Επιβραδύνει ο ρυθμός αύξησης πλαστικού χρήματος

09:53 20/8/2019 - Πηγή: Fimotro

Κατεβάζει ταχύτητα ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται ο τζίρος της αγοράς του «πλαστικού χρήματος», υποχωρώντας τον πρώτο εξάμηνο του έτους σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 6,6%, από διψήφια ποσοστά τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες που παρουσιάζει η Ευγενία Τζώρτζη στο mononews.gr, ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε στην αγορά μέσω χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών τόσο από Έλληνες όσο και από αλλοδαπούς κατόχους καρτών διαμορφώθηκε στο τέλος του πρώτου 6μήνου στα 17

δισ. ευρώ από 15,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, παραπέμποντας σε ετήσια άνοδο που θα κινηθεί κοντά στο 5% στο τέλος του 2019 σε σχέση με το 2018.

Άλλωστε η χώρα μας παραμένει τελευταία μεταξύ των 19 χωρών της ευρωζώνης και στην 24η θέση στη συνολική κατάταξη των 28 ευρωπαϊκών χωρών σε ότι αφορά τις ηλεκτρονικές πληρωμές ανά κάτοικο, τις πληρωμές δηλαδή που γίνονται όχι μόνο μέσω καρτών, αλλά και τις μεταφορές πίστωσης, τις πάγιες πληρωμές ή τις e-πληρωμές.

Η υποχώρηση πάντως του ρυθμού αύξησης στη χρήση των καρτών οφείλεται σε δύο λόγους:

• Πρώτον, στη μείωση των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, η αξία των οποίων υποχώρησε από 3,2 δισ. ευρώ το πρώτο 6μηνο του 2018 σε 2,8 δισ. ευρώ το πρώτο 6μηνο του 2019, καταγράφοντας πτώση κατά 11,4% σε ετήσια βάση.

• Δεύτερον, στην κόπωση που καταγράφει η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών από τους Ελληνες κατόχους, οι συναλλαγές των οποίων αυξήθηκαν μεν, αλλά όχι με τους υψηλούς ρυθμούς ανόδου της τάξης του 30% που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, η αξία των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι Έλληνες αυξήθηκε από τα 12,8 δισ. ευρώ το πρώτο 6μηνο του 2018 στα 14,2 δισ. ευρώ το πρώτο 6μηνο του 2019, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 11% σε ετήσια βάση.

Να σημειωθεί ότι μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών πραγματοποιείται πλέον το 20% της ιδιωτικής κατανάλωσης και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια –μετά την επιβολή των capital controls και μέτρα όπως το υποχρεωτικό «χτίσιμο» ενός μέρους του αφορολογήτου μέσω καρτών και η υποχρεωτική εγκατάσταση POS– απέχει πολύ ακόμη από ώριμες ευρωπαϊκές αγορές, που έχουν περιορίσει κατά πολύ τη χρήση μετρητών.

Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών ο αριθμός των χρεωστικών καρτών που κυκλοφορούν στην αγορά ανήλθε στα τέλη του α 6μήνου του 2019 στα 13,4 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των πιστωτικών έχει σταθεροποιηθεί στα 2,5-2,6 εκατομμύρια από 6,5 εκατομμύρια που ήταν το 2008, επιβεβαιώνοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών δεν διαθέτει πιστωτική κάρτα είτε γιατί δεν το επιθυμεί είτε γιατί δεν μπορεί να εκδώσει με βάση τα πιστοδοτικά κριτήρια των τραπεζών. Σημαντική διάδοση γνωρίζουν πλέον και οι προπληρωμένες κάρτες, ο αριθμός των οποίων ανήλθε στο τέλος του α 6μήνου στο 1,5 εκατομμύριο.

Τα στοιχεία πάντως του πρώτου 6μήνου δημιουργούν προβληματισμό στις τράπεζες για τον ρυθμό διείσδυσης του «πλαστικού χρήματος» στις καθημερινές συναλλαγές, καθώς, παρά τη συνεχιζόμενη άνοδο, διαπιστώνουν ότι η δυναμική που παρουσίασαν τα προηγούμενα χρόνια οι ηλεκτρονικές πληρωμές ατονεί σταδιακά. Σύμφωνα με αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η τάση αυτή επιβεβαιώνει ότι η δυναμική των μέτρων όπως το «χτίσιμο» του αφορολογήτου μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει εξαντληθεί και απαιτούνται πρόσθετα κίνητρα για την ταχύτερη διείσδυση του «πλαστικού χρήματος». Τα κίνητρα αυτά πρέπει, σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν αρμόδια στελέχη, να δημιουργούν ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή, έτσι ώστε να αποτρέπεται από το να μη ζητάει απόδειξη για συναλλαγές που έχουν υψηλό ΦΠΑ και τις οποίες προτιμά να πληρώνει με μετρητά.

Keywords
Τυχαία Θέματα