Εκρηκτικες διαστασεις παιρνει το μεταναστευτικο...

14:16 15/4/2015 - Πηγή: Fimotro
Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει πλέον το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι πρόσφυγες...
στα μικρασιατικά παράλια που αναζητούν τρόπο να εισέλθουν στη χώρα μας και να συνεχίσουν για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε χθες, Τρίτη, διευρυμένη σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις για την υποδοχή και τη φιλοξενία των χιλιάδων προσφύγων. Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φθάνουν στα νησιά του Αιγαίου να προωθούνται αμέσως στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Θα δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας ανοικτού και κλειστού τύπου όπου θα τους παρέχεται τροφή και υγειονομική περίθαλψη. Παράλληλα να γίνεται διαχωρισμός τους σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ειδικά για τους πρόσφυγες από τη Συρία, αποφασίστηκε να εφοδιάζονται με ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να ταξειδεύουν όπου θέλουν με ασφάλεια. Τέλος ανακοινώθηκε η πρόθεση του πρωθυπουργού να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ προκειμένου να ζητηθεί η αναλογική κατανομή του βάρους της ανθρωπιστικής κρίσης.

Παρόμοιο ή και μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ιταλία, αλλά στη χώρα μας έχει γίνει αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης λόγω παλαιότερων δηλώσεων της αρμόδιας υπουργού κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου περί ανοίγματος των συνόρων και κατάργησης των κέντρων κράτησης. Οι δηλώσεις αυτές καθώς και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ γνωστών για την θετική τους τοποθέτηση έναντι των μεταναστών προκαλούν δυσπιστία στην κοινή γνώμη για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Οι εικόνες των εκατοντάδων ταλαιπωρημένων και εξαθλιωμένων προσφύγων και μεταναστών που κατακλύζουν το κέντρο της Αθήνας δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινής γνώμης. Οι δηλώσεις της κυρίας Χριστοδουλοπούλου ότι «δεν υπάρχουν μετανάστες στην Ομόνοια, βγαίνουν το πρωί για να λιαστούν» έριξαν λάδι στην φωτιά χθες προκαλώντας αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ανασκευή
Παράλληλα οι παλαιότερες τοποθετήσεις του κ. Πάνου Καμμένου ότι αν καταρρεύσει η Ελλάδα θα σπάσουμε την συνθήκη Σένκγεν και θα στείλουμε τους μετανάστες στην Ευρώπη προκαλεί δυσπιστία και τριβές με τους Eυρωπαίους εταίρους. Υπό αυτό το πρίσμα εξηγείται και η ανασκευή της δήλωσης για την διαχείριση των Σύρων προσφύγων. Αμέσως μετά την διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε για τους πρόσφυγες από την Συρία: «Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία θα μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους».

Μισή ώρα αργότερα όμως εκδόθηκε διορθωτική ανακοίνωση στην οποία η διατύπωση είναι διαφορετική: «Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα» αναφέρεται ενώ έχει απαλειφθεί η φράση «με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στην χώρα προτίμησής τους». Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι η αλλαγή έγινε για να μην δημιουργηθεί παρανόηση στην Ευρωπαική Ένωση ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να σπάσει την συνθήκη Σένγκεν και να στείλει μαζικά πρόσφυγες στην Ευρώπη και προκληθούν αντιδράσεις. Από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι και στις δύο περιπτώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρεται στο καθεστώς ασύλου και ότι όποιος πρόσφυγας ταυτοποιείται και πληροί τις προυποθέσεις θα εφοδιάζεται με τα απαραίτητα προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα και θα κινείται στις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης όπως προβλέπεται από τις συνθήκες που έχουν όλοι υπογράψει.

Ενδοκυβερνητικές διαφωνίες
Χθες όμως διεφάνη και η διάσταση στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Εν αντιθέσει με την κυρία Χριστοδουλοπούλου ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους μετανάστες ενώ απέρριψε τη δημιουργία χώρων υποδοχής και φιλοξενίας των μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου. Αυτή ήταν και προεκλογική τοποθέτηση του κ. Καμμένου και σημείο διαφωνίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τοποθέτηση του υπουργού Αμύνης έπαιξε ρόλο ώστε να αλλάξει η αρχική θέση της κυβέρνησης για δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στα νησιά -όπως είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα η κυρία Χριστοδουλοπούλου και να αποφασιστεί να προωθούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα και να δημιουργηθούν εκεί κέντρα υποδοχής. Διάσταση όμως σοβεί και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν συμφωνούν όλοι με τις θέσεις της κυρίας Χριστοδουλοπούλου. Γενικότερα θεωρείται ότι η άποψη της αρμόδιας υπουργού είναι μειοψηφική και εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ του 4% και ότι είναι σε ασυμφωνία με την πλειονότητα των πολιτών που βλέπουν το μεταναστευτικό σαν απειλή.
Keywords
Τυχαία Θέματα