''φαυλος κυκλος αναποτελεσματικοτητας με ακραια φορολογικα μετρα''...

Πέντε κινδύνους για την οικονομία επεσήμανε η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Κριτική άσκησαν...
και άλλοι βουλευτές της πλειοψηφίας με τον Α. Λυκουρέντζο (ΝΔ) να προειδοποιεί ότι «υπάρχει όριο στη λήψη μέτρων» και η κυβέρνηση δεν μπορεί να το υπερβεί, αλλά και με τον Π. Κουκουλόπουλο (ΠΑΣΟΚ) να προτείνει την αντιμετώπιση του θέματος του προβλήματος με το πετρέλαιο θέρμανσης
«ακόμη και με ισοδύναμο μέτρο».
Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι υπάρχουν πέντε κίνδυνοι που «απειλούν το ρεαλιστικό σενάριο ανόδου προς τα πάνω». Οι κίνδυνοι είναι: υπερφορολόγηση, ασφαλιστικό, διαχείριση καθημερινών προβλημάτων, αποκρατικοποιήσεις, ρευστότητα.
«Μετά από τέσσερα χρόνια υπερφολόγησης πρέπει να γίνουμε πιο σοφοί. Η υπερφορολόγηση δεν αυξάνει τα έσοδα δεν λύνει το πρόβλημα. Αντιθέτως εξοντώνει τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα», είπε προτείνοντας ένα «οδικό χάρτη» για μείωση των συντελεστών. Αναφέρθηκε δε στο φόρο για τα ακίνητα τονίζοντας ότι το παράδειγμα «είναι χαρακτηριστικό και εξοργιστικό» και 1.000.000 υπόχρεοι θα μπουν στο φαύλο κύκλο των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των σχετικών διώξεων.
«Μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο αναποτελεσματικότητας όπου ακραία φορολογικά μέτρα και σκληρές νομικές ρυθμίσεις, οδηγούν τους πολίτες σε αδιέξοδο και απόγνωση», προειδοποίησε επισημαίνοντας ότι «από 500 έως 600 εκατ. που ήταν τα ετήσια έσοδα το 2008 από τους μόνιμους φόρους επί της ακίνητης περιουσίας, ζητούμε το 2013 και 2014 ετήσια έσοδα 3 δισ. ευρώ». «Ο φόρος εξελίσσεται σε φόρο κατοχής και εξοντώνει την ιδιοκτησία και τους φορολογούμενους», σημείωσε η Ντ. Μπακογιάννη.
Για το ασφαλιστικό η βουλευτής της ΝΔ επεσήμανε ότι κόβεται το ΕΚΑΣ και διώκονται όσοι οφείλουν στον ΟΑΕΕ, αλλά συνεχίζονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για υπαλλήλους 50 ετών με μόλις 18 χρόνια υπηρεσίας.
Για τις αποκρατικοποιήσεις η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «δεν μπορούν όλες να καταλήγουν με έναν προσφέροντα». «Τόσοι σύμβουλοι, τόσοι τραπεζικοί και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί συμβουλεύουν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, δεν γίνεται όλες οι αποκρατικοποιήσεις που έγιναν να γίνονται με έναν μόνο προσφέροντα στην τελική διαδικασία», πρόσθεσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα