Έτσι θα γίνει ο εμβολιασμός στην ελλάδα

08:31 9/12/2020 - Πηγή: Fimotro
Αναλυτικά τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες που θα θελήσουν να εμβολιαστούν

Με τρεις τρόπους θα μπορεί ο κάθε πολίτης να κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 στα ειδικά εμβολιαστικά κέντρα.

Τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε “πυρετό” προετοιμασιών τόσο για την οργάνωση των 1.018 κέντρων και την εκπαίδευση του προσωπικού όσο και την τελειοποίηση των “εργαλείων”, και ειδικά των ψηφιακών, με τα οποία θα επικοινωνεί κράτος με πολίτη για να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός σταδιακά και ανά ομάδες αναλόγως με τις ποσότητες των εμβολίων που θα παραλαμβάνει κάθε μήνα η χώρα μας.

Ετσι,

σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης:

Ο πρώτος και ο πλέον σημαντικός τρόπος, που αποτελεί τον “κορμό” της … επιχείρησης εμβολιασμών είναι μέσα από την Αϋλη Συνταγογράφηση. Η ελληνική κυβέρνηση καλεί όλους τους πολίτες να εγγραφούν στο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης, μέσα από μία πολύ απλή διαδικασία – περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω. Ηδη την άυλη συνταγογράφηση έχουν ενεργοποιήσει 850.000 πολίτες και έχουν τη δυνατότητα να δέχονται με SMS ή email ιατρικές συνταγές ή παραπεμπτικά εξετάσεων. Μέσα από το σύστημα αυτό και δεδομένου ότι αποτελεί μία ενημερωμένη “τράπεζα” δεδομένων για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, δίδεται η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης και ενημέρωσης εκείνων των πολιτών που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Ετσι, θα αποστέλλεται μήνυμα στο κινητό ή email στους πολίτες, καλώντας τους να κάνουν το εμβόλιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μήνυμα στο κινητό ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο θα περιλαμβάνει ένα προκαθορισμένο ραντεβού με ημερομηνία και ώρα καθώς και το εμβολιαστικό κέντρο όπου πρέπει να πάει ο πολίτης. Θα υπάρχει η δυνατότητα να απαντήσει “αποδέχομαι” πιθανώς στέλνοντας ένα μήνυμα με τον αριθμό 1 ή “δεν αποδέχομαι” με άλλο αριθμό όπως θα αναφέρεται στις οδηγίες που θα αναφέρονται στο μήνυμα. Από τη στιγμή που κάποιος αποδεχθεί το ραντεβού, τότε δε χρειάζεται να κάνει τίποτα περισσότερο από το να παραστεί την ημέρα και την ώρα που έχει οριστεί στο εμβολιαστικό κέντρο. Εάν δεν αποδεχθεί επειδή δεν θέλει – καθώς ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός, τότε απλά ενημερώνει. Για την περίπτωση που δεν μπορεί την προκαθορισμένη ώρα και ημέρα και θέλει νέο ραντεβού, αναζητάται τρόπος πώς αυτό θα κλείνεται.Για όσους δεν έχουν την άυλη συνταγογράφηση, ή και για όσους θέλουν να δουν με βάση τον ΑΜΚΑ τους εάν έχει έρθει η … σειρά τους, θα υπάρχει ειδική ιστοσελίδα, το emvolio.gov.gr, που επίσης θα αποτελεί “κόμβο” επικοινωνίας κράτους – πολιτών. Καταχωρώντας το ΑΜΚΑ του, θα μπορεί κανείς να διαπιστώνει εάν ανήκει στις ομάδες που κατά προτεραιότητα εμβολιάζονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και εφόσον πληροί τα κριτήρια να κλείσει ραντεβού.Ο τρίτος τρόπος θα διευκολύνει όσους δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες ή τη δυνατότητα πρόσβασης στα παραπάνω. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τηλεφωνικό κέντρο όπου θα μπορούν να καλούν οι πολίτες και να κλείνουν το ραντεβού τους, καθοδηγούμενοι από τους υπαλλήλους. Οι λεπτομέρειες του μη ψηφιακού τρόπου σχεδιάζονται από την κυβέρνηση και θα είναι έτοιμες να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Πώς να γραφτείτε στην Αυλη Συνταγογράφηση

Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης παρέχει τη δυνατότητα της Αυλης Συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπεμπτικών εξετάσεων από τους γιατρούς. Εφόσον επιλέξετε την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνετε τα στοιχεία της συνταγής που σας συνταγογράφησε ο ιατρός σας, μέσω μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο (sms) ή/και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) που θα δηλώσετε και όχι σε μορφή φυσικού εντύπου (τυπωμένης συνταγής). Με την εγγραφή σας μπορείτε επίσης να λαμβάνετε ενημερώσεις μέσω SMS ή email για ιατρικά σας ραντεβού.

Για την ενεργοποίηση της Αυλης Συνταγογράφησης, θα χρειαστείτε:

Τους κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNet, για να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας.Τον αριθμό ΑΜΚΑ σας ή/και των ασφαλιστικά εξαρτώμενων μελών σας κάτω των 18 ετών.Το κινητό σας τηλέφωνο ή/και πρόσβαση στο email σας, όπου θα σας αποσταλούν κωδικοί επιβεβαίωσης πριν την ενεργοποίηση.

Συνδέεστε στη διαδικτυακή πύλη του ελληνικού κράτους όπου φιλοξενούνται οι ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου www.gov.gr.

Στη συνέχεια, στο πάνω μέρος της σελίδας και στη δεξιά πλευρά θα δείτε κατηγορία “επίκαιρες αναζητήσεις” την “άυλη συνταγογράφηση”. Πατάτε πάνω της.

Κατεβαίνοντας πιο κάτω στην σελίδα πατάτε “είσοδος στην Υπηρεσία”. Θα οδηγηθείτε στην κεντρική σελίδα (login) της εφαρμογής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.Επιλέγετε “Είσοδος με TaxisNet” και μετά “Είσοδος στην υπηρεσία”.Θα μεταφερθείτε στη σελίδα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας γίνεται η πιστοποίηση των στοιχείων σας. Εισάγετε το username και το password που χρησιμοποιείτε στο σύστημα TaxisNet και επιλέγετε “Είσοδος”.Αφού ταυτοποιηθούν τα στοιχεία που δώσατε, καλείστε να δώσετε την εξουσιοδότησή σας για την ανάκτηση προσωπικών σας δεδομένων (ΑΦΜ) από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, πατώντας το κουμπί “Εξουσιοδότηση” στην οθόνη που ανοίγει.Στη συνέχεια, εισάγετε τον ΑΜΚΑ σας ή τον ΑΜΚΑ του ασφαλιστικά εξαρτώμενου μέλους και επιλέγετε “Είσοδος”.Εμφανίζεται η σύνοψη των στοιχείων σας. Αφού ελέγξετε την ορθότητά τους, επιλέγετε “Επιβεβαίωση”.

Ενεργοποίηση

Μετά την επιτυχή σύνδεση, εισέρχεστε στη σελίδα της Αυλης Συνταγογράφησης στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επιλέγετε “Επιθυμώ Αυλη Συνταγογράφηση” και στη συνέχεια, θα πρέπει να συμπληρώσετε το κινητό τηλέφωνο ή/και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ανάλογα με τον τρόπο που επιθυμείτε να λαμβάνετε τα στοιχεία των συνταγών που εκδίδονται. Εάν συμπληρώσετε και τα δύο, τότε η αποστολή των στοιχείων

της συνταγής γίνεται μέσω sms και email.

Στο sms θα λάβετε το barcode της συνταγής, την ημερομηνία έναρξης και ημερομηνία λήξης ισχύος της συνταγής.Στο email θα λάβετε το σύνολο της πληροφορίας της συνταγής (barcode της συνταγής, την ημερομηνία και ώρα καταχώρισής της, τη διάρκεια ισχύος της συνταγής, τις διαγνώσεις και τα φάρμακα).

Επιβεβαίωση

Για την αποθήκευση των στοιχείων επικοινωνίας, τόσο του αριθμού κινητού τηλεφώνου όσο και του email, απαιτείται πρώτα η επιβεβαίωσή τους, μέσω ενός κωδικού που αποστέλλεται με sms και email, αντιστοίχως.

Η διαδικασία είναι η εξής:

Συμπληρώνετε τον αριθμό κινητού τηλεφώνου ή/και το email.Το κουμπί “Επιβεβαίωση” ενεργοποιείται.Πατώντας το κουμπί “Επιβεβαίωση”, ανοίγει ένα νέο παράθυρο, στο οποίο εισάγετε τον κωδικό που έχετε λάβει είτε μέσω sms, είτε μέσω email, αναλόγως το στοιχείο που θέλετε να επιβεβαιώσετε. Πατάτε “ΟΚ”.

Αφού έχετε εισαγάγει επιτυχώς το PIN κινητού ή /και το PIN email, ανοίγει ένα παράθυρο και επιλέγετε “ΟΚ” για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία.

Εχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία επιβεβαίωσης των στοιχείων επικοινωνίας και προχωράτε στην “Υποβολή”.

Σε αυτό το σημείο, έχετε ολοκληρώσει την εγγραφή σας. Οι συνταγές που θα σας γράφει ο γιατρός σας ή τα παραπεμπτικά των εξετάσεων μπορούν να αποστέλλονται εύκολα στο κινητό σας ή στο mail σας.

Πιστοποιητικό

Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, λίγο πριν φτάσουν τα εμβόλια στην Ελλάδα – υπολογίζεται στις αρχές του νέου έτους – όλη η αλυσίδα για να ειδοποιηθεί και να φτάσει ο πολίτης στο εμβολιαστικό κέντρο θα είναι έτοιμη και θα έχουν αποσταλεί οι ειδοποιήσεις για αυτούς που θα εμβολιαστούν πρώτοι. Στο “τραπέζι” των συζητήσεων είναι η έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού. Το πιστοποιητικό αυτό απασχόλησε και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε προχθεσινή της συνεδρίαση. Το πιστοποιητικό θα είναι προσβάσιμο σε ειδική ιστοσελίδα, πιθανόν το emvolio.gov.gr. Ωστόσο, δεν θα αποτελεί “διαβατήριο” του πολίτη για διάφορες δραστηριότητες, καθώς αντίκειται στο ελληνικό Σύνταγμα και στην ελευθερία του ατόμου να επιλέξει αν θα εμβολιαστεί ή όχι.

Το καλοκαίρι αναμένεται η συλλογική ανοσία κατά του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, που θα σημάνει ουσιαστικά και το τέλος της πανδημίας, εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα όπως ορίζεται στο Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας και περιλαμβάνει περίπου 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα. Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Σκάι) εξήγησε ότι από τη στιγμή που θα εμβολιαστεί ο πρώτος θα χρειαστεί ένας μήνας για να αποκτήσει ανοσία. “Αρα αν υλοποιηθεί το πλάνο που υπάρχει για εμβολιασμό του πληθυσμού μέσα στο 1ο εξάμηνο θεωρητικά συνολική ανοσία θα έχουμε το καλοκαίρι. Αρα μεσολαβούν πολλοί μήνες”, ανέφερε ο κ. Φιλίππου. Σημειώνεται ότι η τήρηση του πλάνου θα εξαρτηθεί από τις διαθέσιμες ποσότητες των εμβολίων και τους χρόνους διανομής τους στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

The post Έτσι θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα