''δωρο η κινητικοτητα''

00:11 18/7/2013 - Πηγή: Fimotro
Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να καθιερωθεί ο κλινικός έλεγχος, μέσα στο καλοκαίρι, σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές και, στη συνέχεια, να επεκταθεί και σε όλα δημόσια νοσοκομεία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής... Στόχος του κλινικού ελέγχου είναι
να περιορίσει αδικαιολόγητες χρεώσεις στον χώρο της υγείας. Πρόκειται ειδικότερα για τον γιατρό που θα παρεμβάλλεται ανάμεσα στον πάροχο και τον ασφαλιστικό οργανισμό και που θα έχει ευθύνη να ελέγχει αν συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις και χρεώσεις είναι δικαιολογημένες. Ο θεσμός του κλινικού ελέγχου θα προβλέπει και την παρεμβολή διαιτησίας, αν υπάρχει διαφωνία κατά την εκκαθάριση των σχέσεων μεταξύ αυτού που χρεώνει και αυτού που πληρώνει.
Ο μοναδικός ασφαλιστικός οργανισμός που εισήγαγε ως σήμερα τον κλινικό έλεγχο είναι το ΤΥΠΕΤ (Ταμείο της Εθνικής Τραπέζης).
Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε στην Επιτροπή της Βουλής την κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ, «τα οικονομικά του οποίου εξελίσσονται με εξαιρετικά αρνητικό ρυθμό». Οι βουλευτές ενημερώθηκαν για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η οποία, διαπιστώνοντας την υπέρβαση δαπανών του ΕΟΠΥΥ στους κωδικούς που αναφέρονταν στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, απαίτησε να έχει πλήρη γνώση πώς αυτή θα καλυφθεί.
Όπως εξήγησε ο υπουργός, η συμφωνία περιλαμβάνει δύο εργαλεία πριν την εφαρμογή του «claw back», το οποίο, όπως είπε, είναι ένα οριζόντιο μέτρο και θα δημιουργούσε μια σειρά αδικιών.
Το πρώτο βήμα είναι η ανάθεση σε ιδιώτες (σ.σ. με χρέωση των παρόχων) αναδρομικού ελέγχου από 1ης Ιανουαρίου του 2013 όλων των δαπανών που χρεώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. «Το μέτρο αυτό στόχο έχει να ξεχωρίσει εκείνους που κάνανε διπλές χρεώσεις, παρατεταμένες νοσηλείες, προκλητή ζήτηση εξετάσεων κλπ. Αυτοί θα είναι που θα πληρώσουν τη μερίδα του λέοντος της υπέρβασης των δαπανών και εκτιμούμε ότι το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε μείωση 25% των δαπανών για τους δύο αυτούς τομείς» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Το δεύτερο βήμα είναι το αναδρομικό κλιμακούμενο rebate, που το υπουργείο εκτιμά ότι «θα επιφέρει μια σχετική ελάφρυνση αυτών που είναι στο χαμηλό όριο του τζίρου» ανέφερε ο υπουργός Υγείας και ξεκαθάρισε πως «αν τα δύο αυτά μέτρα εφαρμοστούν και εξακολουθήσουμε να έχουμε υπέρβαση δαπάνης, τότε για το ποσοστό της υπέρβασης θα υπάρξει οριζόντιο «claw back» το οποίο μετατρέπει σε κλειστούς τους προϋπολογισμούς για τους δύο συγκεκριμένους κωδικούς (ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα). Σε κάθε περίπτωση, καθιερώνεται μηχανισμός ελέγχου της πορείας των δαπανών του ΕΟΠΥΥ ανά μήνα, για την οποία θα ενημερώνεται και η Βουλή.
Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε τη «σκληρή» προειδοποίηση διακοπής της σύμβασης για όσους απαντήσουν με επίσχεση κατά του ΕΟΠΥΥ και ανακοίνωσε ότι, στην υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, «θα φροντίσει να μην μπορεί ο πάροχος να συνάψει σύμβαση για μια δεκαετία».
Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε ακόμη την Επιτροπή της Βουλής ότι μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο θα παρουσιάσει το σχέδιο αλλαγής του χαρακτήρα ορισμένων νοσοκομείων. Ο κ. Γεωργιάδης δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, τόνισε όμως ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις και ότι η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί πριν την κατάθεσή αυτού του σχεδίου και να διατυπώσει τις προτάσεις της, μέσω της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.
«Δώρο η κινητικότητα»
Ανακοίνωσε ακόμη ότι, αύριο Πέμπτη, θα γίνει η πρώτη συνάντηση των γενικών γραμματέων του υπουργείου Υγείας και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Στεφάνου, κατά την οποία θα παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία που συνέλεξε το υπουργείο Υγείας για τα κενά στον τομέα της Υγείας. Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο της προώθησης της κινητικότητας.
Ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να επαναλάβει ότι «η κινητικότητα είναι δώρο για το υπουργείο Υγείας, διότι θα μπορέσει πάρει προσωπικό», εκτιμώντας μάλιστα ότι και μετά την κινητικότητα τα κενά θα εξακολουθήσουν να είναι χιλιάδες και «συνεπώς, θα πρέπει να είναι σχετικά ήσυχοι οι άνθρωποι που εμπλέκονται με αυτή».
Πηγή : naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα