Εως τη δευτερα η συμφωνια για τα προαπαιτουμενα

08:09 2/10/2015 - Πηγή: Fimotro
Η λίστα ενδεχομένως να «κλειδώσει» στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group όπως άφησε να εννοηθεί χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που πρόσθεσε...
πως εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος.
Παράλληλα η Αθήνα θα πρέπει να προωθήσει και μια δεύτερη λίστα με προαπαιτούμενα προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση και να «ξεκλειδώσει» η υπόλοιπη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ.
Σημαντικό σημείο στο χρονοδιάγραμμα,
τόσο της Ελλάδας, όσο και των Βρυξελλών, είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία σύμφωνα με τις προθέσεις των δύο πλευρών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Το συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού από την 1η Ιανουαρίου 2016 τίθεται σε ισχύ η νέα οδηγία για το «bail in». Έτσι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει, επίσης, να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή πριν τις 15 Νοεμβρίου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση των επιπλέον 15 δισ. ευρώ, που ορίζει η απόφαση της 12ης Ιουλίου για τις τράπεζες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο..
Ανάμεσα στα μέτρα που πρέπει να προωθηθούν μέσα στον Οκτώβριο είναι η οριστικοποίηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2016 και να προσδιοριστούν μεταξύ άλλων:
• Η αύξηση της φορολογίας των αγροτών.
• Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και η ενσωμάτωση στη φορολογική κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
• Η αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια.
• Η άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων.
• Τα ισοδύναμα για τις αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούσαν στις μειώσεις συντάξεων.
• Τα ισοδύναμα για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση
• Τα ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές.
Το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί τον Οκτώβρη, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα τι ακριβώς θα περιλαμβάνει, καθώς θα καθοριστεί παράλληλα με την πρώτη αξιολόγηση.
Κλάους Ρέγκλινγκ
Την ίδια ώρα ο ΕSM χαμηλώνει τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για μεγάλη μείωση του ελληνικού χρέους, με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης να επιμένει πως η βιωσιμότητά του θα πρέπει να κριθεί με βάση το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του και όχι την ονομαστική του αξία.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, διευθύνων σύμβουλος του ESM δηλώνει πως η Ελλάδα έχει ήδη επωφεληθεί από γενναιόδωρους όρους δανειοδότησης που είναι οι πλέον ευνοϊκοί «στην παγκόσμια ιστορία». Σε συνέχεια της επανεκλογής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προσθέτει, οι πλευρές εμφανίζονται να έχουν μειώσει τις διαφορές τους, καθώς ετοιμάζονται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την πιθανή απομείωση χρέους αργότερα φέτος.
Spiegel: Σοβαρές καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων «βλέπει» το ΔΝΤ
Έγγραφο του ΔΝΤ το οποίο καταγράφει σοβαρή καθυστέρηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του το γερμανικό περιοδικό «Spiegel». Σύμφωνα με προδημοσίευση άρθρου του γερμανικού Der Spiegel, στην εσωτερική ανάλυση του ΔΝΤ επισημαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων λόγω των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ταμείου, ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά γρήγορος. Παρά το γεγονός ότι από τα μέσα Ιουλίου η Αθήνα έχει ψηφίσει μια σειρά από νόμους προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η νέα χρηματοδότηση, ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς έχει εφαρμοστεί στην πράξη.Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, στην εσωτερική ανάλυση αναφέρεται ότι τα 2/3 των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται ακόμα μόνο στα χαρτιά, ενώ τονίζεται πως υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην υλοποίηση. Όπως αναφέρει η έκθεση, ο λόγος της καθυστέρησης είναι οι πρόωρες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, λάθη, παραλείψεις αλλά και καθυστερήσεις στο χειρισμό των πακέτων διάσωσης στην Ελλάδα αλλά και την εφαρμογή τους παραδέχεται το ΔΝΤ προβαίνοντας στη δική του αυτοκριτική σε δύο εκθέσεις του Ταμείου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, στην πρώτη έκθεση το Ταμείο υπογραμμίζει πως πρέπει να αποφεύγονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού των διαδικασιών συνεργασίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στη δεύτερη έκθεση του Ταμείου, αναφέρεται στις καθυστερήσεις πληρωμών δύο δόσεων από την ελληνική πλευρά, ενώ σημειώνεται πως η Ελλάδα το 2016 θα είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Ταμείου, καθώς τη νέα χρονιά καλείται να καταβάλει 7,5 δισ. προς το Ταμείο.
Keywords
Τυχαία Θέματα