Ελληνική πρωτοβουλία για 9 εκατομμύρια μάσκες!

13:42 23/4/2020 - Πηγή: Fimotro

Μόλις 20 ημέρες χρειάστηκαν δύο μπροστάρηδες Έλληνες επιχειρηματίες, για να δώσουν λύση στο πρόβλημα με τις μάσκες στη χώρα μας, προχωρώντας σε μία επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ και μάλιστα με δικούς τους πόρους, δίχως κρατική ενίσχυση.

Τη στιγμή που η Ελλάδα μετρά αντίστροφα για την επιστροφή της στη νέα καθημερινότητα, δύο Λαρισσαίοι επιχειρηματίες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων

Βιομηχανιών Αχιλλέας Νταβέλης και ο αντιπρόεδρος του ίδιου συνδέσμου Γιάννης Τσερέπας, βάζουν πλάτη στη μάχη κατά του κορονοϊού, προβαίνοντας στην παραγωγή 9 εκατ. μασκών στη μονάδα τους στη Λάρισα. Πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής τέτοιων προϊόντων.

Έτσι, την ερχόμενη Δευτέρα η εταιρεία Lariplast αναμένεται να θέσει σε λειτουργία τις μηχανές, που μόλις παρέλαβε από το εξωτερικό,για να προχωρήσει στην παραγωγή χειρουργικών μασκών και να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς.

Πρόκειται για μια επένδυση που ολοκληρώθηκε μόλις σε 20 ημέρες και αφορά την εγκατάσταση δύο γραμμών ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού πλήρως αυτοματοποιημένου, για την παραγωγή χειρουργικών μασκών τύπου 2 και 3 με ασφάλεια φίλτρου άνω του 98%.

Στόχος είναι η έναρξη της λειτουργίας έως τα τέλη του μήνα. Στη μονάδα θα παράγονται 300.000 πιστοποιημένες μάσκες την ημέρα. Πρώτα θα καλυφθούν οι εθνικές ανάγκες και μετά θα γίνουν και εξαγωγές.

«Καταφέραμε να φτιάξουμε ένα εργοστάσιο μέσα σε 20 ημέρες, αφού την απόφαση για να υλοποιήσουμε την επένδυση τη λάβαμε την 1η Απριλίου. Φανταστείτε ότι δεν είχαμε εκπονήσει κάποιο business plan. Κανονικά, μια τέτοια επένδυση χρειάζεται 4-6 μήνες ώστε να ολοκληρωθεί», αναφέρει στην «Καθημερινή» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Τσερέπας.

Ο ίδιος τονίζει ότι ταχύτατα διαμορφώθηκε ένας νέος χώρος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την παραγωγική δυναμικότητα των νέων μονάδων της Lariplast να ανέρχεται σε 300.000 μάσκες ημερησίως και 9.000.000 σε μηνιαία βάση.

«Τόσο ο μηχανολογικός εξοπλισμός όσο και η πρώτη ύλη έχουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις», επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Τσερέπας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι αρκετές από τις μάσκες που έρχονται από την Κίνα δεν διαθέτουν πιστοποιήσεις.

«Εμείς θεωρούμε ότι πρόκειται για μια επένδυση που έρχεται να καλύψει την αυξημένη ζήτηση των τελευταίων ημερών για μάσκες. Δεν πρόκειται να αντικαταστήσει την κύρια δραστηριότητα του ομίλου»,σημειώνει ο ίδιος.

«Η ζήτηση τόσο από Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό είναι τεράστια, για αυτό και έχει καλυφθεί σε επίπεδο παραγωγής για το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, εμάς η προτεραιότητά μας είναι η Ελλάδα και οι εθνικές ανάγκες».

H Lariplast διαθέτει παραγωγική μονάδα τόσο στην Ελλάδα, στην περιοχή της Λάρισας, όσο και στη Γαλλία. Εξάγει τα προϊόντα της στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στις ΗΠΑ και στη Νότια Αφρική, με το ποσοστό των εξαγωγών της να ξεπερνάει το 60% του κύκλου εργασιών της. Οι πωλήσεις της σε επίπεδο ομίλου κινήθηκαν το 2019 περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2018, ήτοι στα 32 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα