''ενισχυστε τις επενδυσεις σας στην αλβανια''...

21:42 12/4/2014 - Πηγή: Fimotro
Να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους στην Αλβανία κάλεσε τους ΄Ελληνες επιχειρηματίες ο πρωθυπουργός της γείτονος, Έντι Ράμα, ο οποίος -στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων, ...
στα Τίρανα- διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους: "Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για τη βελτίωση των υπηρεσιών φορολόγησης και των τελωνείων". Πρόσθεσε ότι, προκειμένου αυτή η υπόσχεση να γίνει πραγματικότητα, είναι απαραίτητη η εταιρική σχέση με τις επιχειρήσεις, ώστε να καταπολεμηθούν όλα τα αρνητικά φαινόμενα.

Μάλιστα, ο κ. Ράμα διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους Έλληνες επιχειρηματίες ότι
οποιοσδήποτε καταγγείλει παρατυπίες αρμοδίως στο Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο, θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι οι καταγγελίες του θα εξετασθούν άμεσα και με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσει και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης για τις ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία, που διοργάνωσαν, χτες το βράδυ, η πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα και το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ), με την υποστήριξη της άτυπης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία, η οποία συστάθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του αλβανού πρωθυπουργού.

Ο Εντι Ράμα συνοδευόταν από τους υπουργούς Οικονομικής Ανάπτυξης, Αρμπέν Αχμέταϊ, Μεταφορών, Εντμόντ Χατζινάστο και Ενέργειας, Νταμιάν Γκιγκνούρι, από τη διευθύντρια Εφοριών, Μπρισέλντα Σέχαϊ, τον επικεφαλής της Επιτροπής Επενδύσεων, βουλευτή Εντουάρντ Σαλσι, καθώς και τους βουλευτές Αναστάς Αγγέλι, Αντρέας Μάρτο και Φιντέλ Ιλι.

Ο κ. Ράμα κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την ενίσχυση και βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην χώρα, καθώς και για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Συμπλήρωσε ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, αναφερόμενοι στην οικονομική κατάσταση της χώρας, επισημαίνουν πλέον ότι η Αλβανία μετέβη από αρνητικό σε σταθερό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο 'Ελληνας πρέσβης στα Τίρανα, Λεωνίδας Ροκανάς, αφού επισήμανε ότι «η πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική και η Ελλάδα θα την στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις», πρόσθεσε: «Νιώθουμε ενθαρρυμένοι από το κλίμα που επικρατεί στη νέα κυβέρνηση για τις ξένες επιχειρήσεις [...] Οι χώρες μας, η Ελλάδα και η Αλβανία, βρίσκονται σε μια κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Όμως, η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την κρίση. Το 2014 προβλέπεται να έχουμε ανάπτυξη, ενώ η χώρα βγήκε επιτυχώς στις αγορές, με τους διεθνείς επενδυτές να επιδεικνύουν την εμπιστοσύνη τους. Έχουμε ανακτήσει πλήρως την ανταγωνιστικότητα που είχαμε απολέσει από το 2009, τα μακροοικονομικά μεγέθη εξελίσσονται ικανοποιητικά, ενώ και το χρέος εμφανίζεται βιώσιμο», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την Αλβανία, ο κ.Ροκανάς υπογράμμισε ότι η μακροχρόνια εικόνα από οικονομική και κοινωνική άποψη είναι θετική. Η Αλβανία έχει αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 85%, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά 7,5 έτη, ενώ και ο μέσος όρος του χρόνου σχολικής εκπαίδευσης έχει αυξηθεί κατά τέσσερα έτη. Οι προοπτικές είναι ελπιδοφόρες, ενώ οι δείκτες του ΔΝΤ προβλέπουν για το 2015 θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την οικονομία από 2,1% έως 2,5%.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία, Ε. Σάλσι, διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα βρουν σοβαρούς εταίρους στην Αλβανία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η γεωγραφία μάς έκανε γείτονες, οι ανάγκες σύμμαχους και η οικονομία εταίρους».

Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο εκπρόσωποι των σημαντικότερων ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, οι οποίοι υπέβαλλαν τα ερωτήματά τους προς τον Αλβανό πρωθυπουργό, αλλά και τους υπουργούς, τους βουλευτές και τους αξιωματούχους της αλβανικής διοίκησης που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Τα βασικότερα ερωτήματα αφορούσαν τη φορολογία των επιχειρήσεων, την πάταξη της παραοικονομίας, την ανάγκη δημιουργίας σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, τον εξορθολογισμό της δικαστικής λειτουργίας και την επίσπευση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων, τη δημιουργία αναπτυξιακών υποδομών κ.α.
Keywords
Τυχαία Θέματα