Ελλάδα-αιγύπτος: ο χάρτης για το οικόπεδο 18

13:35 9/3/2021 - Πηγή: Fimotro

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις έπειτα από την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, καθώς η Ελλάδα προχώρησε σε συμφωνία με την χώρα, αλλάζοντας τον χάρτη για το επίμαχο οικόπεδο 18 στην περιοχή.

Το επίμαχο οικόπεδο «W18» εφάπτονταν στην περιοχή όπου η Αγκυρα διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης

τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Το οικόπεδο «W18» εκκινούσε από το τελευταίο σημείο της ελληνο-αιγυπτιακής οριοθετημένης ΑΟΖ και εκτεινότανα ανατολικά πέραν του 28ου μεσημβρινού, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για πιθανή αναγνώριση εκ μέρους της Αιγύπτου της «γραμμής Ερτζιγές», η οποία αγνοεί ουσιαστικά πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελλορίζου.

Μετά την επίσκεψη Δένδια ωστόσο, το επίμαχο οικόπεδο τροποποιήθηκε και όπως φαίνεται στον χάρτη, σταματά, πλέον, στο ύψος του 28ου μεσημβρινού, στο όριο, δηλαδή, των οριοθετημένων υφαλοκρηπίδων Ελλάδας και Αιγύπτου.

Επειδή οι επαφές ήταν ιδιαίτερα τεχνοκρατικές και γεωγραφικά λεπτεπίλεπτες, τον Νίκο Δένδια συνόδευαν στο ταξίδι του στελέχη της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και αξιωματικοί της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η επικείμενη αναπροσαρμογή εκτιμάται ότι ικανοποιεί ελληνικές θέσεις, καθώς το ακριτικό σύμπλεγμα Μεγίστης/Καστελλόριζου διατηρεί επήρεια ως και θαλάσσιες ζώνες, ενώ μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από την Αγκυρα.

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας μετέβη χθες το Κάιρο και τη Λευκωσία, στο φως των πρόσφατων, «ύπουλων» και περίεργων αναφορών από υψηλόβαθμους παράγοντες στην Αγκυρα ότι η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν συγκλίνει σε επαφές για ορισμένα ζητήματα που άπτονται οριοθέτησης θαλασσιών ζωνών κ.λπ., ανατολικά του 28ου γεωγραφικού μεσημβρινού.

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε συναντήσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σούκρι καθώς και με τον γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέτ Γκεΐτ. Με τον πρώτο συζήτησαν επίσης διμερή θέματα (διπλωματικά, πολιτικά ενεργειακά και κυρίως για την Ανατολική Μεσόγειο), ενώ με τον δεύτερο περιφερειακά, το ρόλο της Τουρκίας και την κατάσταση στη Λιβύη. Το θέμα των αιγυπτιακών θαλασσοτεμαχίων ετέθη πρώτο στις σχετικές συζητήσεις και ειδικά το W18 που σχεδόν εφάπτεται του 28ου μεσημβρινού (δυτικά του οποίου η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες από τον περασμένο Αύγουστο). Ανατολικά του συγκεκριμένου μεσημβρινού η κατάσταση είναι πολύπλοκη, ενώ στο προσκήνιο είναι, και έχει περιπλέξει τα πράγματα, το παράτυπο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του Νοεμβρίου του 2019.Επίσης στην εν λόγω περιοχή η τουρκική προκλητικότητα είναι επί μήνες συνεχής και δεδομένη.

Ο Νίκος Δένδιας μετά το Κάιρο επιστρέφοντας στην Αθήνα σταμάτησε στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό (εν όψει της πενταμερούς τον άλλο μήνα στη Γενεύη), καθώς και για ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου (τον ενημέρωσε για τις επαφές του στο Κάιρο). Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε χθες στην εκπρόσωπο του γ.γ./ΟΗΕ πρέσβειρα Τζιν Χολ Λουτ, που βρίσκεται εκ νέου στη Λευκωσία, ότι είναι απαραίτητη η παρουσία Ευρωπαίου παρατηρητή στην πενταμερή για το Κυπριακό.

Στο Κάιρο η εφημερίδα «Αrab News» είχε διαψεύσει τις διάφορες αναφορές των Τούρκων επισήμων περί «σύγκλισης θέσεων» με το Κάιρο, ενώ από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον εκπρόσωπο του γ.γ./ΟΗΕ για τη Λιβύη Σλοβάκο Γιαν Κούμπιτς (μια και είναι στη Σύρτη σε εξέλιξη η σύγκληση του λιβυκού Κοινοβουλίου για τη νομιμοποίηση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης).

The post Ελλάδα-Αιγύπτος: Ο χάρτης για το οικόπεδο 18 appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα