Έως και σε 48 δόσεις η αποδοχή φόρου κληρονομιάς

15:09 20/8/2019 - Πηγή: Fimotro
Οι Θεσμοί αν και νιώθουν εξαπατημένοι από την προηγούμενη κυβέρνηση βλέπουν θετικά τις αλλαγές στην πάγια ρύθμισή τους

Ετοιμο είναι το πλαίσιο τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά την 1-1-2019. Ο υπουργός Οικονομικών έχει στα χέρια του το τελικό σχέδιο και αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να αποσταλεί στους θεσμούς προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές διαβουλεύσεις.

Αν και οι θεσμοί ήταν αρνητικοί για τη ρύθμιση των 120 δόσεων και νιώθουν μάλιστα εξαπατημένοι από την προηγούμενη κυβέρνηση που θεσμοθέτησε την αρχική ρύθμιση, καθώς το οικονομικό

επιτελείο είχε δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση οφειλών, βλέπουν θετικά τις αλλαγές στην πάγια ρύθμισή τους.

Και αυτό, δεδομένου ότι αναγνωρίζουν ότι μία από τις αιτίες διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων (ξεπερνούν σήμερα τα 104 δισ. ευρώ) ήταν η αδυναμία των οφειλετών να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε 12 δόσεις. Μάλιστα, υποστήριζαν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής του πλαισίου της πάγιας ρύθμισης και όχι μια νέα ρύθμιση πολλών δόσεων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή Οι θεσμοί έχουν ζητήσει τη θέσπιση κριτηρίων για την πάγια ρύθμιση, κάτι που εισακούστηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που συνέταξαν τη σχετική πρόταση. Από την πλευρά της κυβέρνησης επιθυμούν μια ρύθμιση που θα μπορεί να εξασφαλίζει και μεγαλύτερο αριθμό δόσεων από αυτόν που προβλέπει η σημερινή πάγια ρύθμιση, δηλαδή τις 12 δόσεις για τις οφειλές από τακτικούς φόρους και τις 24 για τα χρέη από τις έκτακτες υποχρεώσεις, ενώ οι θεσμοί, από την άλλη, ζητούν τη θέσπιση κριτηρίων ώστε να μην είναι «ελεύθερη» η ένταξη στην πάγια ρύθμιση, όπως συμβαίνει τώρα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις (από 36 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο) και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή θα συνδεθεί ο αριθμός των δόσεων με το δηλωθέν εισόδημα, αλλά και το περιεχόμενο των τραπεζικών λογαριασμών όσων αιτούνται διευκόλυνση στην καταβολή των φόρων.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το νέο σχέδιο θα γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς παρά το γεγονός ότι και η νέα κυβέρνηση προχώρησε στη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων χωρίς προηγουμένως να ζητήσει την έγκριση των θεσμών. Ωστόσο και οι τελευταίοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι ένας από τους λόγους που τα ληξιπρόθεσμα έχουν φθάσει στο αστρονομικό ποσό των 104 δισ. ευρώ οφείλεται αφενός στην υπερφορολόγηση στην οποία και οι ίδιοι συναίνεσαν και αφετέρου στην προβληματική πάγια ρύθμιση, μια από τις χειρότερες που εφαρμόζεται στην Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αναμένεται να εγείρουν έντονες αντιδράσεις και θα αναμένουν στα τέλη Σεπτεμβρίου τα στοιχεία από την ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση. Και αυτό, καθώς θέλουν να διαπιστώσουν εάν ο φετινός προϋπολογισμός θα έχει απώλειες εσόδων ή εάν τα έσοδα θα αυξηθούν περαιτέρω.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περισσότεροι από 230.000 οφειλέτες έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση οφειλών. Το ποσό που έχουν ρυθμίσει προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ στα ταμεία του κράτους έχουν εισέλθει περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση θα τριπλασιαστεί, καθώς, εκτός από τη μείωση του επιτοκίου προσαυξήσεων στο 3% και της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ, έγιναν δύο σημαντικές βελτιώσεις. Η πρώτη αφορά την αναστολή των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση. Και η δεύτερη βελτίωση αφορά όσους παρέλειψαν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, και τώρα, εάν εκπληρώσουν έστω εκπρόθεσμα τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις, μπορούν να εντάξουν αυτές τις οφειλές στις 120 δόσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα