Επικριτικος για εκτ και εε ο γιουργκεν σταρκ

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ επέκρινε τις αμφιλεγόμενες προσπάθειες να αντιμετωπίσει η τράπεζα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει το...
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
(ΔΝΤ) για να συμβάλει στην χρηματοδότηση του χρέους όσων κρατών της ΕΕ αντιμετωπίζουν κρίση.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική καθημερινή εφημερίδα Die Welt, ο Σταρκ επιβεβαίωσε ότι ένας λόγος για την απροσδόκητη απόφασή του να παρατηθεί από το πόστο το Σεπτέμβριο ήταν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για να βοηθήσει μέλη της 17μελούς ευρωζώνης που αντιμετώπιζαν προβλήματα ρευστότητας.

«Παραιτήθηκα διότι ένιωθα ότι βρισκόταν σε κίνδυνο η προσωπική μου αξιοπιστία», είπε ο Σταρκ. «Ήθελα να ταρακουνήσω τις κυβερνήσεις για να ξυπνήσουν».

Ο Σταρκ, μέλος του 23μελούς διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ-αποχωρεί από το θώκο στα τέλη του 2011. Η θητεία του κανονικά έληγε τον Μάιο του 2014.

Η ΕΚΤ, η οποία εδρεύει στη Φρανκφούρτη, δέχεται πιέσεις από ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες να αυξήσει τις αγορές ομολόγων ώστε κατ' αυτόν τον τρόπο να αποτρέψει την περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού των κρατών-μελών της ευρωζώνης και να περιορίσει την κρίση χρέους--που διαρκεί ήδη δύο χρόνια και παρατείνεται.

Όμως ο Σταρκ είπε στην Βελτ ότι οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ, που ξανάρχισαν τον Αύγουστο, «παραπλάνησαν τους πολιτικούς που θεώρησαν ότι μπορούν να χαλαρώσουν και να μην βάλουν σε τάξη τους προϋπολογισμούς τους».

Η Γερμανία είναι ο βασικότερος επικριτής του σχεδίου επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, που το Βερολίνο προειδοποιεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μεταβάλει την αποστολή της ΕΚΤ να χαράσσει νομισματική πολιτική και να της μεταθέσει καθήκοντα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Αυτό, με τη σειρά του, θα έθετε υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, κατά την γερμανική θέση.

Ειδικότερα οι επικριτές της επέκτασης του προγράμματος ομολόγων επισημαίνουν ότι αντιτίθεται στο καταστατικό της ΕΚΤ, που αποκλείει κάθε περίπτωση η τράπεζα να χρηματοδοτεί κράτη.

Στη συνέντευξη ο Σταρκ επέκρινε παράλληλα την ανακοίνωση των ηγετών της ΕΕ ότι σχεδιάζουν να διαθέσουν στο ΔΝΤ επιπρόσθετα κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σταθεροποιηθεί το ευρώ με τον δανεισμό των κρατών της ευρωζώνης που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των χρεών τους. «Είναι μια απόπειρα να παρακαμφθεί η απαγόρευση της άμεσης χρηματοδότησης στην Ευρώπη», είπε ο Σταρκ. «Στην θεωρία, δεν συνιστά χρηματοδότηση διότι τα χρήματα πάνε στα γενικά διαθέσιμα του ΔΝΤ», συνέχισε. «Αλλά στην πράξη δεν βλέπω άλλες χώρες πλην των χωρών της ευρωζώνης να θέλουν να πάρουν τα χρήματα αυτά», πρόσθεσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα