Ετοιμη η προταση των πεντε προς την ελλαδα...

19:56 2/6/2015 - Πηγή: Fimotro
Έτοιμη φαίνεται πως είναι η κοινή πρόταση των «πέντε» (Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ) προς την ελληνική κυβέρνηση,...
για την οποία εξάλου συνεκλήθη και η πενταμερής σύσκεψη, που έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο.

Αυτό μεταδίδουν οι Financial Times, με το δημοσιογράφο της εφημερίδας, Πίτερ Σπίγκελ, να αναφέρει μέσω Twitter
ότι «τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών ολοκλήρωσαν την επεξεργασία της συμφωνίας διάσωσης σήμερα το απόγευμα και η παρουσίασή της θα γίνει αύριο, Τετάρτη».

Επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση, το πρακτορείο Reuters τονίζει ότι οι δανειστές οριστικοποιούν τις λεπτομέρειες της πρότασής τους προς την ελληνική κυβέρνηση, δεν σιευκρινίζεται ωστόσο εάν αυτή θα έχει τη μορφή «take it or leave it», όπως ευρέως μετέδιδαν χθες, προ της πενταμερούς του Βερολίνου, τα διεθνή ΜΜΕ.

Την είδηση ότι οι δανειστές κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο, το οποίο και θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα, μεταδίδει, επικαλούμενη πηγές του Brussels Group, και η Wall Street Journal.

Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, πάντως, διαμηνύεται ότι δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, ενώ εκφράζεται απορία για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση συχνά επιμένει να διαχωρίζει την πολιτική διαπραγμάτευση από τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ των κλιμακίων.

Οι «πέντε», σύμφωνα με τη Wall Street Journal, συμφώνησαν να πιέσουν την Ελλάδα για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ το ΔΝΤ δέχτηκε να χαλαρώσει την επιμονή του να δώσει η Ευρώπη περισσότερο ξεκάθαρες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι, εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε γενναίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους θα κριθεί απαραίτητη.

Το σχέδιο των «πέντε» θα τεθεί τις επόμενες ώρες υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης και ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αντιμετωπίσει δύσκολες πολιτικά απαιτήσεις για σκληρές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.

Αν και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι διστακτικοί να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους ως τελεσίγραφο, παραδέχονται ότι τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει λίγο χρόνο να διαπραγματευτεί και θα πρέπει είτε να το δεχτεί είτε να το απορρίψει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Keywords
Τυχαία Θέματα