Επανερχεται το γαλα πεντε ημερων

11:35 15/2/2015 - Πηγή: Fimotro
Την επαναφορά της χρονικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις πέντε ημέρες εξήγγειλε με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με στόχο την...
ενίσχυση της εγχώριας γαλακτοπαραγωγής.
«Με το προηγούμενο καθεστώς και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξε βελτίωση ούτε στην τιμή του γάλακτος από την πλευρά του καταναλωτή πόσο μάλλον όταν στον ίδιο τον παραγωγό υπήρξε μείωση της τιμής πώλησης του γάλακτος, άρα διπλό πρόβλημα. Εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι
να δούμε την επαναφορά στις πέντε ημέρες. Θα το δούμε άμεσα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει θέληση από μας να στηρίξουμε το συγκεκριμένο κλάδο, την αγορά. Η κατανάλωση φρέσκου γάλατος ιδιαίτερα στη χώρα μας πρέπει να συνδεθεί και με τους αγελαδοτρόφους και με την αιγοπροβατοτροφία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας πως «η κτηνοτροφία στο σύνολό της είναι η δραστηριότητα που έχει όλες τις προϋποθέσεις και κυρίως την υποχρέωση να καλύψει διατροφικές ανάγκες».
Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου ένα χρόνο η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να θεσπίσει μέσα σε κλίμα έντονων αντιδράσεων την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από πέντε ημέρες σε επτά, στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τη μείωση των τιμών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Ο κ. Αποστόλου έκανε επίσης λόγο για σταδιακή κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες, λέγοντας ότι «είναι ένα σοβαρό ζήτημα». «Θα το δούμε έχοντας ουσιαστικά μια κατεύθυνση όσο γίνεται γρηγορότερα εντός της χρονιάς να καταργήσουμε ένα μέρος του ειδικού φόρου κατανάλωσης που ουσιαστικά θα μας φέρει στο ίδιο επίπεδο πληρωμής φόρου για τους αγρότες, που υπάρχει στην Ε.Ε. Δηλαδή, έχουμε υπολογίσει ότι αν μειωθεί γύρω στα 30-35 λεπτά ο ΕΦΚ, θα είμαστε στα μέσα επίπεδα και θα το προχωρήσουμε εντός της χρονιάς. Με προοπτική σε βάθος χρόνου να καταλήξουμε σε αυτό που λέμε αγροτικό πετρέλαιο. Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΦΚ», επισήμανε ο ίδιος. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη να μπει τάξη στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και στον τρόπο που θα αντιμετωπισθούν τα βεβαιωμένα πρόστιμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που καλείται να πληρώσει η χώρα μας και στα άλλα ύψους 540 εκατ. ευρώ, που οφείλονται σε κακή διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα