Επεισοδιο βενιζελου-βοριδη στο υπουργικο συμβουλιο

Ένταση προκλήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο με αφορμή τις ενστάσεις που διατύπωσε ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης, κατά την παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου για την Δικαιοσύνη. Η παρέμβαση του υπουργού προκάλεσε την...
αυστηρή παρατήρηση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου να μην εγείρονται ενστάσεις με τέτοιο τόνο. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τόνισε ότι η Δικαιοσύνη βρίσκεται «σε βαθιά κρίση».

Το «θερμό επεισόδιο» ξεκίνησε την ώρα που
στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητούνταν η δυνατότητα ταχύτερης λύσης του έγγαμου βίου.

«Αυτά που συζητάμε είναι αξιακά θέματα για το κόμμα μου! Ο γάμος είναι θεμέλιο της κοινωνίας για να λύεται τόσο γρήγορα» είπε με ένταση ο κ. Βορίδης.

Προς απάντηση ήρθε η τοποθέτηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου. «Το νομοσχέδιο συμβάλλει στην αποσυμφόρηση φυλακών και δικαστηρίων. Ας μην κραυγάζουν αυτοί που έχουν διαφορετική άποψη» είπε.

Ο υπουργός Υποδομών ανταπάντησε: «Δεν είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εδώ, είναι κυβέρνηση τριών εταίρων. Άρα να λαμβάνετε υπόψη τις ανησυχίες και τις γνώμες όλων μας. Ποιοι είναι οι κραυγάζοντες;».

-«Πρόσεχε πως μιλάς εδώ μέσα!», αντέδρασε οργισμένος ο κ. Βενιζέλος.

-«Θα μιλάω όπως θέλω!», αντέτεινε ο κ. Βορίδης.

-«Θα μπορούσες να πεις όσα πρεσβεύεις με διαφορετικό ύφος» συνέστησε ο υπουργός Οικονομικών για να απαντήσει ο υπουργός Υποδομών:

-«Εντάξει, θα πω τα ίδια με διαφορετικό ύφος».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ενοχλημένος ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος: «Σας παρακαλώ! Δεν μπορεί να γίνεται αυτή η συζήτηση κατ’ αυτόν τον τρόπο! Εδώ συζητάμε κάποιες προτάσεις και πρ΄ςπει να γίνεται διάλογος», είπε για να προσθέσει με νόημα: «Όταν υπάρχουν διαφωνίες από δύο ή τρεις υπουργούς δεν σημαίνει ότι θα μπλοκάρεται ένα νομοσχέδιο…».

Το νομοσχέδιο

Αναφερόμενος στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, ο υπουργός επισήμανε ότι «στη χώρα μας δεν έχουμε καθυστερήσεις, έχουμε αρνησιδικία», η οποία επιδεινώνεται και «συμβάλλει αποφασιστικά στην επικράτηση πολύμορφης ανομίας και ατιμωρησίας».

«Δεν μπορεί να υπάρξει επιείκεια και ανοχή σε αυτό το φαινόμενο» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, γιατί δεν διαβρώνει μόνο τον κοινωνικό ιστό, δεν υπονομεύει μόνο τους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά αποτελεί και τροχοπέδη στην οικονομική ζωή και την ανάπτυξη.

Ακόμη, ο υπουργός «χαρτογράφησε» τη σημερινή κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης και παρουσίασε στους συναδέλφους του στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν τα προβλήματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και τις συνέπειές τους.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε: «Η σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν ανταποκρίνεται στις επιταγές του Έλληνα συνταγματικού νομοθέτη, ούτε στις προσδοκίες του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.

Δεν υπάρχει πιο τρανή απόδειξη από τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία:

1) Από το 1997 μέχρι σήμερα, η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό
Keywords
Τυχαία Θέματα