Επιμένουν οι δανειστές για πώληση μονάδων της δεη

09:07 21/3/2017 - Πηγή: Fimotro

To μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού μπορεί να μειώθηκε τον Φεβρουάριο κατά μία ποσοστιαία μονάδα, αλλά η μείωση αυτή δεν αρκεί για να αρθούν οι πιέσεις των δανειστών που ζητούν επιτακτικά πλέον την πώληση του 40% των λιγντικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου να ανοίξει η αγορά και να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του μεριδίου, κάτω από το 50% της αγοράς ως το 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε χθες ο Λειτουργός της

Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) το μερίδιο λιανικής της ΔΕΗ διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο 88,58% από 89,59% τον Ιανουάριο, επιστρέφοντας σε πτωτική τάση μετά από τη διακοπή του τελευταίου τριμήνου 2016, όταν το μερίδιο της ΔΕΗ είχε αρχίσει να ανακάμπτει μετά από συνεχή πτώση τους προηγούμενους μήνες. Τον Ιανουάριο είχε υποχωρήσει οριακά.
Ακόμα πάντως απέχει πολύ από τον άτυπο στόχο της μείωσης κατά 20% από τα επίπεδα του Αυγούστου 2015 (λίγο πάνω από 95%) ως το τέλος του 2017 και στο κάτω του 50% της αγοράς το 2020, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές, του Μαΐου 2016.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών για να κλείσει η συμφωνία στα ενεργειακά θέτουν ως προτεραιότητα την πώληση του 40% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας ως πρόσθετο επιχείρημα τη συμμόφωση με την πρόσφατη απόφαση του ευρωδικαστηρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης στο γεύμα εργασίας που είχε χθες στο Βερολίνο με την υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας της Γερμανίας Brigitte Zypries έθεσε το θέμα της ΔΕΗ, σε μία προσπάθεια άμβλυνσης των πιέσεων.
Ο κ. Σταθάκης έχει μεταβεί από χθες στο Βερολίνο για το συνέδριο «Διάλογος για την Ενεργειακή Μετάβαση», στο οποίο ήταν βασικός ομιλητής. Το συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα.
Χρονοδιάγραμμα
Ωστόσο οι δανειστές που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν θέσει και χρονοδιάγραμμα για την πώληση των μονάδων -διαδικασία που θέλουν να ολοκληρωθεί μέσα στο 2018- φαίνονται μέχρι στιγμής ανυποχώρητοι. Είναι πολύ πιθανόν οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, καθώς τα ενεργειακά παραμένουν ανοικτό θέμα.
Την ίδια σκληρή στάση κρατούν οι θεσμοί και όσον αφορά στις δημοπρασίες ηλεκτρισμού της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), ζητώντας να δημοπρατηθούν οι πρόσθετες ποσότητες που εξ αρχής ζητούσαν προκειμένου να διασφαλίσουν τη μείωση του μεριδίου, στη μεταβατική περίοδο μέχρι να ολοκληρωθεί η πώληση των μονάδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα