Εικονες βιβλικης καταστροφης στο νεπαλ απο τον φονικο σεισμο 7,9 r...

00:15 26/4/2015 - Πηγή: Fimotro
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργού Επικοινωνιών του Νεπάλ, πάνω από 1.500 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στο Νεπάλ από τον φονικό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ...
που συντάραξε τη χώρα το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1700.

Τα σωστικά συνεργεία αγωνίζονται να φτάσουν στους δεκάδες ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων στο Κατμαντού σε μία αγωνιώδη μάχη με τον χρόνο.

Το επίκεντρο του
σεισμού, που είναι ο ισχυρότερος των τελευταίων 80 ετών στο Νεπάλ, εντοπίστηκε περίπου 80 χλμ ανατολικά της πόλης Ποκάρα, ενώ λίγη ώρα μετά την αρχική δόνηση ακολούθησε ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6.6 Ρίχτερ.

Τα διεθνή μέσα αναφέρουν ότι ο σεισμός προκάλεσε αρκετούς τραυματισμούς και στη γειτονική Ινδία, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για 34 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου ενός δεκαπεντάχρονου κοριτσιού, στα βόρεια της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της έντασης του σεισμού, μία τεράστια χιονοστιβάδα προκλήθηκε στο Όρος Έβερεστ, η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους.
Ο Ρουμάνος ορειβάτης Άλεξ Γκαβάν έγραψε στο Twitter ότι την ώρα του σεισμού το Όρος Πουμόρι ήταν γεμάτο ορειβάτες και ότι η χιονοστιβάδα που προκλήθηκε ήταν τεράστια.

«Προς το παρόν είμαι σώος αλλά τρέχω για να γλιτώσω την ζωή μου» ήταν το μήνυμα του Γκαβάν. Ένας άλλος ορειβάτης, ο Ντάνιελ Μαζούρ, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι ο καταυλισμός βάσης των ορειβατών στο Έβερεστ έχει «υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές» και ότι η ομάδα του έχει παγιδευτεί.

Κατμαντού - Καταστροφές στο κέντρο της πόλης

Ο σεισμός ισοπέδωσε τον εμβληματικό πύργο Νταραχάρα, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στην πρωτεύουσα της χώρας, προκαλώντας τον θάνατο πάνω από δέκα ατόμων και παγιδεύοντας άλλα πενήντα.

Η εικόνα του κατεστραμμένου μεγάλου πύργου Νταραχάρα, μνημείου του 19ου αιώνα, είναι το σύμβολο της ισοπέδωσης του ιστορικού κέντρου του Κατμαντού μετά τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα.

Ο πύργος Νταραχάρα κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού, μαζί με την Πλατεία Ντέρμπαρ και την στούπα Σουαγιαμπούναθ. Πολλοί ξένοι επισκέπτες και Νεπαλέζοι ανέβαιναν τα 213 σκαλοπάτια του μέχρι την κορυφή του και τον εξώστη που εξασφάλιζε θέα σε ολόκληρη την κοιλάδα του Καμπαντού.

Στον πύργο υπήρχε ιερό αφιερωμένο τον θεό Σίβα. Η Πλατεία Ντέρμπαρ, το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παρουσιάζει την ίδια εικόνα καταστροφής, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει σχηματίζοντας σωρούς τούβλων.

Τα κτίρια της Πλατείας Ντέρμπαρ κτίσθηκαν από τους βασιλείς της δυναστείας Μάλα ανάμεσα στον 12ο και τον 18ο αιώνα και σύμφωνα με την Unesco, αποτελούσαν το μοναδικό δείγμα που πάντρευε τον ινδουισμό, τον βουδισμό και τον ταντρισμό.

Όπως φανερώνουν οι φωτογραφίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, δεκάδες είναι τα κτήρια που έχουν καταρρεύσει στο Κατμαντού ενώ οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από το φόβο των ισχυρών μετασεισμών που εξακολουθούν να πλήττουν την πόλη. Στην κοιλάδα του Κατμαντού έχουν σκοτωθεί 634 άτομα, σύμφωνα με αστυνομικό, ενώ δημοσιεύματα μιλούν για άλλα 300 θύματα στην πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για ανθρωπιστική βοήθεια, μετά από την ανείπωτη τραγωδία που έχει παραλύσει κάθε κρατικό φορέα.

Τα αίτια της καταστροφής

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ένας από τους παράγοντες που συνέβαλλαν στην ολοκληρωτική ισοπέδωση της πόλης από τον σεισμό είναι η φτωχή κατασκευή των κτιρίων. καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει σε πλίνθινα σπίτια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Ένωση Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Νεπάλ είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι ένας σεισμός μεγάλης κλίμακας στο κέντρο της χώρας θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 πολίτες.

Κινητοποίηση χωρών για την παροχή βοήθειας

Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντα Μόντι έχει συγκαλέσει επείγον συμβούλιο για να συντονίσει τις ομάδες διάσωσης που θα αποσταλούν στο Νεπάλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή μίας ομάδας διασωστών και την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία αρωγής USAID.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται για την εξέλιξη της κατάστασης στο Νεπάλ. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για την παροχή βοήθειας προς τη χώρα.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή του σεισμού:

Χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού
Keywords
Αναζητήσεις
νεπαλ σεισμος τελευταια νεα
Τυχαία Θέματα