλεψη - θα προχωρήσουν στη μείωσή τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα