Ενωτικες διαδηλωσεις των ιταλικων συνδικατων κοντρα στα μετρα μοντι

Σε κοινή απεργιακή δράση τα ιταλικά συνδικάτα έπειτα από χρόνια πολεμικής και διαιρέσεων. Διαδηλώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα σε πολλές πόλεις της Ιταλίας κατά την τρίωρη στάση εργασίας που εξήγγειλαν οι ενώσεις Cgil, Cisl και Uil ενάντια στα μέτρα...
λιτότητας
της κυβέρνησης, που καταγγέλλουν ότι πλήττουν κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους και δεν χαρακτηρίζονται από την απαιτούμενη κοινωνική Δικαιοσύνη.

Η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε κανονικά έπειτα από άκαρπη συνάντηση των συνδικάτων με τον Μάριο Μόντι το βράδυ της Κυριακής, ενώ στις 19 Δεκεμβρίου ακολουθεί οκτάωρη απεργία στο ιταλικό Δημόσιο.

Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων Cgil, Cils και Uil και Ugl, συναντήθηκαν με τον Ιταλό πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τροποποιήσεις στα μέτρα και τυχόν ακύρωση της κινητοποίησης. Ο διάλογος, όμως, δεν οδήγησε σε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η ιταλική κυβέρνηση εμμένει στην θέση που είχε εκφράσει και η υπουργός Εργασίας Έλσα Φορνέρο, σε συνέντευξή της το μεσημέρι της Κυριακής σε εκπομπή τoυ Rai Tre, ότι «το συνολικό ύψος του πακέτου μέτρων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αλλάξει».

Ο Μάριο Μόντι και η Φορνέρο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Βιτόριο Γκρίλι και ο επικεφαλής του υπουργείου για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, Πιέρο Τζάρντα, εξέθεσαν τα μέτρα στα συνδικάτα, τονίζοντας για μια ακόμη φορά, ότι κατά την άποψή τους πρόκειται για παρεμβάσεις που χαρακτηρίζονται από πνεύμα κοινωνικής ισότητας.

«Δεν κατάφεραν να μας πείσουν, ελήφθησαν μόνον δεσμεύσεις γενικού χαρακτήρα και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι» δήλωσε η Σουζάνα Καμούσο, επικεφαλής του κεντροαριστερού συνδικάτου της χώρας Cgil, που μετρά τους περισσότερους εγγεγραμμένους σε όλη την Ιταλία.

Ο γραμματέας του συνδικάτου Cisl Ραφαέλε Μπονάνι προσέθεσε ότι «αν τα μέτρα δεν αλλάξουν, τα συνδικάτα θα πρέπει να ετοιμαστούν να κατέβουν σε πολεμικό πεδίο».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, κατά την διάρκεια της συνάντησης με τους ιθύνοντες των συνδικάτων, φέρεται να τόνισε ότι «οι αγορές παρακολουθούν συνεχώς την Ιταλία και η χώρα, κατά συνέπεια, θα πρέπει να καταφέρει να διατηρήσει την ζήτηση για τα ομόλογα του δημοσίου, προσπαθώντας παράλληλα να μειώσει τα επιτόκια».

Στο επίσημο ανακοινωθέν της, η κυβέρνησης επαναλαμβάνεται ότι «η Ιταλία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», αλλά συγχρόνως τονίζεται ότι «εισακούσθηκαν με προσοχή οι θέσεις του Κοινοβουλίου και των συνδικάτων και σύντομα θα δημοσιοποιηθούν οι σχετικές προθέσεις».

Στα κύρια αιτήματα των ιταλικών συνδικάτων συμπεριλαμβάνονται η πιο εντατική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η άμεση επανασύνδεση των συντάξεων με την ετήσια αύξηση του πληθωρισμού και η πάγια θέση να μην ξεπεραστεί το όριο για τα 41 έτη εισφορών για την παροχή πλήρους σύνταξης.
Keywords
Τυχαία Θέματα