Επαναστατική τεχνολογική εξέλιξη στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

10:04 7/7/2020 - Πηγή: Fimotro

Πολύτιμη και στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη κατά τη  διενέργεια της καθοδηγούμενης με υπερήχους βιοψίαείναι σήμερα η  πιο επαναστατική τεχνολογική εξέλιξη στο πεδίο των διαγνωστικών υπερήχων, η Υβριδική Απεικόνιση (Fusion Imaging) στην Υπερηχοτομογραφία.

Με τον όρο Υβριδική Απεικόνιση εννοούμε εκείνες τις ιατρικές απεικονιστικές εξετάσεις που συνδυάζουν και ενώνουν ταυτόχρονα εικόνες από δύο διαφορετικές απεικονιστικές μεθόδους ώστε να αυξάνονται τα χρήσιμα διαγνωστικά δεδομένα για διάφορες παθήσεις. Η πιο γνωστή ως σήμερα υβριδική απεικόνιση είναι το PET/CT που

συνδυάζει εικόνες μίας πολύ ευαίσθητης μεθόδου της πυρηνικής ιατρικής, της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET) με εικόνες Αξονικής Τομογραφίας (CT).

Υβριδική Απεικόνιση (Fusion Imaging) στην Υπερηχοτομογραφία

Ο ακτινολόγος Γεώργιος Ζαχαρόπουλος

Πρόκειται για την πιο επαναστατική τεχνολογική εξέλιξη στο πεδίο των διαγνωστικών υπερήχων. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί για την μελέτη διαφόρων οργάνων. Συνδυάζει την αμεσότητα και ευχρηστία της Υπερηχοτομογραφίας με την αντικειμενική ακρίβεια των μεθόδων εγκάρσιας απεικόνισης (Αξονικής & Μαγνητικής Τομογραφίας), εξηγεί ο Γεώργιος Π. Ζαχαρόπουλος, Ακτινολόγος, Διευθυντής Τμήματος Γενικών Υπερήχων ΥΓΕΙΑ & ΜΗΤΕΡΑ,
Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΥΓΕΙΑ.

Υβριδική Απεικόνιση (Fusion Imaging) στην Υπερηχοτομογραφία του Προστάτη

Ειδικά για την υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη βιοψία του προστάτη η μέθοδος συνδυάζει εικόνες διορθικού υπερηχογραφήματος με εικόνες Μαγνητικής Τομογραφίας του προστάτη.

Εισάγονται εικόνες από πρόσφατη προηγηθείσα εξέταση Πολυπαραμετρικής Μαγνητικής Τομογραφίας προστάτη σε ένα ειδικά εξοπλισμένο και διαμορφωμένο μηχάνημα υπερήχων. Με εξειδικευμένο σύστημα ηλεκτρονικής πλοήγησης που θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει με τα συστήματα πλοήγησης κατά την οδήγηση (GPS), οι εισαχθείσες εικόνες Μαγνητικής Τομογραφίας συνδέονται τοπογραφικά με ακρίβεια με τις εικόνες που παράγονται σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της εξέτασης υπερήχων.

Ο ιατρός μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα τις διαγνωστικές πληροφορίες, καθώς δίπλα σε κάθε υπερηχογραφική τομή εμφανίζεται στην οθόνη και η αντίστοιχη τομή της Μαγνητικής Τομογραφίας στην ίδια ανατομική θέση. Επίσης, όποτε χρειάζεται, οι εικόνες των δύο μεθόδων και για κάθε ανατομική θέση μπορεί να εμφανίζονται επιπροβαλλόμενες η μία επάνω στην άλλη έτσι ώστε οι πληροφορίες της Μαγνητικής Τομογραφίας να προβάλλουν επάνω στην εικόνα των υπερήχων. Έτσι δίνεται η δυνατότητα κατά τη διενέργεια της καθοδηγούμενης με υπερήχους βιοψίας προστάτη να γίνεται με εξαιρετική ακρίβεια και ασφάλεια η τοποθέτηση της βελόνας βιοψίας, καθώς παρέχεται επιπλέον καθοδήγηση από την αντίστοιχη εικόνα της Μαγνητικής Τομογραφίας.

Γιατί σήμερα θεωρείται αναγκαία η Υβριδική Απεικόνιση (Fusion Imaging) στην υπερηχογραφική μελέτη του καρκίνου του προστάτη;

Όλοι οι ειδικοί απεικονιστές και οι χειρουργοί ουρολόγοι γνωρίζουν ότι, παρά την εξαιρετική τεχνολογική πρόοδο των μηχανημάτων των υπερήχων, το κλασικό διορθικό υπερηχογράφημα του προστάτη εμφανίζει αρκετούς περιορισμούς στην ανίχνευση και τον εντοπισμό ορισμένων καρκίνων του οργάνου.

Κάποιοι καρκίνοι δεν ξεχωρίζουν οπτικά στις εικόνες των υπερήχων από τον παρακείμενο φυσιολογικό προστατικό ιστό. Κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε ζώνες του προστάτη που μπορεί ήδη να εμφανίζουν αλλοιώσεις από άλλες καλοήθεις καταστάσεις που μιμούνται οπτικά εστίες καρκίνου.

Η Μαγνητική Τομογραφία σε σύγκριση με το διορθικό υπερηχογράφημα είναι σε μεγάλο βαθμό πιο ευαίσθητη στον εντοπισμό εστιακών αλλοιώσεων στον προστατικό ιστό και διαθέτει και ειδικά πρωτόκολλα που ξεχωρίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις παρόμοιες εστίες καλοηθών παθήσεων από εστίες καρκίνου με λειτουργικές και όχι οπτικές μεθόδους.

Από την άλλη πλευρά το διορθικό υπερηχογράφημα παραμένει αξεπέραστη μέθοδος ακρίβειας για τη λήψη βιοψιών από τις ύποπτες εστίες για οριστική διάγνωση του καρκίνου.

Είναι προφανές επομένως το πλεονέκτημα από την ταυτόχρονη σύνθεση των εικόνων των Υπερήχων με αυτές της Μαγνητικής Τομογραφίας.

Ποια είναι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου Υβριδικής Απεικόνισης (Fusion Imaging) στην υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη βιοψία του προστάτη;

Η μέθοδος της Υβριδικής Απεικόνισης στο τμήμα γενικών υπερήχων του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ εφαρμόζεται για τη λήψη βιοψιών από το 2016 και διαπιστώθηκε ότι 33% των περιπτώσεων που διαγνώσθηκαν με καρκίνο του προστάτη δεν είχαν ορατά υπερηχογραφικά ευρήματα ενώ είχαν ευρήματα στις αντίστοιχες εικόνες της Μαγνητικής Τομογραφίας που καθοδήγησαν την διορθική λήψη βιοψίας με τη σύνθεση των εικόνων των δύο μεθόδων.

Από την τρέχουσα επιστημονική βιβλιογραφία, η υβριδική (fusion) απεικόνιση αυξάνει τη συχνότητα ανίχνευσης κλινικά σημαντικών καρκίνων, καθοδηγεί τη δειγματοληψία με στόχο τη μείωση των λήψεων από κλινικά μη σημαντικά και χαμηλού κίνδυνου νεοπλάσματα. Συμβάλλει επίσης στην επιλογή των ασθενών που μπορούν να τεθούν σε πρωτόκολλα συστηματικής παρακολούθησης ή και εντοπισμένης θεραπείας, καταλήγει ο κ. Ζαχαρόπουλος.

The post Επαναστατική τεχνολογική εξέλιξη στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα