Εχουμε καθυστερησει την δημιουργια hotspots σε ελλαδα και ιταλια, λεει ο πρωθυπουργος της ολλανδιας...

18:15 20/1/2016 - Πηγή: Fimotro
...ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΒΙΑΖΕΤΑΙ...
Την πεποίθησή του πως η Ε.Ε. στην παρούσα συγκυρία δεν χρειάζεται οραματιστές, αλλά ...
ρεαλιστές, επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., υπογράμμισε, μαζί με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, πως τους επόμενους μήνες η Ε.Ε πρέπει να κινηθεί με σταθερά και αποφασιστικά
βήματα για να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη πρόκλησή της το προσφυγικό ζήτημα που απειλεί τα θεμέλια της Ε.Ε.

«Πρέπει να προχωρήσουμε στη συμφωνία της Ε.Ε. και της Τουρκίας, να παρέχουμε βοήθεια στην Ιορδανία και τον Λίβανο, χώρες που φιλοξενούν πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων. Το δεύτερο βήμα είναι η δημιουργία hot spots σε Ελλάδα και Ιταλία, διαδικασία που καθυστέρησε σημαντικά, ενώ τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια σχετική πρόοδο. Το τρίτο βήμα είναι η καταπολέμηση των διακινητών και η μετεγκατάσταση των προσφύγων» τόνισε ο κ. Ρούτε.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ε.Ε. πρέπει να είναι ειλικρινής με τους πρόσφυγες, καθώς η προστασία που οφείλει να τους παρέχει δεν σημαίνει πως θα είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες που θα αποφασίζουν σε ποιό κράτος –μέλος της Ε.Ε επιθυμούν να ζήσουν, καθώς αυτό θα το αποφασίζει η ίδια η Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επανέλαβε πως χρειάζεται να βελτιωθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. ώστε να αποφύγουμε την επιβολή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και κατηγόρησε συγκεκριμένα κράτη-μέλη για την απροθυμία τους να συμβάλουν στην δίκαιη κατανομή των προσφύγων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ υποράμμισε πως αν είχαν γίνει στο παρελθόν όσα έπρεπε να είχαν γίνει, τώρα δεν θα υπήρχαν μόνα τρία κράτη-μέλη της Ε.Ε. που προσπαθούν να διαχειριστούν μόνα τους τις προσφυγικές ροές, ενώ προσπάθησε να υποβαθμίσει την «κόντρα» της Κομισιόν με την Ιταλία και τον κ. Ματέο Ρέντσι, τονίζοντας πως υπήρξαν περιπτώσεις όπου ο διάλογος ήταν έντονος, αλλά είναι κάτι φυσιολογικό στις δημοκρατίες.

Στο ζήτημα του δημοψηφίσματος στην Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε δήλωσε πως οι περισσότεροι επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε., κάτι που επιθυμεί άλλωστε και ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε αισιόδοξες για “fair deal” με τη Βρετανία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα