Φακελος ερτ συνεχεια… 1975-2016 μερος 37ο, η ρουλα στο διαγωνισμο, και η δημητρα λιανη στον υφυπουργο μ. παπαιωαννου!

14:39 27/5/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Μετά τη νίκη στις εκλογές τον Ιούνιο του ΄85, ο Α. Παπανδρέου, νιώθει βασιλιάς στην κορυφή του Ολύμπου. Έχει κάνει τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού...
και ετοιμάζεται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 1986 για να τις κερδίσει θριαμβευτικά.

Στην ΕΡΤ
και ΕΡΤ2 μαζί και η ΕΡΤ3 επικρατεί φρέσκος άνεμος. Κορίτσια από τη Θεσσαλονίκη κατεβαίνουν στο ραδιομέγαρο για μεγαλύτερη τηλεοπτική καριέρα. Χρέη διευθυντού ειδήσεων κάνει ο Γιάννης Αμανατίδης ένα από τα πολύ καλά παιδιά, όπως και ο Γιώργος Δουατζής. Ο Χαλάτσης παραμένει στη θέση του αλλά υπάρχει πρόβλημα παραμονής του. Ο Μιλτιάδης Παπαιωάνου που έχει διαδεχτεί τον Κώστα Λαλιώτη στη θέση του υφυπουργού τύπου, έχει δεχθεί τηλεφώνημα να εξυπηρετήσει τη Δήμητρα Λιάνη. Ο Χαλάτσης μη γνωρίζοντας το παρασκήνιο δεν ενδίδει να δώσει την εκπομπή. Εντωμεταξύ στο ραδιομέγαρο αποφασίζουν να κάνουν και νέες προσλήψεις.

Αυτή τη φορά αποκλειστικά μόνο για δακτυλογράφους, από την ελεύθερη αγορά και εργαζόμενες εντός της ΕΡΤ. Βασικός σκοπός όμως ήταν να τακτοποιηθεί προσωπικό που ήδη εργαζόταν στο ραδιομέγαρο. Παράλληλα γίνεται και 2ος διαγωνισμός για εκφωνήτριες τηλεοράσεως. Ο διαγωνισμός και εδώ είναι ανοικτός αλλά από ανθρώπους της ΕΡΤ στον οποίο συμμετέχουν και κορίτσια που εργάζονται στο κτήριο.

Τη συμμετοχή της για εκφωνήτρια τηλεόρασης έχει δηλώσει και η Ρούλα Κορομηλά, όχι βέβαια ως δακτυλογράφος, όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες από άλλες αναρτήσεις. Έχει εγκαταλείψει τα γραφεία στη Μουρούζη που κάνει αποδελτιοποίηση του τύπου και έχει ανέβει στο ραδιομέγαρο ως γραμματέας του διευθυντού ειδήσεων Ραδιοφωνίας Δ. Λέκκα στον 2ο όροφο πάνω από τις ειδήσεις τηλεόρασης του 1ου ορόφου. Εκεί κάνει πολύ παρέα με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Λυκιαρδοπούλου. Συνήθως όταν τελείωναν τη βάρδια τους κατέβαιναν μαζί στις ειδήσεις τηλεόρασης, διατηρώντας πολύ καλές σχέσεις με άλλα πρόσωπα όπως θα δούμε σε άλλες αναρτήσεις.

Μαζί με τη Ρούλα Κορομηλά που έχει πάθος με την τηλεόραση συμμετέχουν και μερικές δεκάδες υποψήφιες, αλλά και εκφωνήτριες ραδιοφωνίας που εργάζονται στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Η Επιτροπή επιλογής αποτελείται από τους:

Θόδωρο Χαλάτση γενικός διευθυντής, Νίκος Σωτηριάδης Β΄γενικός διευθυντής, Γιάννης Αμανατίδης διευθυντής ειδήσεων, Κώστας Χούντας, δημοσιογράφος-παρουσιαστής ειδήσεων και η παρουσιάστρια-εκφωνήτρια Κέλυ Σακάκου. Η επιτροπή απορρίπτει του Ρούλα Κορομηλά και επιλέγει τρεις νέες εκφωνήτριες από το ραδιόφωνο με αυστηρά κριτήρια και τη βαρύνουσα γνώμη της Κάλυς Σακάκου. Αυτές είναι:
Αθηνά Σωτηροπούλου, Δάφνη Μπόκοτα και Ολίνα Ξενοπούλου. Τα κορίτσια αυτά είχαν προσληφθεί το 1982 ως εκφωνήτριες στο ραδιόφωνο.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο ραδιομέγαρο, η Δήμητρα Λιάνη προσπαθεί απεγνωσμένα να συνεχίσει την εκπομπή «μισό-μισό», μετά την αποτυχία να πάρει την έγκριση από τον Θόδωρο Χαλάτση, και φτάνει στα ανώτατα κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ. Αν και εμείς γνωρίζουμε πολλά, διαβάστε ένα απόσπασμα από δημοσίευμα του Βήματος στις 8-8-1999. Το «ΒΗΜΑ» για το παρασκήνιο με τη Δήμητρα Λιάνη.

Από την περιβόητη τηλεοπτική εκπομπή «Μισό-Μισό».Το μυθιστόρημα του ΠαΣοΚ Πολιτική και ίντριγκες, έρωτες και μίση στις αυλές της εξουσίας Μέρος 29ον Γράφει μεταξύ άλλων το «βήμα»:

Ο Μ. Παπαϊωάννου δέχθηκε τη Δήμητρα Λιάνη στο γραφείο του στην οδό Ζαλοκώστα και το πρώτο πράγμα που άκουσε από το στόμα της ήταν το υβρεολόγιο για τον Θ. Χαλάτση και τον Ν. Σωτηριάδη της ΕΡΤ, οι οποίοι δεν έδειχναν καμία διάθεση να φιλοξενήσουν τη συνέχεια της εκπομπής της για την οποία, όπως του είπε, «μπήκαμε μέσα μέχρι τώρα». Δεν βρήκε και πολύ ενδιαφέρουσα την ιδέα της, αλλά υποσχέθηκε να μιλήσει με τους αρμοδίους της ΕΡΤ. Είτε το έκανε είτε όχι, το θέμα ξεχάστηκε, ώσπου μια ημέρα χτύπησε πάλι το πορτοκαλί τηλέφωνο και στην άλλη γραμμή ήταν πάλι ο Α. Παπανδρέου:

«Μιλτιάδη, είμαι εδώ με τη Μαργαρίτα και βλέπουμε μια κασέτα με την εκπομπή που σου είπα. Εγώ τη βρίσκω καλή, η Μαργαρίτα όμως λέει ότι δεν αξίζει και πολλά πράγματα. Σου τη στέλνω να μου πεις τη γνώμη σου».

«Να διώξεις τον Χαλάτση»

Την ίδια ημέρα η κασέτα με την εκπομπή βρισκόταν στο γραφείο του υπουργού, ο οποίος αδυνατούσε να εξηγήσει το ενδιαφέρον του Α. Παπανδρέου αφού είναι η εποχή που οι φήμες δεν έχουν πάρει διάσταση και είναι αμφίβολο αν υπήρξε ακόμη κάτι «πονηρό». Επικοινωνεί με τον Θ. Χαλάτση, ο οποίος είναι ανένδοτος: «Δεν μπορούμε να δώσουμε 52 επεισόδια με τρία εκατομμύρια το ένα. Το είπα και στην ίδια». Δεν του λέει τίποτε για το τηλεφώνημα του Α. Παπανδρέου αλλά η κασέτα πάνω στο γραφείο του «καίει».

Την παίρνει και σπεύδει στο σπίτι του Γ. Γεννηματά, όπου τον βρίσκει να συζητά με τον Π. Μόραλη. «Γιώργο, έμπλεξα. Θα κάνω τώρα και τον κριτικό τηλεόρασης». Ο Γ. Γεννηματάς, ο οποίος κάτι έχει ακούσει εν τω μεταξύ, σηκώνει τα χέρια, αλλά ο Π. Μόραλης είναι ευδιάθετος: «Ελα μωρέ, τώρα, μη σκας. Φέρε την κασέτα, θα τη δω εγώ και θα σου πω». Πήρε την κασέτα μαζί του και ακόμη πρέπει να βρίσκεται στα χέρια της Χαριτίνης Μόραλη.

Δεν πέρασαν λίγες ημέρες και ο Μ. Παπαϊωάννου ειδοποιείται ότι «ο Πρόεδρος θέλει να διώξεις τον Χαλάτση». Είναι η εποχή που το ΠαΣοΚ βρίσκεται στη φάση τού «είπε ο Πρόεδρος...». Όσοι βρίσκονται δίπλα του τηλεφωνούν στους υπουργούς και μεταβιβάζουν επιθυμίες του, που δεν είναι πάντοτε ακριβείς. Ο Μ. Παπαϊωάννου το ξέρει και τηλεφωνεί στην Αγγέλα Κοκκόλα: «Θέλω να τον δω». Τον ειδοποιούν την επομένη και ανεβαίνει στο Καστρί. «Πρόεδρε, θέλω να σας θυμίσω τι μου είπατε τον περασμένο Νοέμβριο όταν με φωνάξατε για να αναλάβω την τηλεόραση». Ο. Α. Παπανδρέου το θυμόταν και το επανέλαβε: «Μιλτιάδη, επειδή θυμώνω και διώχνω τους διευθυντές της τηλεόρασης, αν σου το ζητήσω να μου το θυμίζεις». Έβαλαν τα γέλια και ο Θ. Χαλάτσης πήρε παράταση. Έφυγε όμως αμέσως μόλις έφυγε από το υπουργείο ο Μ. Παπαϊωάννου.
Ήταν η πρώτη θύελλα που προκαλούσε στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ η Δήμητρα Λιάνη.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 38ο, έρωτες, μίση, πάθη. Στις ειδήσεις άλλοι διασκεδάζουν άλλοι φεύγουν για Κοσκωτά! Μείνετε μαζί μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα