Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

21:25 5/12/2016 - Πηγή: Fimotro

Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που παρουσίασε ο ESM, όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης συνεδρίασης του Eurogroup.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά και οι θεσμοί είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η β΄ αξιολόγηση τονίζοντας ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν σχετίζονται

με αυτή. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα μείνει στο 3,5% και το 2018 διυκρίνισε.
Τόνισε ακόμη ότι το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στα εργασιακά.
Ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η β΄ αξιολόγηση. «Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τα μέτρα θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους ενώ στόχος είναι να μειωθεί ο κίνδυνος αυξημένων επιτοκίων.
To χρέος
Σύμφωνα με όσα είπε ο Κλ. Ρέγκλινγκ:
Με βάση την εντολή που λάβαμε, ο ESM πήρε κάποιες αποφάσεις για να βελτιώσουμε την βιωσιμότητα του χρέους. Όταν πάρουμε αυτά τα μέτρα ελπίζουμε να φτάσουμε σε μείωση του χρέους. Τα μέτρα αυτά τα έχει δεχθεί το Eurogroup. Ο ορίζοντας μέχρι το 2060 δημιουργεί αβεβαιότητες. Μπορεί να αλλάξουν οι συνθήκες τις αγοράς και γι’ αυτό τα μέτρα αυτά είναι προς συζήτηση, αλλά θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους.
Τρία μέρη:
α’) Η ομάλυνση της αποληρωμής του βραχυπρόθεσμου χρέους. Η ωρίμανση είναι 28 έτη και θα αυξηθεί σε 32,5 έτη. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές και θα υπάρχει ένας καλύτερος βηματισμός.
β’) Η μείωση των επιτοκίων και του κινδύνου των επιτοκίων. Υπάρχει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με τις απαραίτητες εγγυήσεις να έχουν δοθεί. Θα υπάρξουν σταθερά επιτόκια με μεγαλύτερο διάστημα ωρίμανσης. Έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα.
γ’) Υπήρχαν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις κι αυτό θα σταθεροποιήσει τα δεδομένα. Υπάρχουν μακροπρόθεσμα ομόλογα που θα έχουν μικρότερο κίνδυνο. Στη συνέχεια υπάρχει και το waver που αφορούσε τη χρηματοδότηση. Αυτή η δόση αν δεν συμβεί κάτι θα έχει ένα περιθώριο 200 σημείων βάσης.
Αυτά είναι σαφή πλεονεκτήματα για την Ελλάδα και θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα.
Η ανακοίνωση του Eurogroup
Στη δήλωσή του για την Ελλάδα, το Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης
Συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2017 που πετυχαίνει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ .
Το Eurogroup επισημαίνει, ωστόσο, ότι για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018 και συγκεκριμένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Θα πρέπει επίσης, να περιληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των περιορισμών για τις επενδύσεις.
Το Eurogroup υπενθυμίζει επίσης ότι θα πρέπει να οριστούν τα μέλη του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος Ιανουαρίου 2017, προκειμένου το Ταμείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.
Tο Eurogroup τονίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%. «Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο «ισχυρών» διαρθρωτικών μέτρων, ούτως ώστε να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για κάποια χρόνια μετά το 2018.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το Reuters μετέδιδε ότι μια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup δεν θα έπρεπε να θεωρείται πιθανή, προκρίνοντας, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, την πραγματοποίηση μίας ακόμη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης μέσα στον Δεκέμβριο και νέες συζητήσεις μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε η πληροφορία που μεταφέρει ο ανταποκριτής της Süddeutsche Zeitung στις Βρυξέλλες ότι το Βερολίνο πιέζει να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα μέχρι το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα