Επιθεση μοσκοβισι στον τσιπρα...

19:19 3/7/2015 - Πηγή: Fimotro
Την ελπίδα του να διατηρήσει η Ελλάδα τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη ...
εκφράζει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβίσι με κείμενο που δημοσίευσε στην προσωπική του ιστοσελίδα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να επικρατήσει το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής

Ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα έχει κρατήσει
μια στάση υποβοηθητική της ελληνικής προσπάθειας στην πιο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα ξεσπαθώνει εναντίον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μοσκοβισί υποστηρίζει ότι με την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα, σε έξι μήνες, η Ελλάδα έχασε τη δυναμική της, επέστρεψε σε ύφεση, απομονώθηκε και πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση η συμμετοχή της στο ευρώ.

«Έξι μήνες από ανατροπές, τακτικισμούς, πόκερ ψεύδους, ιδεολογικών πεισμάτων, κοντόφθαλμους υπολογισμούς και προστριβές στο φόντο των μεγάλων τεκτονικών πλακών μεταξύ Δεξιάς και Ευρωπαϊκής Αριστερά: Ορίστε τι συνέβη»γράφει ο Πιερ Μοσκοβισί.

Με το άρθρο του, ο Γάλλος πολιτικός καλεί τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν «ναι» και προειδοποιεί ότι το «όχι» θα μπορούσε να αξιοποιηθεί απ' όσους θέλουν να σπρώξουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.

«Θέλω το Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Επειδή επιθυμώ αυτό το ευρωπαϊκό πεπρωμένο. Διότι αυτή θα ήταν η πιο συνεπής επιλογή βάσει της βούλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων που επιθυμούν να δουν τη χώρα τους να συνεχίσει να ανήκει στο ευρώ. Διότι αυτό θα είναι η πιο καθαρή ψηφοφορία Το «Ναι» θα διευκολύνει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή της πορεία. Το «Ναι» θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση για να βρεθεί μια κοινή θέση. Ένα «Όχι» θα αποτελούσε έναν αρνητικό μήνυμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη, το οποίο θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ορισμένοι πολύ εύκολα, που επιθυμούν να αποδομήσουν το κοινό μας σπίτι», γράφει χαρακτηριστικά.

Ολόκληρο το κείμενο που δημοσίευσε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Πιερ Μοσκοβισί:

«Πολλοί πολίτες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι με ρωτούν για την Ελλάδα αυτές τις μέρες. Μια είναι η αίσθηση που κυριαρχεί: το χάος - για τους Έλληνες, για τη ζώνη του ευρώ, για το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Συμμερίζομαι κάποιες παρατηρήσεις σε αυτήν την παράταση των χαμένων ευκαιριών και των χαμένων συναντήσεων των τελευταίων μηνών.

Τον Δεκέμβριο του 2014 έκανα την πρώτη μου επίσκεψη ως Επίτροπος στην Ελλάδα για να δείξω την αλληλεγγύη της νέας Επιτροπής. Εκείνη την εποχή, η χώρα είχε μία από τις ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ. Ήμασταν στο χείλος – εντός ολίγων ημερών – να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα έβαζε τέλος στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και θα γυρνούσε τη σελίδα της τρόικας. Το μέλλον φαινόταν και πάλι ανοικτό για τον ελληνικό λαό, ο οποίος δοκιμάστηκε σκληρά στα πέντε χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής ύφεσης. Πολλές προσπάθειες και θυσίες είχαν αρχίσει να αποδίδουν κάποιους καρπούς και η χώρα φαινόταν πως προσχωρούσε σε μια υγιή οικονομική βάση.

Σε έξι μήνες, αυτό το αισιόδοξο σενάριο έχει πλήρως ανατραπεί. Η χώρα έχει χάσει τη δυναμική ανάπτυξής της, εισέρχεται και πάλι σε ύφεση, και τα ανοίγματα σε νέες ευκαιρίες έχουν μετατραπεί σε οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Η Ελλάδα φαίνεται απομονωμένη στην ευρωπαϊκή σκηνή. Η Συμμετοχή της στο ευρώ τίθεται υπό αμφισβήτηση όπως τις χειρότερες ημέρες της κρίσης. Δεν θα επαναλάβω εδώ την ιστορία αυτής της δραματικής αντιστροφής των γεγονότων μέσα σε έξι μήνες. Οι ευθύνες είναι πολλές.

Οι σκέψεις μου τώρα επικεντρώνονται στο μέλλον του ελληνικού λαού. Γιατί θα υπάρξει η επόμενη ημέρα από το ελληνικό δημοψήφισμα για τη χώρα, και εκείνη η ημέρα θα είναι ευρωπαϊκή. Το επαναλαμβάνω για αρκετούς μήνες. Και νομίζω ότι είναι απαραίτητο να επαναληφθεί μόλις λίγες ώρες πριν από τη σημαντική ψήφο για το ελληνικό έθνος: Πιστεύω ακράδαντα, θέλω αληθινά, ελπίζω ολόψυχα ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει τη θέση της στην Ευρώπη και στη ζώνη του ευρώ.

Γι 'αυτό επιθυμώ να επικρατήσει το «Ναι» το βράδυ της Κυριακής.

Αλλά σήμερα σκέφτομαι με ειλικρινή θλίψη τον ελληνικό λαό, τους Έλληνες φίλους μου. Αυτοί είναι οι παράπλευρες απώλειες πολιτικών παιχνιδιών που δεν έχουν επιλέξει. Ωστόσο, είναι αυτοί στους οποίους θα παραδοθεί ο λογαριασμός. Έξι μήνες από ανατροπές, τακτικισμούς, πόκερ ψεύδους, ιδεολογικών πεισμάτων, κοντόφθαλμους υπολογισμούς και προστριβές στο φόντο των μεγάλων τεκτονικών πλακών μεταξύ Δεξιάς και Ευρωπαϊκής Αριστερά: Ορίστε τι συνέβη.

Η Επιτροπή έχει διαδραματίσει το ρόλο της ως διαμεσολαβητής, για να οικοδομήσει εμπιστοσύνη. Το έκανε σταθερά μέχρι την τελευταία στιγμή, σε συνεχή επαφή με τα άλλα όργανα, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - και στο πλαίσιο της εντολής του Eurogroup. Το προσωπικό μας είχε επενδύσει σε αυτό τον σκοπό, αφιέρωσα μεγάλο μέρος του χρόνου μου και της ενέργειάς μου μαζί με τον Πρόεδρο. (Σ.Σ Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ)

Την ημέρα μετά το δημοψήφισμα της Δευτέρας, ο καθένας θα αυξήσει το επίπεδο του παιχνιδιού. Τη Δευτέρα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν θα τελειώσουν. Τη Δευτέρα, η ανάγκη για τη χώρα να έχει μια λειτουργική δημόσια διοίκηση δεν θα έχει εξαφανιστεί. Τη Δευτέρα, η απαίτηση για βαθιές μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί η ελληνική οικονομία πιο αποτελεσματική, για να μπορέσει να δημιουργήσει ανάπτυξη και απασχόληση, θα είναι πάντα έγκυρες. Τη Δευτέρα, η υποχρέωσή μας να γράψουμε το ευρωπαϊκό πεπρωμένο της Ελλάδα θα είναι και πάλι η κοινή μας ευθύνη.

Αλλά θέλω να πω τα πράγματα με σαφήνεια κόντρα σε όλες τις Κασσάνδρες: ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το πρωί της Δευτέρας, η πολιτιστική επιρροή της Ελλάδας και η γεωστρατηγική θέση της, δεν θα τελειώσει με το δημοψήφισμα. Ούτε η κοινή μας περιπέτεια, και η κοινή μας μοίρα.

Σέβομαι την κυρίαρχη ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά η αίσθησή μου είναι σαφής: Θέλω το Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Επειδή επιθυμώ αυτό το ευρωπαϊκό πεπρωμένο. Διότι αυτή θα ήταν η πιο συνεπής επιλογή βάσει της βούλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων που επιθυμούν να δουν τη χώρα τους να συνεχίσει να ανήκει στο ευρώ. Διότι αυτό θα είναι η πιο καθαρή ψηφοφορία Το «Ναι» θα διευκολύνει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή της πορεία. Το «Ναι» θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση για να βρεθεί μια κοινή θέση. Ένα «Όχι» θα αποτελούσε έναν αρνητικό μήνυμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη, το οποίο θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ορισμένοι πολύ εύκολα, που επιθυμούν να αποδομήσουν το κοινό μας σπίτι.

Ελπίζω ότι πάνω απ 'όλα το «Ναι» θα φέρει στην καρδιά των διαπραγματεύσεων αυτό που μέχρι στιγμής έλειπε: την αύξηση της πολιτικής βούλησης στο όνομα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Όπως ο αγαπημένος μου Λεόν Μπλουμ είπε: «Ελπίζω και πιστεύω, πιστεύω, επειδή ελπίζω».
Keywords
Τυχαία Θέματα