Δραματικές περιγραφές γιατρών για τους ασθενείς που πεθαίνουν

Μία ακόμα συγκλονιστική μαρτυρία υγειονομικού εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, δείχνει τις πραγματικά δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν στα νοσοκομεία οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής. Η παθολόγος στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, Εμμανουηλία Κεχαγιά, περιγράφει τις πρωτόγνωρες όπως χαρακτηρίζει στιγμές που ζει. «Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις», είπε μιλώντας στο GRTimes.gr και συνέχισε: «Τα άτομα που χειροτέρεψαν πολύ γρήγορα, ήταν σε αυτές τις σχετικά νεαρές ηλικίες, ειδικά από 40 έως 50 ετών. Σε αντίθεση με αυτά που ακούγαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας».

Όπως

επισημαίνει η παθολόγος, το νοσοκομείο Γιαννιτσών, την εποχή πριν από την COVID-19 είχε 6 κλίνες ΜΕΘ, ωστόσο στη συνέχεια αναγκάστηκε να αναπτύξει συνολικά περίπου 12, που το τελευταίο διάστημα είναι 100% γεμάτες. «Αδειάζουν και γεμίζουν αμέσως οι ΜΕΘ. Κάποιοι ασθενείς διασωληνωμένοι, χρειάζεται να παραμείνουν κάποιες ώρες σε αναμονή, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι, είτε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Γιαννιτσών, είτε σε κάποιο άλλο νοσοκομείο στη Βόρειο Ελλάδα», σημειώνει.

«Στην αρχή πιστεύαμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Πέφταμε και σηκωνόμασταν, την ίδια στιγμή. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για δεύτερη σκέψη, σε αυτό που βιώσαμε, σε αυτό που περάσαμε και που περνάμε» αναφέρει, προσθέτοντας πως ειδικά οι δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν εξαιρετικά τραγικές. «Και ειλικρινά δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς αυτή τη κατάσταση. Δεν είναι απλά ότι ξεψυχάει ο ασθενής… Να σε παρακαλάει, να παρακαλάει κάποιος από το περιβάλλον του (τηλεφωνικά μόνο επιτρέπεται η επικοινωνία), είναι τραγικές οι καταστάσεις. Δεν μπορεί κανείς να το περιγράψει, δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους», αναφέρει.

Όσον αφορά τους ασθενείς που βγαίνουν από τις ΜΕΘ, η κυρία Κεγαχιά λέει ότι είναι η «μεγάλη χαρά» όλων. «Με το που θα ντυθούμε και θα μπούμε στην κλινική COVID, έχουμε πρώτα να περάσουμε από το τμήμα που είναι οι αποσωληνωμένοι για να πάρουμε λίγο κουράγιο. Αυτοί που βγήκαν νικητές μας δίνουν το κουράγιο να συνεχίσουμε. Αυτή είναι πιστεύω και η ικανοποίηση για έναν γιατρό. Τίποτα άλλο».

The post Δραματικές περιγραφές γιατρών για τους ασθενείς που πεθαίνουν appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα