Ετοιμασιες για επιστρατευση καθηγητων

14:19 12/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Απόστολος Λακάσας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας για τη διοργάνωση των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που αρχίζουν την προσεχή Παρασκευή, αφού προηγήθηκαν ημέρες...
έντασης, αγωνίας και πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα διατεθούν 77.500 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τις οποίες θα διεκδικήσουν οι
περίπου 110.000 υποψήφιοι. Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν περιμένει την τελική απόφαση της ΟΛΜΕ εάν οι καθηγητές θα απεργήσουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Ελαβε προχθές την απόφαση να προχωρήσει σε ενεργοποίηση των διαδικασιών για πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών και από αύριο θα κινηθεί ο σχετικός διοικητικός μηχανισμός (π.χ. Εθνικό Τυπογραφείο), αφού για την αποστολή των φύλλων πορείας στους εκπαιδευτικούς απαιτούνται περί τις τρεις ημέρες. «Είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο να δημιουργηθεί αναστάτωση στις πανελλαδικές εξετάσεις. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι, εάν ακόμη και μία τοπική ένωση καθηγητών πάρει απόφαση για απεργία, αυτό θα σημαίνει ακύρωση των Πανελληνίων σε όλη τη χώρα», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Το θέμα πυροδότησε ένα νέο πολεμικό επεισόδιο στην κεντρική πολιτική σκηνή, με την κυβέρνηση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ που παρείχε ευθέως στήριξη στις κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ, το Δ.Σ. της οποίας συνεδρίαζε χθες το απόγευμα με ζητούμενο «την εκτίμηση της κατάστασης» μετά τα νέα δεδομένα. Προηγουμένως, είχε δρομολογηθεί να κριθεί την προσεχή Τετάρτη εάν η έναρξη των εξετάσεων θα γίνει ομαλά ή, τελικά, με επιστράτευση των καθηγητών. Υστερα από θυελλώδη εικοσιτετράωρα διαβουλεύσεων, η ΟΛΜΕ πρότεινε την κήρυξη απεργίας από την Παρασκευή και είναι οι τοπικές ενώσεις των καθηγητών που θα αποφασίσουν για την τύχη των εξετάσεων. Η τελική απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ελήφθη μετά έντονο παρασκήνιο μεταξύ των παρατάξεων, το οποίο θα πρέπει να ερμηνευθεί υπό το πρίσμα του συνεδρίου για την εκλογή νέου Δ.Σ. τον προσεχή Ιούνιο.
Συγκεκριμένα, όλες οι παρατάξεις ήθελαν να εμφανιστούν ετοιμοπόλεμες «στη μάχη για το δημόσιο σχολείο και τα αιτήματα των εκπαιδευτικών». Στο πλαίσιο αυτό όλοι συμφωνούσαν για απεργία μέσα στις εξετάσεις, πλην των δύο μελών του ΠΑΜΕ που εκτίμησε (εγκαίρως) ότι η απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων θα προκαλέσει την κοινή γνώμη. Ομως, τα υπόλοιπα 9 μέλη του 11μελούς Δ.Σ. της ΟΛΜΕ συναινούσαν υπέρ της απεργίας με πλέον ένθερμες τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Από την πλευρά τους, τα τέσσερα μέλη της ΔΑΚΕ βρέθηκαν να αναζητούν «μέση λύση», παρότι και ο εκ της ΔΑΚΕ προερχόμενος πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Ν. Παπαχρήστος έχει αναγνωρίσει ότι «είναι δεδομένο ότι η κοινωνία θα είναι απέναντί μας». Στο πλαίσιο αυτό πρότειναν οι ίδιοι οι καθηγητές να ψηφίσουν, σε μυστική ψηφοφορία, για την απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Κάτι που κάνει ιδιαίτερα δύσκολη τη λήψη απόφασης υπέρ της απεργίας αφού έως τώρα η συμμετοχή των καθηγητών δεν ήταν η «απαραίτητη» και έτσι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρξε απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία λόγω έλλειψης απαρτίας στις ΕΛΜΕ (τοπικές ενώσεις). Τελικά, βρέθηκε συμβιβαστική λύση και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε ότι για τη λήψη έγκυρης απόφασης από κάθε ΕΛΜΕ υπέρ ή κατά της απεργίας θα πρέπει να παρίσταται τουλάχιστον το 30% των μελών της ένωσης.

Η απόφαση, βέβαια, της κυβέρνησης για «δυνάμει επιστράτευση» των εκπαιδευτικών επιτρέπει στους μαθητές να αφοσιωθούν στις τελευταίες επαναλήψεις ώστε να είναι πανέτοιμοι στη μάχη για μια θέση στα ΑΕΙ. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι - έπειτα από τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, το λεγόμενο σχέδιο «Αθηνά»- 77.500 υποψήφιοι θα πάρουν εισιτήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το 20132014. Για να καταλήξει το υπ. Παιδείας στον αριθμό των εισακτέων συνυπολόγισε και τις προτάσεις των πρυτανικών αρχών. Από τις 77.500 θέσεις, οι 62.500 θα δοθούν σε εισακτέους της γενικής σειράς, 9.500 σε υποψηφίους της κατηγορίας του 10% και 5.500 σε υποψηφίους Επαγγελματικών Λυκείων. Στους 62.500 εισακτέους συμπεριλαμβάνονται 650 θέσεις για τους υποψηφίους Εσπερινών Λυκείων, 1.400 θέσεις Στρατιωτικών Σχολών, 440 θέσεις σε Εκκλησιαστικές Σχολές, 70 θέσεις σε Σχολές Τουριστικών Επαγγελματικών, και 10.000 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ για τις ειδικές κατηγορίες, όπως παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.
Keywords
Τυχαία Θέματα