''εσπασαν'' τα κοντερ στα ληξιπροθεσμα χρεη προς το δημοσιο - εφτασαν τα 84 δις ευρω στο 11μηνο...

«Σπάσανε τα κοντέρ» οι απλήρωτες υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Τον Νοέμβριο ...
εκτινάχθηκαν στα 84 δισ. ευρώ καθώς μέσα σε ένα μόλις μήνα (σε σχέση με τον Οκτώβριο δηλαδή) οι απλήρωτες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,453 δισ. ευρώ.

Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου, έφτασαν στα 11,83 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από τα νέα ληξιπρόθεσμα ύψους 11,833
δισ. ευρώ που δημιουργήθηκαν στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου έχουν εισπραχθεί 1,795 δισ. ευρώ, ενώ 222 εκατ. ευρώ έχουν διαγραφεί. Επίσης οι εισπράξεις από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο 11μηνο σε 1,545 δισ. ευρώ και ο στόχος που έχει τεθεί για φέτος προβλέπει την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ από παλαιά χρέη.

Την ίδια ώρα αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κινδυνεύουν να βρεθούν 13.527 φορολογούμενοι, που οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 19,624 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι εντοπίστηκαν στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2015 να μην έχουν καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τη ΓΓΔΕ, στο 11μηνο υποβλήθηκαν προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες:

* 13.527 αναφορές για υποθέσεις μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ. Τα ποσά των μη καταβληθέντων χρεών προς το Δημόσιο τα οποία σχετίζονται με τις αναφορές αυτές ανέρχονται σε 19,624 δισ. ευρώ.

* 288 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ. Τα ποσά που αναλογούν στα διαπραχθέντα αδικήματα φοροδιαφυγής φτάνουν συνολικά τα 868,44 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα εκτός στόχων κινούνται οι έλεγχοι στις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις (εμβάσματα, φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου, offshore εταιρείες). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) είχε σε εξέλιξη 1.316 ελέγχους, ενώ είχε ολοκληρώσει 386 ελέγχους όταν ο στόχος είναι φέτος να ελεγχθούν συνολικά 900 υποθέσεις. Στο 11μηνο το ΚΕΦΟΜΕΠ βεβαίωσε φόρους 252,65 εκατ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 325 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν τα 50 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 77 εκατ. ευρω.
Keywords
Τυχαία Θέματα