Δυσπιστια... και εξουσια(!) στα μμε!

Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
«Η τηλεόραση έχει γίνει σήμερα κολοσσιαία δύναμη· μπορούμε μάλιστα να πούμε ότι είναι δυνητικά η πιο σημαντική από όλες τις εξουσίες, σαν να έχει αντικαταστήσει τη φωνή του Θεού. Και θα συνεχίσει να είναι για...
όσο καιρό ανεχόμαστε τις καταχρήσεις της. Η τηλεόραση απέκτησε ευρεία εξουσία στους κόλπους της δημοκρατίας. Καμία δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει, αν δεν δώσουμε ένα τέλος σε αυτήν την παντοδυναμία. (.) Η τηλεόραση δεν υπήρχε την εποχή του Χίτλερ, έστω και αν η προπαγάνδα του οργανώθηκε συστηματικά, αποκτώντας σχεδόν εφάμιλλη δύναμη. Ένας
καινούργιος Χίτλερ θα είχε στη διάθεσή του, μέσω αυτής, απεριόριστη εξουσία». Karl Popper Αυστριακός φιλόσοφος 1902-1994 .

«.Τον παλιό καιρό, οι άνθρωποι είχαν τα βασανιστήρια. Τώρα έχουν τον Τύπο. Αυτό είναι σίγουρα μια βελτίωση. Και πάλι όμως είναι κάτι πολύ κακό, λανθασμένο και διεφθαρμένο. Κάποιος -ήταν άραγε ο Edmund Burke;- αποκάλεσε τη δημοσιογραφία τέταρτη εξουσία. Αυτό ήταν, χωρίς αμφιβολία, αληθινό για την εποχή εκείνη. Αλλά στη σημερινή εποχή, αυτού του είδους η δημοσιογραφία είναι στην πραγματικότητα η μοναδική εξουσία. Κατασπάραξε τις άλλες τρεις. (.) Μας κυβερνά η δημοσιογραφία» Oscar Wilde Άγγλος συγγραφέας 1854-1900.

Τούτες τις μέρες με την πρόταση δυσπιστίας, γράφτηκαν πολλά, και υπόθηκαν, πολύ περισσότερα από τα μέσα ενημέρωσης με επικεφαλής την τηλεόραση, που έπαιξαν το δικό τους αποφασιστικό ρόλο στην ενημέρωση και διαμόρφωση γνώμης της κοινωνίας, μέσα από έναν άλλο ρόλο εξουσίας!!!

Όσοι είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν απ' ευθείας το κανάλι της Βουλής, και στη συνέχεια τα δελτία ειδήσεων, θα διαπιστώσανε μεγάλες διαφορές στην επιλογή λόγου και εικόνας. Αυτή η επιλογή κάνει και τη διαφορά(!!!). Μετά την επεξεργασία, στον τηλεθεατή έφτασε μια εικόνα, γεμάτη άρνηση και ειρωνεία, που απαξίωνε τον πολιτικό κόσμο της χώρας και το ναό του κοινοβουλίου, μέσα από κοκορομαχίες, διαπληκτισμούς και ένταση!
Μονομαχίες, κακόγουστες οπερέτες, πολιτικό οξυγόνο, η δυσπιστία έφυγε η δυστυχία μένει!!! Από το σοβαρό στο γελοίο η απόσταση είναι μικρή! Άτιμη η πράξη του συκοφάντη! Σε καλώ σε μονομαχία προσωπικού και πολιτικού ήθους! Είστε γελοίοι! Δεν είσαι λίγος αλλά ελάχιστος! Είναι κρίμα, τούτες τις δύσκολες ώρες για τη χώρα μας να υπάρχει μια αξιωματική αντιπολίτευση, με έναν αρχηγό τόσο λίγο! Το 3ήμερο ήταν μια θεατρική παράσταση που παιζόταν στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και μεταφέρθηκε στη Βουλή(!). Με δυο λόγια, η συζήτηση, ήταν φιάσκο, σούπα, Βατερλό, θέατρο και καραγκιοζιλίκια. Εγώ προσωπικά δεν θα το έλεγα. Βγήκαν και κάποια συμπεράσματα.
Όπως η αποχώρηση της κ. Τζάκρη, και οι προειδοποιητικές βολές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που κλονίζουν τη συνοχή του και το κυβερνητικό μέλλον της συνεργασίας των δύο κομμάτων. Αλλά:

Τα ΜΜΕ λοιπόν, μετέφεραν στο κοινό, ότι πιο εντυπωσιακό και χυδαίο, διότι αυτό του κέντριζε το ενδιαφέρων και αποσπούσε την προσοχή του, παράλληλα με την τηλεθέαση. Με δυο λόγια το αρνητικό, σε ήχο και εικόνα έχει τον πρώτο λόγο και μάλιστα γίνεται πιο σκληρό, όταν πρόκειται για πολιτικές εντάσεις η τεχνητή πόλωση για πολιτικά οφέλη! Μετά από μια τέτοια πλύση εγκεφάλου των τηλεθεατών, ποιος είναι ο σεβασμός απέναντι στην πολιτική ζωή; Ο ρόλος λοιπόν των ΜΜΕ στη διακυβέρνηση μιας χώρας είναι καθοριστικός.

Εδώ θα επικαλεστώ τον Νόαμ Τσόμσκι που λέει: «..Θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου, είναι η στρατηγική της απόσπασης προσοχής, που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού, από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ. Αλλαγές μέσω της τεχνικής του κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών...ενθάρρυνση του κοινού να είναι ικανοποιημένο με τη μετριότητα..προωθείστε στο κοινό την ιδέα, ότι είναι της μόδας να είσαι ηλίθιος, χυδαίος και αμόρφωτος».

Όλα αυτά μπορούν να περάσουν μόνο μέσα από τα ΜΜΕ. Κάρλ Πόπερ και Οσκαρ Ουάιλντ, έχουν απόλυτο δίκιο. Αν και μιλούν σε διαφορετικές εποχές, έχουν την ίδια άποψη, για τη δημοσιογραφία. Η ελληνική κοινωνία του καναπέ, έχει την ίδια άποψη; Για σκεφθείτε τι σας σερβίρουν καθημερινά στις οθόνες σας και τα ξαναλέμε. Άντε για!
Keywords
Τυχαία Θέματα